fredag 21 december 2012

Grannarnas fikonmarmelad med citron och mandel

Förra julen bjöd grannarna på en grym fikonmarmelad: perfekt till Stiltonosten!

/Moster

Ps. Mandeln kan uteslutas


500 g torkade fikon
Vatten
knappt 5 dl ströcker (ca 300 g socker per 500 g fruktmassa)
skal och saft av 1 citron
100 g skållad mandel

Lägg fikonen i blöt över natten. Koka dem seden mjuka i blötläggningsvattnet, ca 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast. 
Kör frukten i en mixer till en ganska slät, men inte helt slät, massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt koka upp sakta. Fortsätt att småkoka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att marmeladen inte bränner fast. 
Grovhacka mandeln och blanda ner den när ett par minuter återstår av koktiden. 
Häll upp på varma, rena burkar och förslut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar