torsdag 30 april 2015

Valborgsmässofirande

Vi hälsade våren välkommen med god mat och dryck i goda vänners lag - och i form av en fantastisk "knytismiddag". Medan värdparet stod för huvudrätten (bl.a. en fantastisk kyckling som fått marinera över natten och sedan stekas i ugn, serveras på en bädd av ruccola med pinjenötter, oliver och parmachips, färskpotatissallad och ajvarsås), fixade familjen E efterrätt (Paleo-brownies och mangomoussetårta) och ett fantastiskt gott bröd bakat med själ och hjärta (enligt Liten var det  "nästan godare än på Kaffestugan").

Liten och jag ansvarade för fördrink och tilltugg att börja middagen med. Medan Liten gjorde "barnsnacks" (oliver och kuber av Västerbottenost samt parmaskinka - och vanlig rökt skinka eftersom hon insåg att alla barn inte tycker om parmaskinka - och Galiamelon på tandpetare), gjorde jag laxrullar med chévre och örter i minicrustader (se receptet här) och bresaolarullar till bubblet.

Ps. Bresaolarullarna hann inte vila i kylen så länge som de borde gjort, vilket gjorde det svårt att få till snygga rullar. Och kombon mascarpone parmesan för tankarna till en av sommarens favvoröror (se recept på parmesan- och mascarponeröra till drinken här), men med sältan från den lufttorkade skinkan var blev det nästan godare - särskilt till favoriten bland de oäkta bubblorna!

 
2 frp Bresaola, ca 140 g
½ ask Mascarpone, ca 125 g
50 g riven parmesan
ca 1 dl färska örter (basilika, oregano, persilja)
rivet skal av ½ citron
Salt och peppar
 
Lägg skinkan omlott på ett bakplåtspapper. Bred mascarpone på skivorna och strö riven parmesan, örter och citronskal över. Salta och peppra. Rulla ihop till en rulle, slå in i bakplåtspapper och låt vila i kylen. Skär i skivor strax innan servering - å ringla eventuellt lite olivolja över vid servering.
 

onsdag 29 april 2015

Öl på Öland

Det bryggs öl på Öland igen: sedan något år tillbaka brygger Kackelstugan öl under namnet Kackelbryggeriet och sedan ett par månader tillbaka finns deras Ale att köpa på Systembolaget. Åtminstone på Öland. För övriga är ölet beställningsvara.


 
Och för Er som bor i Stockholm och inte kan ge Er till tåls innan den beställda drycken anländer, kan ett besök på Öländskans spis eller Babajan i Stockholm alternativt Vår gård i Saltsjöbaden vara en idé.

 
Ps. Efter specialleverans från omtänksamma vänner kan jag berätta att den är riktig god. Påminner om en New Castle Brown Ale, men inte lika söt.


måndag 27 april 2015

Sveriges yngsta mästerkock nästa....?

Efter att ha varit ifrån varandra ett ville Liten häromsistens bjuda på en "hemma igen"-middag. Vi var överens om att utgå från vad som fanns i kyl och frys - å att det inte "bara skulle bli plock" (som ju annars är "favoritmat" i vårt hem). Eftersom vi hade turen att ha färsk salsiccia med salvia och parmesan från Taylor's & Jones utgick vi från dem. Jag föreslog potatis och Liten kom på att de skulle lindas i bacon och serveras med "hemlig sås".

Att rätten kryddades med färsk oregano berodde också på att det fanns hemma (visserligen hade vi både basilika och persilja också, men det valde ungen bort) och citron i såsen var enligt Liten ett måste. Först var tanken att det skulle vara oliver i rätten, men eftersom de istället serverades till matlagningen (enligt Liten är det viktigt med en liten drink och lite tilltugg - å bra musik, så klart - medan maten lagas) blev det cocktailtomater istället.

Ps. För mig är det en obeskrivlig glädje och njutning att få hänga med ungen på hennes köksäventyr (och att vi, som 7-åringen själv säger, delar intresset för mat och pyssel). Kan inte låta bli att reflektera över hur långt hon kommit från de första härliga köksäventyren: läs t.ex.om bullbak, om "äggråttor" och om hallongrottorna som bakades innan ungen fyllt fyra. 





 
Till två personer använde Liten
1 bakpotatis
½ pkt bacon
½ ask cocktailtomater
4 korvar
 
Potatisen klyftades och lindades i bacon. Den lades i en ugnsfastform tillsammans med lite repad oregano och tomater. Hon ringlade olivolja över, saltade och pepprade och satte in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. 
Sen tog hon ut formen (eller rättare sagt, jag fick lov att göra det), stack korvarna med en gaffel och lade dem ovanpå. Skjuts in i ugnen i ytterligare 30 minuter. 
(Jag tog mig friheten att "ösa" korvarna ett par gånger under stektiden, men tror att vi borde vänt korvarna någon gång också så att de fått lika mycket färg på båda sidor).
 
Under tiden gjorde hon såsen: 1½ dl gräddfil, rivet skal av en halv citron och saften av en fjärdedel. Lite repad oregano. Salt och peppar.
 
Sedan lade hon upp på tallrikar, torkade dem rent och "piffade" med färsk oregano. Och frågan är väl om inte detta hade varit en rätt som kvalificerats sig till "Sveriges yngsta mästerkock".....?
(Jodå, söka vill hon fortfarande, men kommit på att hon nog ska vänta ett år till "för att hinna träna lite mera".

söndag 26 april 2015

Skön söndagsbrunch med ett skönt gäng

Brunch är ett fantastiskt sätt att träffas, stora och små. Dagens gäng bestod av inte mindre än 21 personer som i tre timmar åt, pratade och busade på "The Black Swan".


 
Maten på "Svarta svanen" är grym. Extra plus för att bacon, äggröra och pannkakorna beställs "á la minute" istället för att blir torrt, trist och tråkigt på buffén. Och svampomeletten är galet god.
 
 
Och så fort Liten fick veta var vi skulle äta visste hon också HUR hon skulle äta: inga pannkakor, bara en liten dessertbit och mest vårrullar.... Och så blev det: ungen fick i sig inte mindre än 18 vårrullar (plus ceasarsallad, salami, tapenade, caprese, bacon och äggröra)!!!
 

Men trots det, kolakakor och pizza med fetaost blev det ett ganska lågt betyg från de 7-åriga "brunchkonnässörerna". Och det berodde på att det inte fanns våfflor att göra själv. Fast jag misstänker att det också beror på att det senaste brunchbesöket var i juletid och att det därför fanns skumtomtar på buffén.....
 

tisdag 21 april 2015

Krämig tomatsoppa med pasta

"Halvfabrikat" har väl nästan blivit ett skällsord i vår matfixerade tid. Men det är ju skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Både vad gäller "nyttigheter" och smak. Och ibland lurar vi oss själva. För halvfabrikat är inte alltid så där vansinnigt mycket snabbare än att laga på riktigt. Ta Arlas krämiga tomatsoppa som länge var en favorit (med lite färsk basilika, riven parmesan och lite pasta). Men med buljong på tärning och färdigriven parmesan går det nästan lika snabbt att göra själv.
 



Till två personer kokar vi ihop 1 förpackning passerade tomater (400g), 5,5 dl vatten och 1 buljongtärning. Tillsätt 1 dl grädde och 1 dl riven parmesan. Smaka av med nymald svartpeppar. Häll upp i skålar och tillsätt lite hackad gräslök eller basilika. Servera med kokt pasta (tortellini med ricotta och spenat om du är extra hungrig).

lördag 18 april 2015

Milkshakes för barn och vuxna

Ibland börjar fredagsmyset redan på jobbet: när en kollega fyllde år häromsistens bjöds det på milkshakes. Med en vaniljshake i hand fick var och en smaksätta sin egen utifrån en buffé med "bas, kropp och topp" som ledord. Basen var alltså vaniljglass och mjölk, kroppen var olika såser/sylter och toppen var vispad grädde, maränger, popcorn och strössel. Barnsligt gott!

Så när Liten bjöd in ett par kompisar på spontant lördagsmys framför TV:n ("Gladiatorerna", vad annars...?) fick det bli just Milkshakes. På buffén stod kolasås, hallonsås, lemoncurd, lakritspulver, pulvriserade Oreo's, hackad choklad, vispad grädde och maränger.


 
Just lemoncurd och lakritspulver var en höjdare, men vill Du ha en ännu mer "vuxen smak" på shaken rekommenderas lite sprit i glaset (tänk glassdrinkarna på Vampire Lounge): en shake på exempelvis blåbärsglass toppad med lite blåbärslikör och hackad Toblerone är en höjdare. Eller varför inte prova en med lönnsirap, whisky och choklad?
1-2 msk Jack Daniel's, 1 dl mjölk, 1 dl vaniljglass och lite vispad grädde. Något kryddmått vaniljsocker och någon matsked chokladsås.
 

 

torsdag 16 april 2015

Marsch pannkaka - Marspannkaka?

Med 80 g färsk bladspenat, en halv ask Ricottaost, ett extra ägg och lite vetekli i pannkakssmeten blir det härligt gröna "pangkakor" till bacon och rårörda lingon.

 
Fler pannkakor hittar Ni här:

onsdag 15 april 2015

Kaffestugan i Böda - ett hantverksbageri

Ni som följt oss vet att vi älskar fika, går igång på fina förpackningar och blir lyckliga över genuint mat- och bakhantverk. För att inte tala om att vi är riktiga Ölandstokar.
Att Kaffestugan i Böda är ett favoritställe är inte heller någon hemlighet (Liten bestämde förresten redan som 4-åring att det är där hon ska sommarjobba så fort hon får chansen).
 
Den 24-25 april arrangerar "Stugan" en kurs i surdegsbakning. Vi tycker det låter alldeles fantastiskt.
 

 
 
Under påskhelgen var vi så klart med i "gissa ingredienserna"-tävlingen som arrangerades. Hur många av de 20 ingredienserna vi lyckades gissa rätt på vet vi inte, men vinnaren (som fick en 10-bitars tårta) hade 15 rätt. Svårt som tusan. Men kul!   
 


lördag 11 april 2015

Kroppkakor

Efter att -i sedvanlig ordning - bänkat oss framför "Sveriges Mästerkock" varje söndag och hört Ludvig få beröm för sina kroppkakor (med lite Angustura Bitter i fyllningen) har vi längtat, både dottern och jag (själva har vi aldrig gjort några, men bestämde att vi till hösten samlar ihop ett gäng vänner och "pyssellagar" tillsammans). Efter tips från en kollega gjorde vi en lördagsutflykt till Midsommarkransen, dottern och jag, där vi åt lunch på Nalle & Kroppkakan. Att vi längtat efter kroppkakor förstår Ni kanske om jag säger att vi, vrålhungriga efter träningen, väntade i snålblåsten i nästan en timme innan de öppnade. Men det var det absolut värt - även om de svarade beklagande på dotterns fråga om det fanns öländska kroppkakor på menyn. Vi åt klassiska kroppkakor med skirat smör, lingon och grädde. Två stora fick dottern i sig - å det hade kanske gått med en tredje, om jag inte sagt stopp....! Efteråt konstaterade vi att det var tummen upp, men att vi ändå längtade efter de gråa, öländska...


 
Så under påskhelgen blev det en tur till Ninnis kroppkaksbod, där det inhandlades frysta "kroppisar" för tio kronor stycket. Och vi fick lära oss att de frysta värms i sjudande vatten ungefär en timme, inslagna i folie för att de inte ska falla sönder.

 
Ps. Ni vet väl att Ninni och kroppkaksboden finns med i Per Mobergs bok.....?

onsdag 8 april 2015

Kycklingrullader

Liten och Stor älskar Sveriges mästerkock. Vi älskar också Guldfågelns reklam med "hur gör man då goda kycklingrullader? Jo, man rullar dom" på Leif Mannerström-göteborgska (se reklamfilmen här). Så när pappa bjöds på middag blev det så klart kycklingrullader efter ett recept på toscanska kycklingrullader från Guldfågeln. Men eftersom Liten älskar soltorkade tomater rullade vi in en bit i varje kycklingrulle.


 
 

Ingredienser

16 skivor tunnskivad kycklingfilé
150 g Philadelphiaost
½ dl riven parmesanost
1 kruka basilika
(16 bitar soltorkade tomater)
 1½ dl vitt vin
3 dl vispgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
2 pkt salladslök, skurna i bitar
½ citron, i klyftor
1 liten röd chili, strimlad
Salt och svartpeppar

Gör såhär

Sätt ugnen på 200°C. Blanda Philadelphia och parmesanost. Lägg ut kycklingskivorna på en bänk, krydda med salt och peppar. Lägg ett basilikablad på varje skiva och fördela Philadelphiaosten i klickar på kycklingskivorna. Rulla till jämna rullader. Blanda grönsakerna på en plåt med 2 msk olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen 5-6 min. Bryn rulladerna, med skarven neråt, i stekpannan. Lägg över rulladerna på plåten med grönsakerna och tillaga 5 min i ugnen. Slå i vin och buljongtärning i stekpannan. Koka upp och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop 5 min och red ev med majsstärkelse. Hacka några basilikablad och tillsätt.

måndag 6 april 2015

Allra enklaste påsktårtan

Av någon anledning är påsken inte bara förknippad med ägg, godis och sill: det är också en tid för deckare. Och ska det plöjas flera deckare på kort tid handlar det om att begränsa ansträngningarna i köket (en annan anledning till att det blev flera genvägar under vistelsen på landet var att köket byggdes om). Så. Det blev en påsktårta av enklaste slag: färdiga bottnar, köpesylt och marsipan på rulle. Varför krångla till det....?

 
Att göra eget blir så klart godast, men Liten och jag slog ihop en tårta av 1 förpackning tårtbottnar, 1 par deciliter hallonsylt (fast), 3 dl vispgrädde och 5 dl vaniljkesella. Vi bredde sylt på den första bottnen och kesella på det andra (men det funkar att ha både syl och kesella på båda "mellanlagren") och avslutade med vispad grädde som breddes ovanpå innan tårtan kläddes in i ett färdigköpt vitt marsipanlock och dekorerades med ett gäng chokladägg.

lördag 4 april 2015

Påskens sillar

Påskens sillar blev favoriter i repris: En citrussill i klassisk 1-2-3 lag där citronsaft fick ersätta ättikan och en krämig äppelsill med matjesill och gräddfil.

 
Citronssill: lag av 1,5 dl vatten, 1,5 dl socker, saft av 2 citroner och skal av 1 citron.
1 pkt 5-minuterssill, 1 lagerblad, 2 salladslökar/eller en bit purjolök,, 1 rödlök, 1 citron i skivor och ett par vippor dill.
 
 
 
Äppelsill: Grönt äpple, dijonsenap, lime, gräddfil, gräslök, dill och matjesill.
 
Och fler sillar med påsk- och vårsmak finns här:
 
 

Ägg, ägg, mera ägg - ät så får du skägg

Att äta ägg under påskhelgen är så klart ett måste, men frågar
Ni dottern är nog godisätandet ännu viktigare. Inte minst i år när det gjordes ett undantag från dotterns egen initierade, halvårslånga godisförbud (nyårslöfte). Själv passade jag på att testa två nya äggvarianter: kinesiska teägg och picklade ägg efter recept som publicerades i DN för ett par veckor sedan (och som i sin tur var hämtade från boken "Ägg" av Tove Nilsson).


Men. Näe. Någon riktig succé blev det inte. De picklade i och för sig rätt goda, men de kinesiska var mest snygga att se på. "Som dinosaurieägg", tyckte Liten, men gjorde tummen ned.

 
För den som ändå vill prova:
 
Picklade ägg: 8 hårdkokta, skalade och kalla ägg. Koka lag av 3 dl vatten, 2 dl vitvinsvinäger, 1 dl strösocker, 3 lagerblad, 5 kryddpepparkorn, 1,5 tsk senapsfrön (gula och/eller bruna). Låt lagen kallna. Skär en ½ gul lök i klyftor. Varva ägg, lök och ett par dillkvistar i en burk. Slå lagen över och låt stå i kyl över natten eller längre (håller upp till en vecka i kylen).
 
Kinesiska teägg: 8 hårdkokta, skalade och kalla ägg med skalen kvar. Knäck skalen utan att ta bort dem, dvs. så att de blir "krackelerade". Koka upp 3,5 dl vatten, 1,5 msk svart te, 1,5 dl kinesisk soja, ½ dl japansk soja, 3 stjärnanis, 1 kanelstång, ½ tsk fänkålsfrön, ½ tsk sichuanpeppar, 2 kryddnejlikor, 1 bit färsk ingefära (skalad och skivad), 3 msk risvinsvinäger och 2 msk strösocker. Lägg i äggen och låt sjuda någon minut. Lägg över i en burk och ställ i kylen över natten (håller upp till en vecka i kylen).

 
Och Ni som inte precis blev inspirerade av detta hittar kanske lite inspiration här: