Och apropå choklad och kryddor så hittade vi nyligen ett recept på "Mostervänlig" varm choklad - alltså varm vit choklad - i våra receptgömmor. Så nu är hela familjen nöjd på vinterutflykterna. Ja, möjligen med undantag för mannen då, som fortfarande gruffar och muttrar om att flytta till varmare breddgrader...
/Moster
Varm vit choklad
1/2 vaniljstång
2-3 stjärnanis
2-3 kanelstänger
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 g vit choklad
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med övriga kryddor. Fyll på med mjölken och koka upp.
Ta kastrullen av plattan och låt dra i ca 20 minuter.
Sila av kryddorna, häll tillbaka mjölken i kastrullen. Koka upp och tillsätt chokladen delad i bitar. Rör om tills chokladen smält.
Kryddig kakao (ca 3 dl)
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 stjärnanis
0,5 tsk malda chiliflakes
1,5 dl råsocker
1,5 dl kakao
Skär vaniljstången i bitar och bryt kanelstången. Mal alla kryddorna med sockret i omgångar i en kaffekvarn (eller med en stavmixer). Blanda med kakao och häll blandningen i en burk med tättslutande lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar