söndag 31 mars 2013

Påskmiddag

Det blev påskmat på landet i solsken, trots allt. Förvisso inte på det egna landstället, men mycket trevligt ändå. För att inte tala om gott! På buffén fanns fyra sorters sill, lax, lammstek med salsa verde, lammkorvar, köttbullar, syrrans ostpajer och minikockarnas fantastiskt dekorerade ägghalvor. Det hela avslutades med en påsktårta med mandelmaräng och citronkräm. Och äggjakt, så klart. Med ett par kilo godis. Mätta och belåtna smälte vi maten med ett par omgångar spel. Både datoriserade och gamla hederliga. En perfekt påskdag.

/Moster


 De fyra sillarna på bordet var äppelsill, citronsill, senapssill och romsill



"Får vi hjälpa till?" Finaste ägghalvorna dekorerades med majonnäs, kaviar, rom, räkor och dill av sällskapets yngsta kockar.


Syrrans goda ostpajer


Maten sköljdes ned med snaps och god Ale


Evas påsktårta med mandelmaräng och citronkräm


lördag 30 mars 2013

Recept på en riktig ölänning

Strax före påsk börjar mitt ölandshjärta bulta lite extra hårt. Så även i år. För det är med påsken Ölandsåret börjar. Och för att det är något visst med Öland på vårkanten, det är både "riktiga ölänningar" (med eller utan "koskräck") och "sommardito" överens om.  Det är nu vi vill öppna upp husen för sommaren, njuta av fågelsång och de där första solstrålarna som värmer så gott på husets läsida. Det är till påsken vill vi smaska i oss vårprimörer, stoppa i oss årets första korv från Rosas och avnjuta den där första fikakorgen någonstans på öns västra kust.

Bilden är lånad från Kaffestugan i Bödas Facebooksida

Men så blir det inte i år. Förutom att kylan bitit sig kvar även på den bästa av sommaröar, får vi skjuta upp vår Ölandspremiär av andra skäl och hålla tummarna hårt för att det alls blir någon Ölandsvår i år. Lite deppigt, men inte värre än att jag kan göra det bästa av situationen. Som till exempel att glupskt sluka "Ölandsmagazinet Vår" som damp ned i lådan häromdagen. I den läser jag bland annat att  den bok om mat, möten och miljöer på Öland jag sedan en tid hört talas upp nu släpps i dagarna. Mycket efterlängtat och nu högt upp på min "vill ha"-lista.

Fast... En invändning kan jag inte skaka av mig: - var det inte just den här boken som jag skulle ha skrivit.....?

/moster


Ps. Boken är skriven av Magnus Bremefors och Johan Marin och är den första av totalt fem planerade. Det ska bli oerhört spännande att läsa om en rad lokala matproducenter och Ölands matkulturhistoria. Men mest ser jag nog fram emot receptsamlingen som Ölandsmagazinet beskriver som "gedigen" och omfattar bokens sista trettio sidor. Mums för både tanke och själ, alltså!

Har försökt att googla fram en länk till boken, dvs. ge Er lite köpinformation, men hittar endast bloggen Ölandskokboken som Johan Marins dotter driver.

torsdag 28 mars 2013

Citronsill och äppelsill till påsk

På TV går just nu en reklamfilm för Coop där en man med fransk (?) brytning tänker högt om svenska mathögtider. Han menar att vi egentligen äter samma sak varje gång, oavsett om det är jul, påsk eller midsommar: "som om julbordet har allt och så plockar vi liksom bara bort några rätter och byter namn på julmusten till påskmust" (eller "sommarmust").

Och visst ligger det något i det. Vi har ju själva berört samma tema här. Fast jag hävdar bestämt att det finns nyanser. Sill, ja visst. Men inte med kryddpeppar till midsommar. Eller lingon. Till vår och sommar behövs det "lättare" inläggningar. Grönare. Och absolut inte matjessill på julbordet. Fast det klart: "däremellan kommer" - om inte fastan så - påsken, som blir lite... tja, mittemellan. Om jag får välja blir det överhuvudtaget mycket vårgrönt på min påskbuffé. Eller så blir det grillpremiär "på riktigt" (nej, vintergrillning kvalar inte in som grillpremiär i min bok). Men sillen kompromissar jag aldrig bort. 

I vanlig ordning blir det ett par nya sorter och ett ett par gamla trotjänare i påsk: En krämig äppelsill och en citronsill där ättikan i den gamla hederliga "ett-två-tre"-lagen byts ut mot citronsaft. Å så romsill och senapssill, så klart. Med "5-minuterssill" och matjessill rör du ihop alla fyra på mindre än en timme. Bara en så'n sak...!

/Moster

Ps. Andra påskpassande sillar hittar Du här: 





Citronsill

1 förp 5-minuterssill (eller 1 brk inläggningssill), ca 420 g
1 rödlök
1/2 purjolök
3 msk finhackad dill
1 smulat lagerblad

Lag: 
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
saft av 2 citroner
skal av 1 citron

Börja med lagen. Koka upp alla ingredienser utom citronskalen och rör tills sockret smält. Vänd ner citronskalen och låt lagen kallna. 
Sköljs sillfiléerna och skär dem i centimeterstora bitar på snedden. Skala och skiva rödlök och purjolök. Finhacka dillen.  
Varva fisk, lök och kryddor i en skål eller glasburk. Slå över lagen och låt sillen vila minst ett dygn. Dekorera med citronskivor vid serveringen.







Krämig äppelsill

2 brk matjessillfiléer, ca 200 g per styck
1,5 syrligt grönt äpple, t.ex. Granny Smith
3 dl gräddfil
skalet av 1 lime
3 tsk dijonsenap
1/2 dl finklippt gräslök
2 msk finhackad dill

Låt sillen rinna av och skär fisken i bitar (om den inte redan är färdigskuren).
Kärna ur och tärna äpplet. Blanda samman alla ingredienser och vänd ner sillen. Låt stå svalt minst en timme innan servering (men det går oxå bra att göra den någon dag i förväg).



Ps. Tillhör du dem som gillar att göra egen snaps är Granits fina "miniflaskor" (7 cl) för ca 10 kronor ett tips om du vill duka så att alla gäster får en "egen snaps".  



onsdag 27 mars 2013

Tomat- och paprikasoppa

En soppa till middagen så väl som till vinter- eller vårutflykten. Och låt Er nu inte luras av den urtrista bilden och det misslyckade försöken att få till en snygg liten hög med parmesanost på toppen - soppan är jättegod! Däremot tar det lite tid eftersom grönsakerna först rostas i ugnen. Eftersom tomaterna så här års är lite träiga och inte fullt så söta som vi vill ha dem, tillsatte vi ett par teskedar honung. Och den som vill ha lite sting i soppan lägger till lite hackad chili.

Vi serverade med några krutonger till middagen, men till utflykten passar några matiga muffins. Eller varför inte pizzasnurror?




2 msk olivolja
1 röd lök
2 röda paprikor
5-6 tomater
2 vitlöksklyftor
(1-2 tsk honung)
Salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas)
Basilikablad
Riven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. 
Grovhacka lök och tomater. Kärna ur och hacka paprikan. Skiva vitlöken.
Häll olja i en ugnsfast form och blanda grönsakerna i formen (tillsammans med honungen). Salta och peppra. 
Täck formen med folie och baka i ugnen i ca 1 timme. 
Häll grönsakerna i en kastrull eller mixer. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde för mildare smak. 
Värm soppan och servera med basilika, parmesan och krutonger (eller grissini). 

måndag 25 mars 2013

Mjölkfria chokladvåfflor!

Våffeldagen! Det gick inte direkt att undvika att äta våfflor på denna underbara dag. Dagen till ära så ville jag prova nått nytt. Jag har läst lite olika recept och kombinerade en härlig liten frasig chokladvariant. Hoppas ni alla har ätit en himla massa våfflor idag och ha en fortsatt fin kväll.

/ Fröken



Mjölkfria chokladvåfflor

50g mjölkfritt margarin
2 st ägg
3 dl Oatly imat
3-4 dl kallt vatten
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna. Vispa upp äggen lite lätt tillsätt sedan vätskan och margarinet. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Vispa tills det blir en jämn och slät smet. Låt smeten vila i ca 15 min. Grädda sedan våfflorna i lite smör. Det blir ca 10 våfflor.

Solig söndagsbrunch med våfflor

Eftersom våffeldagen i år inträffar på en måndag - närmare bestämt just i dag - tjuvstartade vi lite med våfflor på gårdagens soliga söndagsbrunch. Eller "tjuvstarta" och "tjuvstarta", förresten. Det sägs ju att våffeldagen kommit till på grund av ett missförstånd - eller hörfel - då någon (alltid denne någon...) hörde "våffeldag" istället för "Vårfrudag" (dvs. Jungfru Mari Bebådelsedag). Och eftersom Vårfrudagen inträffar närmaste söndagen kring den 25 mars, så var vi inte helt ute och cyklade. Eller....? Annars skulle man (vem denne "man" är kan vi tyvärr inte heller svara på) kunna tycka att våffeldagen skulle ha mer med internationella pannkaksdagen att gör än fettisdagen.

Hur som haver. Några våfflor blir det inte i det här huset idag. Vi ser fram emot det planerade våffelkalaset hos grannarna i backen istället. Men tidigare år har det ätits våfflor så det stått härliga till. Så för den som letar finns receptet på "Margaretas våfflor med fiiling" här nedan. Vill du ha en lättare och frasigare variant hittar du recept på frasvåfflor lite längre ned tillsammans med tips på olika tillbehör.

/Moster

Ps. Vill Du fortsätta på chokladtemat kan du riva ned någon rad mjölkchoklad bland de torra ingredienserna i frasvåffelsmeten. Eller så gör du vaniljvåfflor genom att lägga till 1 msk vaniljsocker.



Frasvåfflor (ca 10-12 st)

250 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1 krm salt
6 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa i mjölken och det smälta smöret. 
Grädda ca 1 dl smet åt gången. 



Sylt, glass och vispad grädde är klassiska tillbehör. Andra godsaker är:

Glass med nötströssel 
(1 msk vardera av hackade hasselnötter, rostade sesamfrön och hackade jordnötter blandas med 1 tsk stött kardemumma, 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk vaniljsocker)
Jordgubbar 
(i skivor som fått "marinera" i saft och skal från en apelsin eller innanmätet från ett par passionsfrukter)
Mascarpone och björnbär 
(koka ihop 1 pkt frysta björnbär med 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Låt svalna och blanda med en ask mascarpone)
Lingongrädde 
(vispad grädde blandad med rårörda lingon)
Fileade apelsiner med kanel och lättvispad grädde 
(extra gott till chokladvåfflor: "marinera" apelsinen i lite Grand Marnier och lite honung och pudra lite kanel över den vispade grädden). 
Persika och ricotta
(blanda en ask ricotta med ett par msk honung, lite rivet citronskal, finhackad mynta och grovhackade valnötter och servera med konserverad persika i skivor). 
Skivad banan, granatäpple, vaniljglass och kolasås

söndag 24 mars 2013

Söndagsburgare på högrevsfärs

Hos oss är "hemmagjorda hammisar" ett av dotterns stående förslag till fredagsmiddag. Och ja, rätt ofta får hon sin vilja igenom. Men den här helgen blev det söndagsburgare istället. Med färs på högrev (nytt i butikerna - eller så har det bara gått mig förbi), något som verkligen kan rekommenderas. Med världens godaste glaze (i färsen OCH på burgaren), bacon, ost och färdigköpta bröd (Max) blev det riktigt saftiga burgare som vi serverade med sötpotatisklyftor.

/Moster

Ps. Vill Ni hellre göra egna bröd hittar Ni receptet här.


fredag 22 mars 2013

Barnsligt gott med chokladsås för vuxna

För att starkt ogilla choklad har det varit mycket choklad i vårt hem på sistone, i alla möjliga former och skepnader, inte minst i glass och svissammanhang. Då blir det chokladsås enligt principen "1 del kakao, 1 del socker och 1 del vätska" (å så en liten nypa salt). Har vi Fröken Linda på besök är "vätskan" vatten, annars mjölk eller vispgrädde. Ibland bryter vi ner ett par rutor mörk choklad, ibland någon rad mjölkchoklad (särskilt när vi använder vatten - å då mörk, mjölkfri så klart - eftersom såsen då blir lite tunn). Och är såsen bara för vuxna brukar det bli lite chili i såsen. Det förhöjer vilken sviss som helst, men kan också serveras med bananer, vaniljglass och lite körsbärssylt.

/Moster

Ps. Vill du ha en kryddigare chokladsås använder du smaksatt kakao (se recept här).


Chilihet chokladsås för vuxna

1 röd chili
1 dl vatten
4 msk socker
2 1/2 msk vispgrädde
100 g mörk choklad, 70%

Dela och kärna ur chilifrukten. Lägg halvorna i en kastrull med vatten och socker. Koka upp tills sockret smält. Häll i grädden. Dra kastrullen av plattan och lägg i chokladen bruten i mindre bitar. Låt smälta under omrörning. Obs! Fiska upp chilin ca tio minuter.  


Barnslig chokladsås till ca 6 personer

1 dl kakao
1 dl socker
1 dl mjölk eller vatten
0,5 krm salt
(ev. några rutor choklad, mörk eller mjölkchoklad)

onsdag 20 mars 2013

Macaroni and Cheese på Mosters vis

En variant på "macaroni and cheese" med lagrad ost - eller varför inte byta ut hälften av osten mot ädelost?

Ps. En vegetarisk variant på pastagratäng hittar du här: "Grymt god vegetarisk pastagratäng"



till 4 personer

300 g stora makaroner
275 g broccolibuketter
250 g skinka
1 liten gul lök
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa muskot
salt och pepar
200 g riven ost

Koka makaronerna al dente. Låt broccolin koka med de sista tre minuterna. Spola med kallt vatten och låt rinna av. 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär skinkan i tärningar eller strimlor. 
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Rör i mjöl och späd med mjölk och grädde under omrörning. Koka ca 3 minuter. Krydda med muskot, salt och peppar. Rör i ca hälften av osten. 
Varva makaroner, broccoli och skinka i en ugnsform med höga kanter. Häll över ostsåsen över och strö resten av osten över. Gratinera i ca 25 minuter. 

lördag 16 mars 2013

Fler soliga vinterdagar = ännu mer choklad

Att soliga och snöiga dagar kräver varm choklad har vi skrivit om tidigare (se här). För den som vill ha ha lite mer smak på chokladen i koppen använder smaksatt kakao (som för övrigt funkar att använda i baket eller att strö över vaniljglassen). Smolket i bägaren (eller chokladkoppen) är att det blir bäst att mala kryddorna i en kaffekvarn - använder du stavmixer kan det vara svårt att få chokladpulvret tillräckligt finmalet. Så även om nymalda kryddor smakar bäst, skulle jag i brist på kaffekvarn använda mald kanel och kardemumma (på burk), stötta stjärnanisfrön och vaniljsocker.

Och apropå choklad och kryddor så hittade vi nyligen ett recept på "Mostervänlig" varm choklad - alltså varm vit choklad - i våra receptgömmor. Så nu är hela familjen nöjd på vinterutflykterna. Ja, möjligen med undantag för mannen då, som fortfarande gruffar och muttrar om att flytta till varmare breddgrader...

/Moster 



Varm vit choklad

1/2 vaniljstång
2-3 stjärnanis
2-3 kanelstänger
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 g vit choklad

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med övriga kryddor. Fyll på med mjölken och koka upp. 
Ta kastrullen av plattan och låt dra i ca 20 minuter. 
Sila av kryddorna, häll tillbaka mjölken i kastrullen. Koka upp och tillsätt chokladen delad i bitar. Rör om tills chokladen smält.  




Kryddig kakao (ca 3 dl)

1 vaniljstång
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 stjärnanis
0,5 tsk malda chiliflakes
1,5 dl råsocker
1,5 dl kakao

Skär vaniljstången i bitar och bryt kanelstången. Mal alla kryddorna med sockret i omgångar i en kaffekvarn (eller med en stavmixer). Blanda med kakao och häll blandningen i en burk med tättslutande lock. 

torsdag 14 mars 2013

Bruschetta med ugnsrostade tomater och getost

En variant på bruschetta - eller en toast - med salt getost och söta körsbärstomater. De sistnämnda är lika goda varma som ljumma.


Till fyra

300 g körsbärstomater (gärna i olika färger och på kvist)
1 tsk olivolja
2 krm flingsalt
0,5 tsk socker
4 små skivor lantbröd, gärna av surdeg
0,5 dl mjuk bredbar getost (eller mosa/smula getost och blanda med lite philadelphiaost)
1 msk vit balsamvinäger
3 persiljekvistar
salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. 
Lägg tomaterna i en liten ugnssäker form. Droppa över oljan, strö över salt och socker. 
Rosta tomaterna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 
Spara saften som bildats i en skål och blanda den med vinäger och hackad persilja. krydda med salt och peppar. 
Rosta brödet och bred på osten. Toppa med tomaterna och ringla tomatsaften över.

söndag 10 mars 2013

Varm choklad för soliga och isiga dagar

Även om vi tycker det är dax för kylan och vintern att fara all världens kos, kan vi inte låta bli att njuta av skridskoturer soliga söndagar. För dottern är isen ny bekantskap för i år, för mig ett uppvaknande: jag vill minnas att jag var bra på det här, att jag med taggar på "konståkningsgrillorna" tog mig både baklänges och framlänges, gjorde små fina piruetter etc. Men efter att inte ha stått på ett par skridskor på Gud vet när hur länge insåg jag att det inte riktigt var som att cykla (dessutom blir vi väl fegare med åren, räddare för att ramla...). Så vi lär oss från början tillsammans, ungen och jag. Och tar med apelsinklyftor, varm choklad och bullar i ryggsäcken som härlig belöning efter ett par varv på sjön, idrottsplatsen eller någon av de spolade banorna i stan.

/Moster



Varm choklad till dotterns termos
5 dl mjölk (det händer att det blir 4 dl mjölk + 1 dl vispgrädde)
1 msk kakao
1-1,5 msk socker (ibland byter vi hälften mot kokossocker)
Rör ihop kakao och socker med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ned resten av mjölken/grädden och värm. 
Ps. Det händer att vi plockar ner ett gäng minimarshmallows i "ryggan" oxå, ca 5-6 stycken brukar vara lagom till den här termossatsen. 


Varm choklad för vuxna chokladälskare
ca 5 dl mjölk 
1 msk kakao 
1 par rutor mörk 70% choklad
ca 2 msk farinsocker (eller 1,5 msk muscavadosocker)
4 cl mörk rom
Blanda kakao och socker med lite mjölk i en kastrull. Hacka chokladen i småbitar. Vispa ner resten av mjölken och värm tills chokladen smält. Blanda ner rom. 
Ps. dricks chokladen hemma är det snyggt med vispad grädde och liten riven choklad på toppen.

fredag 8 mars 2013

Kyckling med serranoskinka och balsamsås

En kollega tjatade om att jag bara "måste" prova ett recept han hittat på Arlas webbsida. Till slut föll jag till föga - och övertalade mannen att laga - och det var precis så gott som kollegan lovat!

/Moster

Ps. vi använde kycklingfilé av bröst istället för lårfilé och serranoskinka istället för parmaskinka - vi tycker det är godare. Eftersom vi åt kycklingen med bara grönsaker blev den smarriga såsen lite väl tunn, så nästa gång reder vi med lite maizena.



  • 500 g kycklingfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 4 skivor serranoskinka
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 2 st pressade vitlöksklyftor

Gör så här:


Sätt ugnen på 225°.
Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.
Strö ev över lite färsk oregano.


söndag 3 mars 2013

Salviafrikadeller med dillkryddad tomatsås

Kommer Ni ihåg Urban Kvarnfält från förra säsongen av Sveriges Mästerkock? Han som "lagade mat som hans grabbar" skulle gilla? Det fanns något tilltalande enkelt över hans matlagning. Inga krusiduller, liksom. Samma kategori som Per Moberg och samma enkelhet som hos Plura i "Pluras kök", fast med mindre svett, sprit och cigaretter. Inte "överspelat äkta", om Ni förstår vad jag menar.

För en tid sedan hittade jag och dottern "Ubbes" recept på frikadeller med salvia och ricotta och dillkryddad tomatsås i en (söndags?) tidning och var helt enkelt tvungen att prova. Dottern blandade smet och rullade perfekta små frikadeller (jag gjorde det inte alls lika bra och fick skäll mest hela tiden) medan jag kokade sås. Och det blev precis så gott som det lät.

/Moster











till 4 personer
600 g blandfärs
1/2 brk ricotta
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1/2 riven lök
1/2 kruka salvia
1 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
riven parmesan

Tomatsås
1 brk körsbärstomater
1/2 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 kruka dill
2 msk smör
salt och peppar
en nypa socker

Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök och fräs löken i smör. Tillsätt tomater, lagerblad, salt, peppar och socker. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Avsluta med att tillsätta finhackad dill och en klick smör.
Blanda ägg, grädde och ricottaost i en bunke med finhackad salvia, pressad vitlök och riven lök. Krydda med salt och peppar. Blanda i färs och ströbröd och rör till en fin smet. Rulla små frikadeller och stek på medelvärme.
Häll tomatsåsen över frikadellerna och servera med nykokt pasta och hyvlad parmesan.