söndag 11 december 2011

Klassiskt saffransbak

Vi har bakat klassiska saffransbullar oxå, denna gång med kesella i degen. Eftersom saffran har en uttorkande effekt, tycker jag bullarna blir saftigare lite längre med kesella. Fast lite torra blev de ändå. Men det berodde nog mest på att dottern och hennes kompis bakade och bakade på samma lilla "bullfigur" i oändlighet utan att bli nöjda (så degen jäste medan de höll på) och att det var svårt att anpassa minutrarna i ugnen till pyttebullarna. Men mysfika blev det i allafall: - det går ju att doppa saffransbullar oxå. 

/Moster 



Saffransbröd med kesella
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
½ tsk salt
1½ dl socker
2 pkt saffran
1 ägg
/ev 1-1½ dl russin
ca 16 dl vetemjöl
(ägg till pensling)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma till fingervärme. Rör ut jästen i saltet. Häll på degspadet, kesella, socker och ägg. Rör till det löst sig. (Blanda ev i russin).
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig.
Jäs i ca 45-60 min. ¨
Baka ut katter, kransar, flätor eller vad Du vill. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen på 250 g i ca 8-10 minuter.
(Gör Du kransar eller flätor gräddas de på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar