lördag 3 mars 2012

Rödvinssås - eller rödvinssky

Vi gillar sås av "sky"-typ, gärna med rödvin. Så när vi firade Fröken Linda nyligen gjorde vi en fantastiskt god variant med citron- och rosmarin som vi åt med en bit grillad (i panna) entrecôte och vitlöksrostad potatis.

/Fröken och Moster


Sky för 4-6 personer
2 skivor bacon
1 gul lök
2 msk brun farin
2 dl rödvin
1 kvist rosmarin
3 dl buljong av kalvfond
3 msk balsamvinäger
ev. maizena
1-2 msk färspressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal

Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farinsocker.
Tillsätt vinet och rosmarinkvisten. Låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av vätskan återstår. Sila av.
Red eventuellt med lite maizena, tillsätt citronjuice och skal och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera skyn till en köttbit och vitlöksrostad potatis (vi mixade 2 vitlöksklyftor med ½ dl olivolja, vände  drygt ett ½ kg små, halverade mandelpotatisar i olja och bakade dem 30-40 minuter i ugnen på 175 grader).

3 kommentarer:

  1. Nu blev jag VERKLIGEN sugen på en fin bit oxkött... med rödvinssås, såklart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen att Du prövar denna: lite oväntad med sin citruston, men riktigt riktigt god!

      Radera
  2. Är det någon skillnad på rödvinssås och rödvinssky?

    SvaraRadera