Jag har just precis bakat bondbröd. Det var väldigt lätt och smidigt - och sånt är ju alltid bra om man har brist på tid, men ändå vill ha färskt bröd till maten.
/ Fröken
Bondbröd
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk matolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader, smula sönder jästen i vattnet och rör om.
Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop den till en fin deg. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord, dela den sedan i 2 delar och forma degen till ett runt bröd.
Lägg brödet på en plåt med bakpålåtspapper och snitta ett kors i mitten och strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa i 40 min till.
Sätt ugnen på 200 grader och ställ en skål med vatten i botten.
Grädda brödet i nederdelen av ugnen i 10 min.
Sänk sedan till 180 grader och ta ut vattenskålen.
Grädda brödet i yttligare ca 20 - 30 min.
Låt brödet svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar