torsdag 18 april 2013

Ärtpesto - och en oändlig mängd andra pestovarianter

Det är inte mycket som slår en riktigt god pesto, hemgjord. Traditionellt ska det ju (?) vara  basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök och parmesanost. Men ärligt talat, särskilt prisvärt är det ju inte att göra det själv: det behövs åtminstone ett par krukor basilika, pinjenötterna är ganska dyra och ju godare ost och olja, desto godare pesto. Och särskilt inte som det ju faktiskt finns helt okej färdiga sorter i butikerna.

Fast det klart. Vem har sagt att det måste vara basilika och pinjenötter? Eller parmesanost heller, för den delen.  Principen är ju något grönt (eller ja... rött funkar oxå, t.ex. ärtor, spenat, ruccola, persilja, soltorkade tomater) något nötigt (pinjenötter, solroskärnor, valnötter, mandel, hasselnötter), vitlök, olja och någon ost (västerbotten, pecorino). Och plötsligt är antalet variationer oändliga!

Sist gjordes det ärtpesto med cashewnötter: mixa ca 2 dl gröna ärtor, 1 liten vitlöksklyfta, drygt en halv dl cashewnötter, någon tesked pressad citronsaft och en rejäl bit riven parmesan. Å så salt och peppar, så klart!

Fler pestorecept hittar du här: 



Ps. Vill du kan du mixa ner lite färsk mynta oxå. Särskilt om du tänker servera peston till fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar