måndag 12 december 2011

Grillad tonfisk med avokadoröra och grapefruktssallad

Länge förknippade jag tonfisk med de där trådiga bitarna på burk i olja eller vatten. De som många lite föraktfullt kallar "kattmat" (men som jag faktiskt gillar). Men det är ju alls inte samma sak som färsk tonfisk - som ju nästan påminner mer om biff än fisk i sin konsistens och förmåga att mätta. Godast blir den grillad (så här års blir det i grillpannan) med en fruktig sallad, gärna med blodgrapefrukt eller mango, och en avokadoröra till.

/Moster

Ps. Har jag mango i salladen brukar jag skiva ner avokado i skålen och hoppa över avokadoröran. Och tillhör Du dem som gillar färsk koriander är det kanongott med en knippe, antingen hackade i salladen eller över fisken.


Till fyra personer använde vi två avokado som mixades med lite limesaft och en klick kesella.
I salladsskålen hade vi en blodgrapefrukt (filead), en halv rödlök i skivor, en ask cocktailtomater, en decimeter gurka, en näve ruccola och en näve färsk babyspenat.
Vi grillade fyra bitar tonfisk, ca 140-150 g per personer, som saltades och pepprades innan de grillades "nästan klara": precis som biff ska tonfisk ha en lätt rosa kärna i mitten. Om Du vill kan du gnida fisken med en vitlöksklyfta innan Du serverar alltihopa med en citronskiva att pressa över fisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar