söndag 18 november 2012

Apelsinkotletter

Till söndagsmiddag blev det Apelsinkotletter, en rätt som serverades flitigt för ca tio-femton år sedan. Tror att det ursprungligen är ett Arlarecept som med tiden modifierats en aning.


Fläskkotletter till fyra personer (ca 500 g)
Salt och svartpeppar
smör att steka i

Sås:
En liten klick smör
1 msk vetemjöl
2,5  dl vispgrädde
0,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk rosmarin
1-1,5 tsk soja (kinesisk)
saft  och skal av en 1 apelsin
1 apelsin

Börja med såsen: Smält smöret, vispa i mjöl och buljongtärning. Red med grädde och vatten. Koka upp och låt koka ca 3 minuter. Riv skalet av en apelsin, ställ åt sidan och pressa sedan ur saften. Skala och filéa den andra apelsinen. Salta och peppra kotletterna och stek i smör. Blanda apelsinsaften i såsen och häll den över kotletterna. Lägg i apelsinfiléerna och garnera med apelsinskal (och eventuellt lite persilja). Servera med kokt eller ugnstekt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar