fredag 25 oktober 2013

Pizza

Hemgjord pizza. Så enkelt och ändå så svårt att få dem så där spröda, perfekta och snygga som man vill. Surdeg är godast, så klart. Bakstenar likaså. Det har hänt att vi köpt deg på pizzerian runt hörnet och låtit plåten stå i ugnen och bli riktigt brännhet innan vi lagt på pizzan. Eller köpt någon att de där färdiga "pizzakit:en" som finns i affärens kyldiskar. Men oftast gör vi deg på det här receptet nedan - och vår tomatsås hittar du också nedan.




25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5½-6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i socker och salt. Tillsätten vatten och olivolja. Arbeta in mjölet lite i taget. Låt jäsa 45 minuter.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut dem tunt på mjölat bord. Smaksätt och grädda dem i 250 grader, mitten av ugnen i ca 5 minuter.
 
 

Tomatsås
2 vitlökssklyftor
1 burk hela tomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk oregano
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar

Skiva vitlöken tunt. Skär tomaterna i bitar - eller klipp dem direkt i burken. Fräs vitlöken i smör. Tillsätt honung, vinäger och tomater. Krydda och låt koka i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar