Just nu längtar vi efter det där "somriga" i maten, trots att vädret inte precis varit sommarhett de senaste dagarna. Ännu en gång "tjuvstartade" vi sommaren lite med att grilla lax i grillpanna och köpa färskpotatis från Israel.
Ps. Ursprungsreceptet kommer från Läckberg & Hellbergs bok "Smaker från Fjällbacka", men i mitt sommarhem serverade mormor potatis på samma sätt - fast hon blandade i lite finklippt persilja oxå. Dessutom höftade vi lite vid tillagningen. Till exempel halverade vi mängden gräslök och lade till en finhackad schalottenlök. Även smörmängden till det vispade smöret halverades - vilket inte var helt lyckat: Att vispa för lite smör "fluffigt" är nästintill omöjligt....
Grillad lax med vispat limesmör och örtpotatis /4p
4 bitar lax á 150-160 g
olivolja
salt & peppar
100 g smör
2 limefrukter (skal av två och saft av en)
svartpeppar
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 klick smör
500-600 g nykokt färskpotatis
Grilla laxen på båda sidor. Salta och peppra.
Vispa smöret fluffigt med limeskal och saft. Smaka av med nymald svartpeppar.
Skär örterna fint i en skål. Lägg i en klick smör och vänd ner potatisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar