/Moster
Ca 8-10 bitar
150 g smör
0,5-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
Fyllning:
4 äpplen
2 msk råsocker (eller vanligt socker)
Vaniljkräm
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
1½ msk socker
1½ tsk hela kardemummakärnor, stötta i mortel
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till degen till en smulig massa.
Lägg hälften i en pajform eller kakform, ca 24 cm i diameter.
Platta till och grädda i 6-7 minuter.
Låt svalna.
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret till vaniljkrämen i en rostfri kastrull.
Sjud under omrörning några minuter till krämen tjocknar (den får inte koka).
Låt svalna och blanda i vaniljsockret.
Skala och kärna ur äpplena. Vänd dem i råsockret.
Bred ut vaniljkrämen på pajen. Placera de sockrade äppelklyftorna på krämen och smula resten av degsmulorna över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar