söndag 14 april 2013

Fläskfilé med sparris- och getostrisotto

Eftersom mannens födelsedag i år infaller på en måndag när det är fullt upp med vardagslogistik fick det bli födelsedagsmiddag idag istället. Ur Håkan Larssons "Fredagkväll med mat och vin" lagades det fläskfilé med våriga smaker. Och observera att det faktiskt bara tar 30 minuter att laga! Fast det rekommenderade vinet missade vi. Det fick bli en gammal Riojafavvis istället. Mycket gott det oxå!

/Moster

Ps. vi bytte ut den gula löken mot två schalottenlökar som vi tycker passar bättre i risotto.
Och mer risotto hittar du här:

4 personer

600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning

300g körsbärstomater på kvist
2 msk olja

Risotto:
2 schalottenlökar, hackade
0,5 dl olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
5-7dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
1 knippe grön sparris i munsbitar
olja till sekning
100 g fransk getost i smulor

Örtolja:
2 dl färska örter, t.ex. basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl olivolja
0,5-1 krm salt

Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och bryn köttet i smör. Stek färdigt i ugnen till ca 67 grader/i ca 20 minuter. 
Pensla tomaterna på sin kvist med olja och låt dem rosta bredvid köttet. Ta ut köttet och låt det vila under folie i ca 10 minuter. Eventuellt kan tomaterna behöva lite mer tid i ugnen på högre värme för att få lite mer färg. 

Fräs löken till risotton lätt i olja. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så att det inte bränner fast. 

Fräs under tiden sparrisbitarna mjuka i olja i en het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd (det tar ca 25-30 minuter) rörs osten ned. Låt den smälta och smaka av med salt. Rör försiktigt ned sparrisen. 

Gör örtolja genom att mixa örter och vitlök med olja. Smaka av med salt och ringla oljan över köttet vid serveringen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar