måndag 29 april 2013

Broccolisoppa

Från att envist hävda att hon inte gillar broccoli (vilket ingen egentligen tar på allvar eftersom det här med att "inte gilla" något sedan länge visat sig mest vara snack) slevar min 5-åriga unge i sig litervis av den här broccolisoppan.

/Moster



1 stånd broccoli
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
5-6 dl vatten
1 dl grädde

Skiva schalottenlök och vitlök fin. Dela broccolin i mindre bitar. Fräs löken och broccolin i lite smör i en kastrull. Häll på vatten och buljong så att det täcker bröccolin. Låt koka tills grönsakerna är färdiga. Ta av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Ställ tillbaka kastrullen på spisen, tillsätt grädde och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. 

lördag 27 april 2013

Hemliga muffins

Att min 5-åriga dottern gillar att laga mat och se matlagningsprogram på TV har jag nämnt tidigare. Favoritkokboken är "Cupcakes" av Ingrid Hancock Bjerknes, en bok som det bläddras flitigt i å som vi båda inspireras av och drömmer om. Från årets bokrea önskade hon sig - å fick i påskägget - två nya böcker till sin kokbokssamling: "Ebbas Bageri" och "Cakepops". Stor glädje - även för personalen vid senaste restaurangbesöket dit ungen absolut skulle ta med böckerna för att läsa i medan alla vuxna pratade om tråkiga saker.


Häromsistens bakade hon och en kompis "Hemliga muffins" ur boken "Ebbas bageri", dvs. muffins på olja i stället för smör som fylldes med hallonsylt och mörk choklad. När muffinsen svalnat gjordes det lite "frosting" på creme cheese, florsocker och citronsaft. Och sen gick de loss med strössel och sockerpasta!



Hemliga muffins (10 st)

2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl raps- eller majsolja
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Fyllning: 1 dl hallonsylt, 2 dl hallon och 50 g mörk choklad

Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt olja. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten med en sked. Varva med mjölken. 
Dela chokladen i bitar. 
Fyll muffinsformarna till hälften med smet. Lägg i en matsked sylt, några hallon och ett par chokladbitar i varje form. Fyll på med smet. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.


torsdag 25 april 2013

Pesto av det traditionella slaget

Apropå pesto (läs tidigare inlägg här): har butiken på hörnet basilika för 5 kr per kruka är det ju nästan dumt att inte passa på att egen traditionell pesto (recept nedan).

Recept med pesto hittar du här



Jag blandar 3 krukor basilika med 3-4 vitlöksklyftor och 1/2-1 dl pinjenötter (jag använder mixer, men det funkar att finhacka alltsammans oxå) och spär med 1-2 dl olivolja och 1 dl riven parmesan. 

tisdag 23 april 2013

Bakad sötpotatis med fetaoströra

Salt fetaost och bakad sötpotatis är en riktigt god kombo! Men tänk på att sötpotatis droppar massvis när den bakas, så lägg den på ett fat eller lägg folie i botten på ugnen och slipp en massa bekymmer senare.




1 sötpotatis per person bakas i ca 1-1 1/2 timme i 200 grader. Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck till på sidorna så att potatisen öppnar sig. 
Mixa 100 g fetaost med 1 dl gräddfil eller yoghurt av turkisk typ (eller använd en burk keso med smak av fetaost och oliver). Krydda med svartpeppar. Lägg en klick i varje potatis och strö lite finklippt gräslök över. 

söndag 21 april 2013

Fin söndagsbrunch med fin farmor på fina Långholmen

Har länge velat prova brunchen på Långholmens värdshus, men av någon anledning inte riktigt kommit mig för. Men förra söndagen firade vi man och svärmor med solig promenad och efterföljande brunch. Mycket, mycket gott! Förresten det första brunchstället vi varit på som slopat träliga pannkakor på ständig värme och "gör din egen våffla-grejen" till förmån för pannkakstårta på efterrättsbordet. Behöver vi tillägga att dottern var lyrisk....?

/Moster









Ps. Vi tog en snabbtitt inne fängelse-/vandrarhemsdelen oxå. Mycket fascinerande för en 5-åring, men även för Moster som kände historiens vingslag på mer än ett sätt: på murarna till rastgårdarna satt nämligen min mormor och hennes bröder om helgerna som barn - tillsammans med resten av "knivsöders" invånare, får man förmoda - då traktens nöje var att se på när fångarna "luftades". Hemskt, kan tyckas, men rätt fascinerande oxå.

fredag 19 april 2013

Lakritsfestival

Ni glömmer väl inte att det är lakritsfestival i Stockholm i helgen....?


Ps. Mer lakrits hittar Du i Elisabeth Johanssons fina bok "Laktrits"och i senaste numret av Ica Buffé (nr 4, 2013) Å så i lakritsbutiken "Lakritsroten", så klart!






torsdag 18 april 2013

Ärtpesto - och en oändlig mängd andra pestovarianter

Det är inte mycket som slår en riktigt god pesto, hemgjord. Traditionellt ska det ju (?) vara  basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök och parmesanost. Men ärligt talat, särskilt prisvärt är det ju inte att göra det själv: det behövs åtminstone ett par krukor basilika, pinjenötterna är ganska dyra och ju godare ost och olja, desto godare pesto. Och särskilt inte som det ju faktiskt finns helt okej färdiga sorter i butikerna.

Fast det klart. Vem har sagt att det måste vara basilika och pinjenötter? Eller parmesanost heller, för den delen.  Principen är ju något grönt (eller ja... rött funkar oxå, t.ex. ärtor, spenat, ruccola, persilja, soltorkade tomater) något nötigt (pinjenötter, solroskärnor, valnötter, mandel, hasselnötter), vitlök, olja och någon ost (västerbotten, pecorino). Och plötsligt är antalet variationer oändliga!

Sist gjordes det ärtpesto med cashewnötter: mixa ca 2 dl gröna ärtor, 1 liten vitlöksklyfta, drygt en halv dl cashewnötter, någon tesked pressad citronsaft och en rejäl bit riven parmesan. Å så salt och peppar, så klart!

Fler pestorecept hittar du här: 



Ps. Vill du kan du mixa ner lite färsk mynta oxå. Särskilt om du tänker servera peston till fisk.

söndag 14 april 2013

Fläskfilé med sparris- och getostrisotto

Eftersom mannens födelsedag i år infaller på en måndag när det är fullt upp med vardagslogistik fick det bli födelsedagsmiddag idag istället. Ur Håkan Larssons "Fredagkväll med mat och vin" lagades det fläskfilé med våriga smaker. Och observera att det faktiskt bara tar 30 minuter att laga! Fast det rekommenderade vinet missade vi. Det fick bli en gammal Riojafavvis istället. Mycket gott det oxå!

/Moster

Ps. vi bytte ut den gula löken mot två schalottenlökar som vi tycker passar bättre i risotto.
Och mer risotto hittar du här:

4 personer

600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning

300g körsbärstomater på kvist
2 msk olja

Risotto:
2 schalottenlökar, hackade
0,5 dl olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
5-7dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
1 knippe grön sparris i munsbitar
olja till sekning
100 g fransk getost i smulor

Örtolja:
2 dl färska örter, t.ex. basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl olivolja
0,5-1 krm salt

Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och bryn köttet i smör. Stek färdigt i ugnen till ca 67 grader/i ca 20 minuter. 
Pensla tomaterna på sin kvist med olja och låt dem rosta bredvid köttet. Ta ut köttet och låt det vila under folie i ca 10 minuter. Eventuellt kan tomaterna behöva lite mer tid i ugnen på högre värme för att få lite mer färg. 

Fräs löken till risotton lätt i olja. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så att det inte bränner fast. 

Fräs under tiden sparrisbitarna mjuka i olja i en het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd (det tar ca 25-30 minuter) rörs osten ned. Låt den smälta och smaka av med salt. Rör försiktigt ned sparrisen. 

Gör örtolja genom att mixa örter och vitlök med olja. Smaka av med salt och ringla oljan över köttet vid serveringen. 



fredag 12 april 2013

Koreanska smaker på tapeten

Så vann hon hela klabbet, Jenny Walldén. Sveriges Mästerkock 2013. Imponerande och mycket väl unt (men själv hejade jag på Carl...). Roligt oxå att vinsten uppmärksammar det koreanska köket - och att min 5-åring här hemma allt sedan programfinalen (hon hejade på Jenny) tjatat om att få prova koreansk mat. Så vi gjorde "två flugor på smällen" och firade mannens hemkomst (efter två veckors utlandsjobb) på Arirang där det blev "Mandu" till förrätt och "Bulgogi" ("eldkött") med traditionella tillbehör och tillagning vid bordet till huvudrätt- till dotterns stora förtjusning: numera önskar hon sig "Chapche" varje dag!

/Moster

onsdag 10 april 2013

Nötig paprikasås till pasta

Fick du nötig paprikasås över häromdagen? Blanda resterna med nykokt pasta och lite ruccola - och vips har du vardagsmiddagen färdig!



måndag 8 april 2013

Blodpudding med timjanstekta äppelklyftor, bacon och lingon

"Vad ska man göra när veckan känns lång..? Jo, då ska du dansa till en veckosång....!

Knasigt nog sitter Bolibompas Veckosång som en smäck varje måndag. Eller i alla fall si så där var fjärde, var femte vecka när det är vår tur att ta ha fem små dansare från förskola till dansskola - å tanka i dem lite mat däremellan. Då ska det gå fort, fort, fort! (Att trilla köttbullar på dryga tre kilo köttfärs är inte ultimat med ett gäng hungriga minivargar väntandes på utfodring (fast det gick det med.... Med halva priset på ekologisk färs i butiken inspirerades vi av "Jakobs hälsokök" och fyllde frysen med "egengjort halvfabrikat"). Gärna något "eget" halvfabrika från frysen. Eller blodpudding (eftersom det oftast är mannen som ombesörjer logistiken när det är vår tur var femte vecka). Hos oss serveras puddingen med stekt bacon i strimlor, stekta äppelklyftor kryddade med lite timjan och rårörda lingon. Å så blir det apelsinjuice till maten, till dotterns stora förtjusning, för att "boosta" kroppens förmåga att ta upp järnet i puddingen (då behövs C-vitamin). Perfekt dansmat, tycker både dottern och kompisarna.

/Moster




söndag 7 april 2013

Nötig paprikasås till kött

När den nötallergiske mannen är bortrest passar vi på att äta mat med mycket nötter.  Hittade ett par bitar lammrostbiff i frysen som med en aubergine- och squashsallad och nötig paprikasås à la Håkan Larsson blev en både god och snabb söndagsmiddag för familjens tjejer.

/Moster



Såsen gör du lätt på en burk grillad paprika i olja (i min burk fanns det vitlök oxå) och 0,5 dl hasselnötter som Du mixar till en sås med lite tuggmotstånd (mixa alltså inte nötterna alltför fint).

Till salladen skivades aubergine och squash i centimetertjocka skivor på längden. De stektes mjuka, lades i en skål, täcktes med plastfolie och fick vila ca 15 minuter.
Under tiden blandades två delar olivolja med en del rödvinsvinäger, lite finhackad chili, flingsalt, svartepeppar och finhackad persilja. När squashen och auberginen vilat klart revs/skars de i långa strimlor och vändes ned i dressingen.

fredag 5 april 2013

Nektarin med marinerad fetaost och lufttorkad skinka

Har Du prövat att marinera ost? En riktig smakhöjare. Till och med vanlig ordinär hushållsost blir ett ljuvligt tilltugg om ostkuberna först marineras i lite olivolja finhackad chili och timjan. I somras marinerade vi fetaost ett par timmar i olivolja, citronsaft, någon tesked ölandskrydda, nymalen svartpeppar och lite honung. Då serverade vi med skinka, basilika och perfekt mogen nektarin. Så här års blir det mango istället. Sommarlängtan på en liten pinne!

Ps. I somras använde vi  Rosas Handels lufttorkade skinka, men serranoskinka funkar också. 



Varva fetaost, nektariner/mangobitar, basilikablad och lufttorkad skinka.