/Moster
Ps. De här "köttbullarna" åt vi med en sallad och en kall yoghurtsås smaksatt med citron och lite honung. I boken serveras bullarna till pasta och med en sås på citronmeliss, basilika och hasselnötter. Lite som en variant på pesto.
ca 15 bullar
2½ dl röda linser
½ rödlök, finhackad
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk kallpressad olivolja
2 msk tomatpuré
1 dl (drygt) havregryn
1 tsk paprikapulver
en nypa kajennpeppar
salt
Skölj linserna och lägg dem i en kastrull med 5 dl kallt vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud sakta i 15 minuter tills linserna är mjuka. Låt rinna av ordentligt och svalna en aning. Mosa linserna med gaffel. Blanda dem med resten av ingredienserna. Ställ smeten i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 190 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla 15 bullar och lägg dem på plåten. Grädda dem i ugnen i ca 15-20 minuter. Vänd dem var 5:e minut så de får fin form och färg.
Citronmeliss- , basilika- och hasselnötsås
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika
½ dl valfri olja
2 msk vatten
Saft från ½ citron
en liten näve hasselnötter, rostade och skalade
Salt och peppar
Mixa samtliga ingredienser till en krämig sås.
vad härligt!
SvaraRadera