tisdag 15 juli 2014

grillad biff och (en räddad) kaprisbearnaise

En god "bea" är oslagbart till en god köttbit. Nyligen prövade vi en variant med kapris i - och ett annat sätt att göra den på än vi brukar (se här). Mycket gott det också!

Såsen serverade vi med en variant på potatissallad där vi stekte på lite kokt färskpotatis som blandades med sparris, bladspenat, olivolja och lite pressad, grillad citron. Och till fördrinken och ett gäng goda oliver serverade dottern en av sina "specialiteter": vitlöksbröd. Smör som blandas med pressad vitlök och allehanda örter. Exakt vad och vilka har jag ingen aningen om, men efteråt fanns spår av persilja, dragon, örtsalt och oregano.


 
Kaprisbearnaise
 
150 g smör
1 msk hackad schalottenlök
2 dragonkvistar, repade
6 vitpepparkorn, lätt krossade
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2-3 msk kapris
1 msk hackad persilja
1 krm salt

 
Smält smöret och ställ det åt sidan. Koka upp lök, dragon, peppar, vinäger och vatten i en liten kastrull och låt koka tills hälften av vätskan återstår.
Sjud upp vatten i en lite större kastrull och ställ den lilla kastrullen vattenbadet. Vispa ihop äggulorna och vispa ned dem i lökblandningen.
Häll i smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle medan du vispar kraftigt tills då får en tjock bea. Rör i kapris och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
 Servera såsen kall eller ljummen.


 
Ps. Skar sig såsen? Behöver den räddas? KAN den räddas?
När just den här såsen skar sig provade vi först med att ha i ett par droppar ljummet vatten och röra om. Dessvärre hjälpte inte det alls. Så vi vispade upp en ny äggula tillsammans med lite vatten i en ny bunke. Sedan droppade vi i den skurna såsen i den nya bunken samtidigt som vi hela tiden vispade. Och hepp var såsen perfekt igen! 

 
Ps. Förresten, vem var det som sa att det bara är killar som grillar....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar