onsdag 31 augusti 2011

Syltig marmelad med blåbär, chili och mynta

Det har inte blivit några besök i blåbärsskogen för min del, men väl ett besök på Bondens marknad - ett "good enough"-alternativ. Av bären jag köpte där gjorde jag en sylt med chili och mynta. Eller marmelad med chili och mynta. För vad är egentligen skillnaden mellan sylt och marmelad?

Båda innehåller (numera) fruktkött (eller fruktskal), men traditionellt har väl sylt haft en tunnare konsistens än marmelad. Jag har alltid tänkt mig "sylt-marmelad-gelé" på en slags konsistensskala. Men för oss som använder syltsocker, dvs. socker med pektin, blir det  inte så stor skillnad eftesom sylten blir ganska tjock. Och egentligen spelar det väl ingen roll vad vi kallar det - huvudsaken är ju att det smakar bra. Och den här syltiga marmeladen är lika god på pannkakorna som på ostbrickan.

/Moster



Syltig marmelad med blåbär, chili och mynta

500 g blåbär
1½ msk finhackad röd chili
500g syltsocker
2½ msk finhackad mynta

Rensa bären. Ta bort kärnhuset på chilin och hacka den fint. Lägg bär och chili i en kastrull och låt det sakta koka upp under lock. Ta av locket och koka sakta i 3 minuter.
Tillsätt sockret och låt koka livligt under omrörning i 5 minuter. Skumma om det behövs.
Ta kastrullen från värmen, rör i myntan. Häll upp sylten/marmeladen på rena och varma burkar. Låt svalna och förvara sedan svalt. Godast är den om smakerna får mogna någon vecka.


måndag 29 augusti 2011

Ugnsstekt pestolax

I somras bjöd fina familjen K på god lax till middag. Inspirerade av dem åt vi sedan vår lax på liknande vis. Enkelt och supersmarrigt!

/Moster

Ps. Vi valde röd pesto för alla nötallergikers skull (och skippade de rostade nötterna på just deras bitar), men vanlig grön fungerar lika bra. Beroende på vilken sort Du använder, dvs. hur "lös" peston är, kan Du behöva justera mängden créme fraiche. Och vill Du ha sås till Din fisk kan Du smaksätta lite yoghurt med citron- eller limesaft.



Pestolax /6 personer:
ca 900 gram lax
ca 5-6 msk pesto
ca 1 dl creme fraiche
lite rostade pinjenötter

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsform. Salta lätt. Blanda ihop pesto och creme fraiche och bred blandningen över fisken. Stek den i ugnen i 180 grader ca 15-25 minuter, beroende på hur rosa eller genomstekt Du vill ha den. Rosta pinjenötterna i en torr panna och strö över fisken. Servera med kokt färskpotatis och en sallad.

lördag 27 augusti 2011

Äppelmos med vanilj

Vid senaste besöket hos svägerskan fick jag med mig en påse fallna äpplen av en rätt mjölig sort. Eftersom de inte kändes rätt för kaka eller paj fick de bli gôtt mos att servera till frukostgröten.

/Moster

Ps. Den här - för mig okända - äppelsorten hade ganska stort kärnhus, dvs. det var förhållandevis lite fruktkött på varje äpple, så jag använde ca 1,5 kg äpplen. Andra gången använde jag syrligare äpplen, pressade över lite citronsaft och blandade i en msk calvados: - ett mindre sött med mer vuxensmak som passade perfekt till efterrätt och ändå inte för skarpt för frukostgröten. Och Du, om Du väljer att frysa moset kan Du hoppa över konserveringsmedlet.





till ca 7 dl mos

ca 1 kg äpplen
(ev. pressad saft av ½ liten citron)
2 dl vatten
½ vaniljstång
ca 1 dl socker
(ev. 1 knapp msk calvados)
1 tsk atamon (flytande konserveringsmedel)

Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i vattnet och låt sjuda i ca 30 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och rör försiktigt tills det löst sig. Dra kastrullen av värmen och rör i atamon. Häll upp på varma rena burkar eller frys när moset kallnat.

fredag 26 augusti 2011

Röd linsröra

(av Moster)

Att doppa bröd i någon röra tillsammans med en kall öl eller ett glas vin, är oslagbar sysselsättning i väntan på maten. Det här är en "hoummus-variant" som görs på röda linser istället för kikärtor. Men principen är densamma: - röran funkar både som "förplock", på buffén eller till något grillat.




Ca 4 dl röda linser
2 msk olivolja
1/2 citron (saft)
1/2 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 msk hackad persilja
flingsalt och nymalen svarpeppar

tisdag 23 augusti 2011

Blomkål- och broccolisoppa

Det bästa med hösten är att soppan. Tillsammans med nybakat bröd är soppa den största "mysfaktorn" jag vet - näst efter kanelbullebak!

/Moster


till ca 4 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 medelstort blomkålshuvud
1 broccolistånd
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 dl grädde

Skiva lök och vitlök tunt och fräs mjuk i smör eller olja. Slå på vatten, smula i buljongtärningarna och låt koka upp. Skär blomkålen och broccolin i buketter/bitar och lägg i buljongen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender, tillsätt grädden. Låt koka upp och servera genast.

Ps. Extra gott blir det att droppa lite tryffelolja i soppan vid serveringen. Ser fint ut gör det oxå. Gott är också att servera soppan med knaperstekta bacontärningar. Eller varför inte smulad ädelost?

lördag 20 augusti 2011

Latmajas bruschettas

(av Moster)

Att göra bruschettas till en större folksamling samtidigt som hungern river i magen är tålamodsprövande. I somras valde jag att göra en slags tomatsalsa som var och en själv fick förse sig av. Bröden hade jag grillad i grillpanna och gnidit med en vitlöksklyfta innan de hamnade i brödkorgen. Är Du ännu latare funkar färdigköpta crostini oxå.

Ps. Resterna av salsan blandades i tomatsalladen senare.


Salsan gjorde jag på små solmogna kvisttomater som hackades, finhackad rödlök, finklippt persilja, lite olivolja, en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Och vill Du variera Dig byter Du ut persiljan mot koriander och oljan/vinägern mot pressad limesaft. Minst lika gott! 

torsdag 18 augusti 2011

Två pajer i kräftans tid

Jag älskar kräftor och doften av nykokta skaldjur är ljuvlig! I brist på egna att koka gör jag ny lag till de färdigköpta, frysta. Då känns det nästan på riktigt. Förutom ost, bröd, öl och snaps vill jag gärna ha något matigare till mina kräftor. Västerbottenpaj är ju en klassiker, men vid ett "knytis" för ett tag sedan minimerade jag antalet "ostpajer" på bordet genom att istället ta med en tomatpaj och en potatispaj. Minst lika gott!

/Moster

Ps. Tomatpajen är lysande eftersom fyllningen inte innehåller mjölk eller ägg. Använd mjölkfritt smör och glutenfritt mjöl så funkar den för de flesta allergiker oxå.


Potatispaj

Pajskal: 1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2 krm salt
125 g smör

Fyllning: 300 g färskpotatis (helst små)
75 g rädisor
75 g ruccolasallad
150 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör pajskalet först: Blanda mjöl och satl, klicka i smör och arbeta ihop till en deg. Klä en form med löstagbara kanter och ställ kallt i minst 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka skalet och förgrädda det i 10 minuter.

Skrapa potatisen och ansa rädisorna. Dela eventuellt potatisen i halvor eller klyftor. Koka potatisen halvmjuk, ca 5-7 minuter och släng i rädisorna den sista minuten. Låt rinna av.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper. Riv den i bitar och skär osten i tärningar. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddor. Varva potatis, grönsaker och fetaost i skalen, slå äggstanningen över och grädda i ca 35 minuter.

(se pajen längst fram på bilden)

Äggfri tomatpaj

Pajdeg: 2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning: 1 stor gul lök
½ msk olivolja
1 brk krossade tomater, 400 g
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 kruka färsk basilika eller oregano
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

Nyp ihop degen, tryck ut den i en form (ca 26 cm i diameter), låt eventuellt vila en stund i kylen och förgrädda sedan skalet i 15 minuter.

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt de krossade tomaterna, pressa i vitlöken, salta och peppra och låt puttra i ca 10 minuter. Häll tomatröran i skalet. Hacka basilikan och strö över. Halvera cocktailtomaterna och fördela över pajen. Grädda ca 30 minuter i 200 grader tills tomaterna ser "torra" ut.

 

måndag 15 augusti 2011

Tekakor

-Av Fröken Linda

Nu när man har blivit med KitchenAid och allt så måste man ju nästan börja baka sitt eget bröd. Dessa tekakor kommer i från Leila lindholms bok "A piece of cake" och är det nya favoritbrödet i vårt hushåll.




Tekakor
10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader.
Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
Smula ner jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Ps. Själv bytte jag ut mjölken mot vatten och smöret mot mjölkfritt smör och det fungerade precis lika bra.

söndag 14 augusti 2011

Glasstrutar med tillbehörsbuffé - sommarens favoritdessert

När det varit barn på besök i sommar har vi ofta bjudit på glasstrutar som efterrätt. Som barn fylldes strutarna med en blandning av vispad grädde och lingonsylt, som vuxen hade jag nästan glömt bort att affären säljer dem. Förtjusningen har varit stor- hos både små och vuxna glassälskare - när gästerna själva fått tagit för sig av glass och den tillbehörsbuffé som dukats upp i små skålar.

/Moster 

Ps. Snabbt insåg barnen att godast blir det om tillbehören och glassen varvas i strutarna.


Vi har oftast valt enkel, men god, vaniljglass. Till det har vi serverat:

- Strössel i olika smaker
- Kokosflingor
- Minimarshmallows
- Minimaränger
- Jordgubbssylt
- Chokladsås
- Hackade non-stops eller M&M (eller mörk choklad som även kan rivas)
- Polly-godis
- Färska bär (jordgubbar, hallon eller blåbär)
- Hackade polkagrisar
- Skivad banan


onsdag 10 augusti 2011

Grillad lax med ärtig couscous

(av Moster)

Även om dillkokt färskpotatis är oslagbart till lax i alla dess former, vill vi ibland variera oss. Då blir det ärtig couscous, så väl till den grillade som den kallrökta fisken. Det "fina i kråksången" är att frysta ärtor tinar på ett litet kick. Du behöver alltså inte koka dem innan. Servera med en klick yoghurt, några citronklyftor och garnera med ett par dillvippor. Snabbt, grönt och enkelt. Vad mer kan man begära av semestermaten?

Ps. Ibland blandar jag även i ett par salladsblad i couscousen (gärna spenat). Gör det precis innan serveringen, annars tappar de både färg och krispighet. Förresten, det gäller dillen oxå.




till 4 portioner

4 dl vatten
3 dl couscous
1 buljongtärning
250 g frysta gröna ärtor
4 salladslökar
2 msk olivolja
en knippe dill (ca 1/2 kruka)
salt och nymalen vitpeppar

Mät upp couscous i en skål. Koka upp vatten och buljongtärningen. Slå det över couscousen, täck skålen med plastfolie och låt svälla ca 5 minuter. Blanda couscousen med ärtorna, finstrimlad salladslök och olivoljan. Krydda med finklippt dill, salt och peppar. 

lördag 6 augusti 2011

Hamburgare med bröd

Av moster

Hamburgare börjar visst bli lite trendigt igen. Ja, inte korvmojjens eller "den skottska restaurangens" varianter utan finkrogarnas versioner som numera serveras i miniformat (även det en trend) och som förrätt. Själv gillar jag rejäla burgare - helst "american style", dvs. med en bit bacon, en rejäl ostskiva, saltgurka och någon rökig BBQ-sås (eller Annas glaze) - plus den sedvanliga salladen, tomatskivan och (röd) löken, förstås. 

Och godast blir det förstås att göra dem själv (även om jag erkänner att Taylors & Jones burgare ibland läggs på grillen här hemma). Tricket med att göra hamburgare är att försöka göra dem så tunna som möjligt - utan att de faller sönder - eftersom de "reser sig" under grillningen. 

Vad jag dricker till? En god öl, en iskall coca cola eller en vaniljsshake. Ska det vara amerikanskt, så ska det!

Ps. Vill Du inte ha burgarna fullt så "kompakta" kan Du byta ut 100 g av köttfärsen mot fläskfärs. 



Hamburgare /4 port
400 g nötfärs
2 msk Annas glaze (eller någon barbeque- eller worchestersås)
1 krm salt
svartpeppar

Hamburgerbröd /24 st
25 g jäst
5 dl vätska (ljummet vatten eller en blandning av vatten och mjölk)
½ msk salt
ev. 1 msk socker
12-13 dl vetemjöl (eller 4 dl grahamsmjöl och 8-9 dl vetemjöl)
Sesamfrön (eller vallmofrön)

Blanda ingredienserna och låt jäsa 40 minuter. Dela degen i två delar och gör 12 bullar av varje del. Doppa bullarna i en tallrik med sesamfrön/vallmofrön. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ca 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och platta till bullarna med ytterligare en plåt. Låt sedan jäsa ytterligare ca 35 minuter. Grädda ca 6-8 minuter i 250 grader (mitten av ugnen)

onsdag 3 augusti 2011

Körsbärsmarmelad

Av Fröken Linda

För ett tag sen plockade min samob en massa körsbär hemma hos sina föräldrar. Jag funderade länge på vad tusan jag skulle hitta på med dom och det blev en marmelad. Marmeladen fick en väldigt anorlunda smak. Den blev stark fast ändå söt. Jag gillar den mycket och mina föräldrar gav bort en burk till sina kompisar som nu har marmeladen på allt sägs de.


Receptet är megaenkelt: jag köpte ett paket syltsocker och använde receptet som stod bak på paketet.

Körsbärsmarmelad:

ca 2 stora sylt burkar
Koktid: 10 min

1 kg körsbär
1 kg syltsocker

Sätt ugnen på 100 grader och diska burkarna noga.
Lägg sedan in burkarna i ugnen medan sylten kokar.
Rensa bären och kärna ur dom. Blanda sedan bären och syltsockret i en kastrull.
Värm under omrörning, låt koka kraftigt i 10 min.
Skumma av marmeladen, häll sedan upp marmeladen på de rena varma burkarna.
Fyll burkarna och skruva på locket direkt.


Tomatsallad

av Moster

Till min standardrepertoar i köket hör en god tomatsallad. Faktiskt nästan "ett måste" till grillat här hemma, men också på buffébordet. Vissa perioder har jag nästan livnärt mig uteslutande på tomatsallad, ibland med stora vita bönor, ofta med fetaost och goda oliver. Med en bit bröd är det en god lunch eller picknick. 

I gamla kokböcker anges ofta "två tomater och en lök" per person, vilket kan vara en riktmärke, och att båda ska "dra" en stund i dressingen. Själv ogillar jag sunkiga tomater och kör jag "på en höft",  som min mormor skulle sagt, både vad gäller mängd och vinägretten. Mitt knep är dock att - förutom att använda goda tomater på kvist och blanda små och stora sorter - ha en nypa socker i dressingen, låta löken dra i dressingen en stund för att få fram sötman innan Du lägger i tomaterna och använda massor med färsk basilika. 

Ps. Gillar Du inte basilika eller inte har tillgång till färsk, använd oregano eller persilja istället. Har jag bönor i salladen får de dra i dressingen tillsammans med löken. Och är Du som jag, dvs. ogillar "sunkiga grönsaker" och inte har lust att äta överbliven tomatsallad dagen efter: - kör resterna i en mixer och använd som bas i tomatsoppan eller gazpachon.


Blanda en del vitvinsvinäger med två delar olivolja, en nypa socker, lite "skrap" av en pressad vitlök och italiensk salladskrydda. Skiva sedan rödlök och låt dra i dressingen en stund. Skiva eller klyfta tomaterna och blanda dem med löken och dressingen. Hacka en rejäl näve basilika och vänd ner. Ett par varv med pepparkvarnen, sen är det färdigt att servera.