Att rätten kryddades med färsk oregano berodde också på att det fanns hemma (visserligen hade vi både basilika och persilja också, men det valde ungen bort) och citron i såsen var enligt Liten ett måste. Först var tanken att det skulle vara oliver i rätten, men eftersom de istället serverades till matlagningen (enligt Liten är det viktigt med en liten drink och lite tilltugg - å bra musik, så klart - medan maten lagas) blev det cocktailtomater istället.
Ps. För mig är det en obeskrivlig glädje och njutning att få hänga med ungen på hennes köksäventyr (och att vi, som 7-åringen själv säger, delar intresset för mat och pyssel). Kan inte låta bli att reflektera över hur långt hon kommit från de första härliga köksäventyren: läs t.ex.om bullbak, om "äggråttor" och om hallongrottorna som bakades innan ungen fyllt fyra.
Till två personer använde Liten
1 bakpotatis
½ pkt bacon
½ ask cocktailtomater
4 korvar
Potatisen klyftades och lindades i bacon. Den lades i en ugnsfastform tillsammans med lite repad oregano och tomater. Hon ringlade olivolja över, saltade och pepprade och satte in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.
Sen tog hon ut formen (eller rättare sagt, jag fick lov att göra det), stack korvarna med en gaffel och lade dem ovanpå. Skjuts in i ugnen i ytterligare 30 minuter.
(Jag tog mig friheten att "ösa" korvarna ett par gånger under stektiden, men tror att vi borde vänt korvarna någon gång också så att de fått lika mycket färg på båda sidor).
Under tiden gjorde hon såsen: 1½ dl gräddfil, rivet skal av en halv citron och saften av en fjärdedel. Lite repad oregano. Salt och peppar.
Sedan lade hon upp på tallrikar, torkade dem rent och "piffade" med färsk oregano. Och frågan är väl om inte detta hade varit en rätt som kvalificerats sig till "Sveriges yngsta mästerkock".....?
(Jodå, söka vill hon fortfarande, men kommit på att hon nog ska vänta ett år till "för att hinna träna lite mera".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar