måndag 28 november 2011

Saffransbullar med apelsin och vit choklad

Adventstider är saffranstider, så i helgen bakades det saffransbullar. Men inga vanliga "katter" med russin, mer traditionella bullar med en fyllning av apelsin och vit choklad. Orginalreceptet hittade jag i ett nummer av tidningen Laga lätt (nr 12, December 2011), men jag använder mindre socker och mer choklad. Och ibland hoppar jag över mandelspånen. Goda blir de ändå!

/Moster

Ps. Vill du så ringlar du kristyr över bullarna å serverar de stora bullarna från plåten så att alla själva kan skära sig en lagom bit.



24 bullar

1 pkt färsk jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 pkt saffran
1½ dl socker
2 krm salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl (900 g)

Fyllning:
150 g smör
2 apelsiner
150 g vit choklad

1 ägg till pensling
1 påse mandelspån (50 g)
2 dl florsocker
1½ msk vatten

Smula jästen i en bunke och lös den med saltet. Stöt saffranet med ½ dl socker. Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och blanda med mjölk och 1 dl socker. Häll vätskan över jästen.
Blanda i ägg och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig. Den ska vara kladdig, men fast. Jäs under duk i 1½ timme.
Skrubba apelsinerna i ljummet vatten och riv skalet. Blanda det med 150 g rumsvarmt smör.
Ta upp degen och kavla den till en rektangel (ca 70x45cm) på mjölat bakbord. Bred på smörblandningen och riv choklad över. Vik degen från långsidan och kavla lätt. Skär 24 långa remsor och snurra dem till bullar.
Lägg dem tätt på två plåtar och jäs dem under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med 1 vispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 14-15 minuter.
Låt bullarna svalna. Blanda florsocker och vatten och ringla över bullarna.

2 kommentarer:

  1. Är det två ägg i degen plus ett till pensling eller är det två ägg varav ett är till pensling?

    SvaraRadera
  2. Förlåt otydligheten: ett ägg i degen och ett till pensling ska det vara.

    SvaraRadera