måndag 30 juni 2014

Blå "pasta vongole"

Plötsligt galet sugen på "pasta vongole", men kunde inte riktigt motivera mig till att köpa vongolemusslor för 159 kronor kilot, när det var extrapris på ett kilo blåmusslor för 39 spänn. Fick helt enkelt bli en "blå vongole pasta"!

/Moster


 
1 kg blåmusslor
4 klyftor vitlök
12 cocktailtomater
½ röd chili
2 dl vitt vin
1 knippe persilja
1 dl olivolja
ev. saft av en ½ citron
 
Skölj och borsta musslorna under kallt vatten. Släng de som inte öppnar sig. Skiva vitlöken tunt, dela tomaterna, hacka chilin och persiljan.
Hetta upp olja i en gryta. Lägg i musslorna, rör om. Tillsätt vitlök och vin, lägg på locket och låt koka någon minut. Lägg i tomater och chili, smaka av med salt. 
Vänd ned såsen i nykokt pasta, tillsätt persilja och smaka av med salt (och citronsaft).
 
 

lördag 28 juni 2014

Allt är större i Texas

Mitt första allra första besök i "staterna" gick till Texas och var en jobbresa. Självklart hindrar det inte en moster från att utforska staten från ett matperspektiv! Konstaterar att det är kött som gäller i den här delstaten. Mycket kött! Överhuvudtaget är det mycket av det mesta: som amerikanerna själva säger "everything's bigger in Texas"! Gigantiska portioner (jag var proppmätt efter förrättssalladen) och enorma glas med iste eller annan dryck (roligast var nog när jag skulle beställa iste och servitrisen rabblade de sorter som fanns: grönt, vanligt, vanligt utan socker, jordgubbssmak osv. osv. och avslutade med att det också fanns "Texan Ice-tea". När jag frågade vad det var svarade hon "well, darlin', it's like a Long Island Ice-Tea, but we add som Tequila in it", varpå hela sällskapet började skratta eftersom tanken på en hel liter sprit - må så vara en mängd olika sorter blandade - till middagen var så absurd).
 

Fick också lära mig att Texasborna gillar "pulled pork sandwiches", men att finns tydliga regionala skillnader och traditioner vad gäller hur köttet tillagas. Och att det helt enkelt inte går att slippa undan pommes frites. Vid ett par tillfällen försökte jag säga att jag tog min "side sallad" istället för pommes frites. Servitören fattade, men in kom ändå en gigantisk portion "fries" med ursäkten "sorry, darlin', but fries comes with".



Å apropå absurda situationer: erkänn att Ni tänker på TV-serien så fort Ni hör "Dallas"? En kväll åt vi faktiskt middag på familjens Ewings "South Fork Ranch" och besökte det tillhörande museet. Mycket tacky, väldigt absurt, men också lite, lite roligt att konstatera att vi alla hade någon form av relation till serien (och att huset var så himla mycket mindre i verkligheten).

 
Vi besökte AT&T-stadion också, Dallas Cowboys hemmaarena, där vi fick en rundvisning. En gigantisk arena som - med nuvarande inredning - tar 85000 åskådare och där de sämsta ("the noose-bleeding seats") kostar 500 dollar. Vill man ha det lite bekvämare kan man boka "vip-lounger" för 20 personer för 20000 dollar per match. Då ingår INTE maten som man MÅSTE betala för.

 
Även om det kanske inte grillas i VIP-logerna så förknippas ändå fotbollsmatcherna med BBQ. Eftersom biljettpriserna är så absurda så har det utvecklats en kultur utanför arenorna. Människor samlas helt sonika på parkeringsplatserna utanför arenorna - som har gigantiska storbildsskärmar på utsidan - för att grilla och titta på matchen tillsammans. "Tail-gating" kallas det, eftersom merparten av Texasborna har "pick-up trucks" och grillarna placeras på den nedfällda bakre luckan/grinden. Lite som om vi i Sverige skulle tagit bilen och grillen till folkparkerna när det begav sig...!

 
Väl hemma hämtades jag av man och dotter som, lustigt nog, ville bjuda på lunch på Texas Longhorn. Kände mig dock lite mätt på allt vad "ribs", "Burgers" och "steaks" hette och lyckades få till en kompromiss: TexMex!


 
En ny favorit i den genren är helt klart Zocálo: god mat från grunden, bra råvaror - å så har de den goda smaken att redovisa ALLA ingredienser i ALLT de serverar på kvittot. Håll med om att man bara måste älska en sådan inställning!
 

lördag 21 juni 2014

Midsommartårta med födelsedagskänsla

Eftersom ingen av oss riktigt mäktade med någon tårta på midsommarafton, sparade vi tårtbaket till midsommardagen och kombinerade det med förskottsfirande av dotterns 7-årsdag. Faktiskt passade det kanske ännu bättre med tårta just på midsommardagen, eftersom hon faktiskt föddes just på midsommardagen (extra roligt eftersom vi också träffades just på midsommardagen, mannen och jag).

/Moster

 
Vi gjorde det enkelt för oss, dottern och jag. Köpta tårtbottnar, grädde och jordgubbar. Egentligen vare sig mer eller mindre. Men med inspiration från ett tidningsrecept blandade vi vispad grädde med lemoncurd till det första lagret. Till det andra mosade vi jordgubbar med grädde och strödde lite kokosflingor över innan vi lade på den sista tårtbottnen, bredde grädde över och dekorerade med en mängder av jordgubbar.


 
Fler recept på jordgubbstårta hittar Ni här:
 



torsdag 19 juni 2014

Vintervikssill till midsommar

- "Vad ska vi äta på midsommarafton?"
- "Jag vet inte... Vad tror du om sill till lunch? Kanske lite lax och kokt färsk potatis?"
- "Mmm.... Kvällen då? Jag kan tänka mig att grilla något..."
-"Jag med. Jag är sugen på en köttbit."
- "Låter bra. Ska vi ha efterrätt?"
- "Gärna, men något enkelt. Kanske bara jordgubbar och glass...?"
- "Taget!"

Otroligt nog ägde faktiskt denna konversation rum idag. Och när vi insåg att vi kom fram till exakt samma sak som gör varje midsommar - och exakt samma sak som större delen av landet kommer fram till denna dag - började vi skratta, mannen och jag.

När det gäller sillen följde vi vår vanliga koncept: ett par gamla trotjänare vi inte kan vara utan och någon ny variant. Årets "nya" blev Marcus Aujulays Vintervikssill: en klassisk 3-2-1-lag, men med fänkålsfrön och senapsfrön. Faktiskt den godaste lag jag smakat!

/Moster

Fler recept till midsommarafton hittar du här:


 
500 g "5-minuterssill"
1 morot, gärna en halv gul och en halv orange
1 liten bit blomkål, plockad i små buketter
½ rödök, fint hackad
1 bit purjolök
5 rädisor, tunt skivade
rikligt med skuren gräslök och plockad dill
 
Lag:
1 dl ättika (12%)
 2 dl socker
3 dl vatten
1 msk gula senapsfrön
1 msk fänkålsfrön
5 lagerblad
10 kryddpepparkorn.
 
Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt svalna.
Lägg sill och grönsaker i en skål eller en stor glas burk. Häll över lagen och låt stå över natten.
Vänd ner örterna innan servering.
 

onsdag 18 juni 2014

Citron- och limesnaps

3 lime, några kvistar citronmeliss, 1 tsk rörsocker, 1 flaska brännvin special 700 ml
Skär lime i klyftor eller bitar och stoppa dem i en glasflaska tillsammans med övrig ingredienser. Låt stå ett dygn.

tisdag 17 juni 2014

Miss Voon med MoonCake-känsla

För ett par veckor sedan blev det middag på Miss Voon. Äntligen, kanske ska tilläggas. Har läst och hört så mycket bra om det stället länge nu. Och det levde upp till alla mina förväntningar - och gav mig en stark "MoonCake-känsla", både smakmässigt och konceptmässigt.


 
För vår del var maten förbeställd och därför var varje rätt en överraskning. En positiv sådan. Men vi enades alla om att tonfisken var allra bäst.

 
Runt bordet spekulerades det intensivt om vad som ingår i en nouch'am sås (dvs. den sås vi doppade den i sallad inrullade tonfisken i). Vad som ingick i den sås vi åt kan jag så klart inte veta, men jag brukar vanligtvis blanda 4 msk fisksås, 3 tsk socker, saft av 3 lime och en röd chili i skivor. Beroende på vad jag ska ha den till, lägger jag ibland till någon droppe soja och/eller sesamolja. Eventuellt blir det lite hackad koriander i såsen också.
 
 
 
Ps. Fler recept med nouch'am sås och Mooncake-känsla hittar du här:
 


söndag 15 juni 2014

Skolavslutning med tårtkalas

På dotterns skola är det tradition med tårtkalas på skolavslutningen: varje år bakar förskoleklasserna, tvåorna och fyrorna rulltårta så det räcker till de övriga tre klasserna och deras föräldrar. Tillsammans med att "terminens sista hemuppgift" delades ut, följde ett recept med.
 
Men dottern och jag valde ett helt annat recept till vår: inspirerade av Systrarna Eisenman bakade vi utan mjölk och fyllde rullen med philadelphiaost, lemon curd och hemgjord sylt med jordgubb, hallon och vanilj.
 
/Moster

 
3ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
 
Fyllning: 1 dl lemon curd, 200 g philadelphiaost och 1-1½ dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper på en plåt.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten. Tillsätt citronskal.
Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda kakan i 7 minuter. Håll den under uppsikt så att den inte blir bränd.
Häl ut ett jämt lager strösocker på ett bakplåtspapper, stjälp upp kakan på det och dra försiktigt bort pappret som kakan har gräddats på. Täck med plåten och låt svalna.
Blanda lemon curd med philadelphiaosten och bred ett jämnt lager över kakan Bred sylten ovanpå. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär i ca 15 skivor.
 



fredag 13 juni 2014

Köp glass i stora lass

Jo, men lite så är det väl....?


 
Åtminstone om man ska tro mängden ungar och föräldrar i kön till stans bästa glasställe varje fredag.... ! =)
 

 

söndag 8 juni 2014

Sommarens första grillmiddag

Vid vår blixtvisit på landet häromsistens hann vi med att bli bjudna på årets första grillmiddag. Självklart grillades det under paraply, vad annars...? Men gott var det förstås i alla fall!

 
Värdparet grillade kycklingfilé och goda grönsaker som penslades med världens godaste glaze. Till det bjöds det på färskpotatissallad med fetaost. Dottern och jag bidrog med bubbel och två röror till fördrinken: solig pestoröra och mascarpone- och parmesanröra. Och till efterrätt blev det Ölandsgubbar och vaniljglass.
 
 
 

fredag 6 juni 2014

Vegetariska "köttbullar" med havregryn och röda linser

För en tid sedan fick jag en fin - och oväntad - present av S&E: Green Kitchen Stories, skriven av David Frenkiel och Luise Vindahl (som drivit länge drivit bloggen Kitchen Stories). Boken är fantastisk och mycket inspirerande - långt ifrån mina fördomar om att vegetariska kokböcker har trist lay out och är föga inspirerande för någon som mig som gillar vackra bilder (även om det på sistone finns flera bra "veggböcker" där "Slottsträdgården Ulriksdal" och "Grön mat. Vegetariskt varje dag från River Cottage" har blivit riktiga favvisar). Jag tillhör dem som gärna äter vegetariskt - och vill göra det av miljöskäl - men som älskar en god köttbit alldeles för mycket för att bli vegetarian på riktigt OCH som behöver bli inspirerad när jag läser kokböcker. Och det blir jag verkligen av dessa alster - även om jag stundtals kan tycka att "Green Kitchen Stories" stundtals blir lite väl "pretto" och snusförnumsig....

/Moster

Ps. De här "köttbullarna" åt vi med en sallad och en kall yoghurtsås smaksatt med citron och lite honung. I boken serveras bullarna till pasta och med en sås på citronmeliss, basilika och hasselnötter. Lite som en variant på pesto.




ca 15 bullar
 
2½ dl röda linser
½ rödlök, finhackad
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk kallpressad olivolja
2 msk tomatpuré
1 dl (drygt) havregryn
1 tsk paprikapulver
en nypa kajennpeppar
salt
 
Skölj linserna och lägg dem i en kastrull med 5 dl kallt vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud sakta i 15 minuter tills linserna är mjuka. Låt rinna av ordentligt och svalna en aning. Mosa linserna med gaffel. Blanda dem med resten av ingredienserna. Ställ smeten i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 190 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla 15 bullar och lägg dem på plåten. Grädda dem i ugnen i ca 15-20 minuter. Vänd dem var 5:e minut så de får fin form och färg.
 
Citronmeliss- , basilika- och hasselnötsås
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika
½ dl valfri olja
2 msk vatten
Saft från ½ citron
en liten näve hasselnötter, rostade och skalade
Salt och peppar
 
Mixa samtliga ingredienser till en krämig sås.


tisdag 3 juni 2014

Två gånger lycka

 Även om det bara blev en snabbvisit på landet njöt vi för fulla muggar, dottern och jag; kaffe på solig trappa, öns första gubbar, färsk potatis på knäckemacka, fisk från hamnen och räkmacka från kaffestugan. Fullständig lycka!