måndag 15 augusti 2011

Tekakor

-Av Fröken Linda

Nu när man har blivit med KitchenAid och allt så måste man ju nästan börja baka sitt eget bröd. Dessa tekakor kommer i från Leila lindholms bok "A piece of cake" och är det nya favoritbrödet i vårt hushåll.




Tekakor
10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader.
Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
Smula ner jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Ps. Själv bytte jag ut mjölken mot vatten och smöret mot mjölkfritt smör och det fungerade precis lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar