tisdag 22 maj 2012

Torsk med fröquinoa och citronsås

Den uppmärksamme noterar ett mönster i de senaste inläggen här på bloggen: Citron...! Kanske för att det är så väldigt gott - eller så beror det på att jag kunnat köpa fyra citroner för en tia i vår affär den senaste tiden. Så nyligen blev det en citronsås till fisken oxå!
/Moster     Ps. och vad du än tror när du läser receptet: rimmar du inte fisken innan ÄR det här mat på typ 20 minuter!


4 bitar torsk, ca 150 g styck (torskrygg är gudomligt)
1 dl vitt vin
Salt

2 dl quinoa
4 dl vatten
1 tsk salt
2 dl blandade nötter och frön (jag hade solrosfrön, cashewnötter och pumpafrön i mina lådor och därmed också i quinoan!)
1 dl  gula russin (vanliga går oxå bra)
1 granatäple

3 dl grädde
½ dl vatten
½ fiskbuljongtärning
1 citron, rivet skal och ca 2 tsk saft
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Sätt ugnen på 175 grader. Vill du så rimmar du fiskbitarna en stund (gärna en timme) i en rimlag på 1 liter vatten och 1 dl salt. Om inte så så saltar du bitarna. Oavsett vilket: Häll vinet i en ugnsfast form, lägg i bitarna. Ugnsbaka fisken i 15 minuter.
Skölj quinoan i ljummet vatten så att det beska försvinner. Koka den på svag värme tills vattnet kokat bort.
Rosta frön och nötter i en torr panna. Hack dem och russinen grovt. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet och blanda alltsammans med den färdigkokta quinoan.
Blanda ingredienserna till såsen, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med sallad eller kokt broccoli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar