onsdag 28 december 2011

Kalkonmiddag

Till det stora släktbesöket på annandagen hade vi införskaffat en kalkon, en rätt stor fågel (5,3 kg). Så Ni kanske förstår att vår första tanke när släkten ringde sig magsjuka var: "vad 17 gör vi nu...?". Då är det tur att det finns trevliga grannar som ställer upp och hjälper till!

Fågeln tillagades med Nigella Lawsons "pepparkaks-stuffing" - trots invändningarna från en MYCKET skeptisk make. Och det blev supergott! Till det serverade vi en variant på tranbärssås, en variant av Arlas apelsinsås, honungsglaserade palsternackor och gräddkokt brysselkål.

Ett tips inför den stundande Trettondagsaftonen....?

/Moster

Ps. Med apelsin i fågeln och i såsen tycker jag det räcker med citrussmak på maten, men om Du vill ha mer så kan Du ersätta kryddpepparn i brysselkålen med finrivet skal av ½ apelsin och 2 krm muskot.



Kalkon
Räkna med ca 0,5 kg rå kalkon per person och ca 20-30 minuters tillagningstid per kilo. Ta fågeln ur kylen en timme innan den ska tillagas. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bröstet med smält smör, salta och peppra.
Lägg den med bröstet ned i en ugnssäker bakpappersklädd form och ställ i ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter ca 30 minuter. Sista halvtimmen ska fågeln vändas och ösas med spad. Känn med en gaffel där köttet är som tjockast. Är vätskan genomskinlig är kalkonen färdig.

Pepparkaksfyllning
250 g gul lök (hackad)
1 äpple (skalat)
25 g smör
½ tsk olja
2-3 pkt bacon (hackat)
½ apeslin (finrivet skal)
225 g pepparkakor
1 ägg
1 krm svartpeppar

Stek lök och äpple i smör och olja ca 10 minuter tils de mjuknat. Tillsätt bacon och stek ett par minuter. Blanda i apelsinskalet.
Ta stekpannan från plattan och låt svalna.
Blanda i smulade pepparkakor. Tillsätt ägg och peppar.
Fyll kalkonen med blandningen och bind ihop fågelns ben med ett snöre.

Tranbärssås
350 g tranbär (färska, frysta eller torkade)
3 tsk sherry (eller körsbärslikör)
1½ dl strösocker
3 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ca 10-15 minuter, tills bären spruckit. Ta av kastrullen från plattan - även om såsen känns tunn. Den tjocknar när den svalnat.

Apelsinsås
2 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 apelsin, skal och saft
3 hela stjärnanis
5-7 nejlikor
2 tsk muscavadosocker
2 dl creme fraiche

Blanda alla ingredienser utom creme fraiche i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 minuter.
Sila av kryddorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Koka upp med creme fraiche och låt koka ca 5 minuter.

Gräddkokt brysselkål med kryddpeppar
ca 500 g brysselkål
1 rödlök
1 dl vispgrädde
½ tsk grovkrossad kryddpeppar
½ tsk salt

Skala bort det yttersta på kålen. Koka knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör i en kastrull. Häll i gräddae och kryddor. Låt koka upp.
Häll av vattnet från kålen och låt den ånga av.
Lägg ned den i grädden och låt koka någon minut.

Honungsglaserad palsternacka
ca 1 medelstor palsternacka per person
Dela den i fyra delar och förväll i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Häll av vattnet och vänd palsternackorna i smör och honung.
Lägg dem i en ugnsfast form och baka i 225 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Rör om då och då.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar