/Moster
Ps. Tomatpajen är lysande eftersom fyllningen inte innehåller mjölk eller ägg. Använd mjölkfritt smör och glutenfritt mjöl så funkar den för de flesta allergiker oxå.
Potatispaj
Pajskal: 1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2 krm salt
125 g smör
Fyllning: 300 g färskpotatis (helst små)
75 g rädisor
75 g ruccolasallad
150 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör pajskalet först: Blanda mjöl och satl, klicka i smör och arbeta ihop till en deg. Klä en form med löstagbara kanter och ställ kallt i minst 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka skalet och förgrädda det i 10 minuter.
Skrapa potatisen och ansa rädisorna. Dela eventuellt potatisen i halvor eller klyftor. Koka potatisen halvmjuk, ca 5-7 minuter och släng i rädisorna den sista minuten. Låt rinna av.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper. Riv den i bitar och skär osten i tärningar. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddor. Varva potatis, grönsaker och fetaost i skalen, slå äggstanningen över och grädda i ca 35 minuter.
(se pajen längst fram på bilden)
Äggfri tomatpaj
Pajdeg: 2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning: 1 stor gul lök
½ msk olivolja
1 brk krossade tomater, 400 g
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 kruka färsk basilika eller oregano
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
Nyp ihop degen, tryck ut den i en form (ca 26 cm i diameter), låt eventuellt vila en stund i kylen och förgrädda sedan skalet i 15 minuter.
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt de krossade tomaterna, pressa i vitlöken, salta och peppra och låt puttra i ca 10 minuter. Häll tomatröran i skalet. Hacka basilikan och strö över. Halvera cocktailtomaterna och fördela över pajen. Grädda ca 30 minuter i 200 grader tills tomaterna ser "torra" ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar