fredag 23 december 2011

Uppesittarsmörgås

Kvällen före julafton är min bästa stund på hela julhelgen. Ni vet, när all mat är förberedd och alla klappar köpta. När ljusen är tända och huset luktar gott av gran, glögg och stearinljus. När man får sätta sig ner med den där allra första skinksmörgåsen och ett glas kallt julöl eller julmust. Då är det julmys på riktigt.

Hos oss brukar julfirandet spridas ut över över flera dagar - eller egentligen någon vecka före och någon vecka efter själva julhelgen. För att bara "spela på" de där tre julmarkerade dagarna i almanackan brukar sluta med att ledigheten går åt till logistiska övningar där stress och påklistrade leeenden ersätter julefriden. Och att vi egentligen mest firar jul "på väg".

På samma vis försöker vi också sprida ut julbordets "måsten": vit äter oftast allt som hör julen till, men inte på samma gång, flera gånger. Så bli inter förvånade om det dyker upp "typisk julmat" fram till Trettonhelgen här på bloggen. För vem har sagt att julmat bara är gott den 24, 25 och 26 december?

/Moster

Ps. Kvällens uppesittarmacka blev en riktigt smakexplosion - inte minst eftersom jag använde pepparkaksbrödet. Väljer Du vanligt vörtbröd kan Du blanda lite pepparkakskryddor i honungen innan Du ringlar den över smörgåsen. Ett glas julöl till och - för att använda Jamie Olivers uttryck - you'll be laughin'...!


Bred lite Stilton eller någon liknande ost på brödet. Lägg på en skiva julskinka och på det ett par skivor päron (eller färska fikon). Toppa med pinjenötter (eller valnötter) och ringla lite honung (smaksatt med pepparkakskryddor) över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar