Jag gjorde "latmajas" variant (dvs. smälte smöret i kastrull, lät det svalna lite och rörde sedan ned det torra), men en "vanlig" pajdeg funkar lika bra.
/Moster
8-10 bitar
175 gram (rumsvarmt) smör
½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 pkt frysta blåbär och/eller björnbär (á 225 g)
Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i mindre bitar, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, men spar lite deg att smula över fyllningen. Bred ut bären och smula över lite deg.
Gräddai ca 20-25 minuter tills björnbären "smält" och pajen fått fin färg i kanterna. Låt svalna och pudra över lite florsocker. Servera ljummen eller kall, med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Björnbärspaj låter riktigt intressant.
SvaraRaderaJag gjorde en annan variant igår med blåbär och hallon.
http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/blabarspaj-med-hallon.html
Hallon och blåbär - en oslagbar och klassisk kombo! Och tack för tipset om eget vaniljsocker i Ditt blogginlägg. Jag brukar lägga urskrapade, överblivna (?) vaniljstänger i en burk med vanligt socker: Super att strö på en skål färska hallon eller blåbär med mjölk. Men nu ska här göras eget vaniljsocker oxå! /hälsningar Moster
SvaraRadera