torsdag 18 augusti 2011

Två pajer i kräftans tid

Jag älskar kräftor och doften av nykokta skaldjur är ljuvlig! I brist på egna att koka gör jag ny lag till de färdigköpta, frysta. Då känns det nästan på riktigt. Förutom ost, bröd, öl och snaps vill jag gärna ha något matigare till mina kräftor. Västerbottenpaj är ju en klassiker, men vid ett "knytis" för ett tag sedan minimerade jag antalet "ostpajer" på bordet genom att istället ta med en tomatpaj och en potatispaj. Minst lika gott!

/Moster

Ps. Tomatpajen är lysande eftersom fyllningen inte innehåller mjölk eller ägg. Använd mjölkfritt smör och glutenfritt mjöl så funkar den för de flesta allergiker oxå.


Potatispaj

Pajskal: 1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2 krm salt
125 g smör

Fyllning: 300 g färskpotatis (helst små)
75 g rädisor
75 g ruccolasallad
150 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör pajskalet först: Blanda mjöl och satl, klicka i smör och arbeta ihop till en deg. Klä en form med löstagbara kanter och ställ kallt i minst 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka skalet och förgrädda det i 10 minuter.

Skrapa potatisen och ansa rädisorna. Dela eventuellt potatisen i halvor eller klyftor. Koka potatisen halvmjuk, ca 5-7 minuter och släng i rädisorna den sista minuten. Låt rinna av.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper. Riv den i bitar och skär osten i tärningar. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddor. Varva potatis, grönsaker och fetaost i skalen, slå äggstanningen över och grädda i ca 35 minuter.

(se pajen längst fram på bilden)

Äggfri tomatpaj

Pajdeg: 2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning: 1 stor gul lök
½ msk olivolja
1 brk krossade tomater, 400 g
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 kruka färsk basilika eller oregano
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

Nyp ihop degen, tryck ut den i en form (ca 26 cm i diameter), låt eventuellt vila en stund i kylen och förgrädda sedan skalet i 15 minuter.

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt de krossade tomaterna, pressa i vitlöken, salta och peppra och låt puttra i ca 10 minuter. Häll tomatröran i skalet. Hacka basilikan och strö över. Halvera cocktailtomaterna och fördela över pajen. Grädda ca 30 minuter i 200 grader tills tomaterna ser "torra" ut.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar