/Fröken och Moster
Sky för 4-6 personer
2 skivor bacon
1 gul lök
2 msk brun farin
2 dl rödvin
1 kvist rosmarin
3 dl buljong av kalvfond
3 msk balsamvinäger
ev. maizena
1-2 msk färspressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal
Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farinsocker.
Tillsätt vinet och rosmarinkvisten. Låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av vätskan återstår. Sila av.
Red eventuellt med lite maizena, tillsätt citronjuice och skal och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera skyn till en köttbit och vitlöksrostad potatis (vi mixade 2 vitlöksklyftor med ½ dl olivolja, vände drygt ett ½ kg små, halverade mandelpotatisar i olja och bakade dem 30-40 minuter i ugnen på 175 grader).
Nu blev jag VERKLIGEN sugen på en fin bit oxkött... med rödvinssås, såklart!
SvaraRaderaHoppas verkligen att Du prövar denna: lite oväntad med sin citruston, men riktigt riktigt god!
RaderaÄr det någon skillnad på rödvinssås och rödvinssky?
SvaraRaderaRödvinssås använder mycket mer rödvin och schalottenlök och morot och tomatpure m.m. inget bacon i rödvinssås och ingen gul lök (om man inte har schalottenlök då).
Radera