lördag 19 maj 2012

Citronkaka med frosting

När lillebror med sambo kom över på fika var citronsmak på kakan givet. Denna gång blev det en modifierad variant av Saltå kvarns recept, men uppriktigt sagt tyckte jag nog att det blev lite.... trist. Nästa gång tror jag att jag hoppar över frostingen och använder den som tårtbotten istället. Varför inte dela den i tre och fylla den med hallon och vispgrädde....?

/Moster (som dock erkänner att kakan föll fikagästerna i smaken....)



150 g smör
½ dl filmjölk
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Glasyr:
100 g Philadelphiaost
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
75 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Skrubba citronerna, riv skalet och pressa ur saften. Ställ undan 2 msk citronsaft till glasyren.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, filmjölk, citronsaft ohc skal. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i smeten.
Smöra och bröa en kakform, häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop ingredienserna till glasyren till en jämn smet. Bred den över kakan och dekorera eventuellt med några ätbara blommor, t.ex. krasse eller penséer.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
    Ha en härlig dag!
    Kram, Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig idé - å tack för inbjudan!

      Radera