måndag 19 maj 2014

Bondmorans choklad- och kolakaka med havssalt

Under en hård arbetshelg på landet tidigare i våras fick vi en välbehövlig paus när öns finaste bonde och bondmora överraskade med besök och fantastisk chokladkaka av det mäktigare slaget (vi fryste in resterna och åt dem då vi återvände till ön ett par veckor senare). Receptet kom, enligt uppgift, från ett av SVT:s program och har även prövats i Mosters kök. Och flingsaltet som topping gör hela kakan, vi lovar!


 
Chokladkaka med knäckig nötkola och flingsalt (12-15 bitar)
 
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
150 g mörk choklad, 70%, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten
 
Topping
100 g smör
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
150 g blandade nötter, t.ex. valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter
1 msk flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, ca 25 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned smöret. Blanda mjöl och kakao, sikta ner det i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe. Häll i formen och grädda tills kakan fått en fast yta, ca 15-20 minuter.
 
Smält smöret till kolasmeten och vispa ned alla övriga ingredienser utom mandeln, nötterna och saltet. Sjud ca 10 minuter tills smeten tjocknar. Rör om ibland. Rör ned mandel och nötterna mot slutet.
Ta ut kakan och fördela försiktigt kolasmeten över kakan. Strö över saltet och grädda kakan ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten fått färg. Ta ut och låt kakan svalna i formen. Servera som den är eller med lättvispad grädde alternativt vaniljglass.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar