söndag 30 juni 2013

Pannkakstårta med jordgubbar och rabarberkompott

Pannkakstårta är nog det lyxigaste min dotter vet och något hon önskat sig till frukost på födelsedagen de senaste åren. Men eftersom hon även vill ha jordgubbs- eller prinsesstårta senare på dagen och vi i år bara var tre som skulle fira, hoppades pannkakstårtan över på den stora dagen. Men när småkusinerna kom på besök ett par dagar senare var tårtan en självklarhet.

Personligen är jag inte särskilt förtjust i vare sig pannkakor eller sötsliskig tårta, men den här har en syra från rabarberna som balanserar lite av allt det söta (idén snodde jag från en gammal DN från förra året). För den som tycker det är besvärligt - och lite för kletigt - med glassen på toppen, serverar det kalla vid sidan om.

/Moster

Ps. Extra roligt var det att dottern dagen efter gick över med en bit och en kopp kaffe till grannen som bäst håller på att sätta grunden till sitt nya hus - och som blev alldeles salig: han hade inte ätit pannkakstårta sen hans mamma gjorde det till honom som barn för väldans länge sedan...!


 
 
Pannkakor:
2 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smör till stekning
 
Rabarberkompott:
2 stora stjälkar rabarber
2 msk vatten
2½ dl syltsocker
 
Till servering:
1 liter jordgubbar
3 dl grädde
1 liter jordgubbsglass
8-10 små maränger
florsocker
 
Skiva rabarberna tunt (är stjälkarna späda brukar de inte behöva skalas). Koka bitarna i vatten i ett par minuter. Tillsätt syltsocker och rör tills sockret smält. Låt kallna.
Vispa pannkakssmet (låt gärna smeten stå och svälla en stund) och stek kakor i smör i en panna. Låt dem kallna.
Vispa grädde. Skiva hälften av jordgubbar.
Lägg två pannkakor på ett tårtfat. Bred rabarberkompott och grädde över och lägg på skivade jordgubbar. Lägg på ytterligare två pannkakor och fortsätt varva med kompott, grädde och gubbar.   
Lägg på några kulor glass, ett gäng jordgubbar och några minimaränger och pudra florsocker över.

onsdag 26 juni 2013

Syskon i köket

Kockar eller inte, alla människor verkar visst skriva kokböcker nu för tiden. Gärna en sån där "livsstilsbok" och helst fylld med sommar (nej då, än är jag vare sig bitter eller trött. Möjligen lite avundsjuk.... ). På sistone ska boken dessutom visst skrivas med syskonen. Okej, systrarna Eisenmann har ju hållit på länge (fyra) och systrarna von Sydows bok har ju något år på nacken. Men nyligen sällade sig systrarna Widell/Schulman till skaran, liksom bröderna Timell. Och lägger vi dessutom till Anna och Fanny Bergenström - även om de är mor och dotter - blir samlingen familjer på kokbokshyllan ansenlig.

Så nu antar jag att vi bara väntar på att Plura och Carla ska plita ner sina bästa recept. Fast om jag får gissa tror jag bröderna Herngren gör det före bröderna Eldkvarn: vare sig Felix eller Måns är ju vilsna i köket (förutom att vara Pluras Sidekick vill jag minnas att jag sett Måns laga mat i Ica Buffé för några år sedan, och Felix var väl med i Elle á la Carte för sisådär hundra år sedan). Men vem vet? Det kanske finns helt andra syskonpar där ute som tar över stafettpinnen långt innan de här båda gör det.

/Moster

Ps. Har jag glömt några redan existerande kokboksskrivande syskonpar?


 

Bilden på "Sommar med systrarna von Sydow" är lånad från www.adlibris.se 

fredag 21 juni 2013

Fänkålsmatjes med västerbottenkräm

Till årets lunch fick matjesillen sällskap av fänkål, rädisor och purjo - efter ett recept som hittades i butiken på hörnet. Och istället för traditionell gräddfil serverades Västerbottenkräm till fisken.

Trevlig midsommar, allesammans!




1 burk matjessill, ca 200 g
½ rödlök i tunna skivor
½ fänkålsstånd i tunna skivor
5 rädisor, tunnskivade
1 msk hackad dill
½ tsk flingsalt
½ msk rödvinsvinäger
½ msk flytande honung
2 msk olivolja
 

Blanda de tunnskivade grönsakerna i en skål med dill och flingsalt. Låt stå en stund och krama sedan grönsakerna med rena händer så att de blir lite mjuka.
Blanda västerbottenkrämen och ställ kallt.
Blanda vinäger, honung och olja och häll blandningen över grönsakerna.
Lägg upp sillen på ett fat och fördela grönsaksblandningen över.
Servera med västerbottenkräm blandad av 150 g riven västerbottenost och 3 dl gräddfil.

torsdag 20 juni 2013

Flädersill till midsommar

Ren sprit är sällan min melodi, men till sill vill jag gärna ha en liten snaps att smutta på. Och då är det Hallands fläder som gäller, min mormors gamla favorit. I år provar vi att matcha nubben med flädersmak på sillen också.

/Moster

Ps. har du brådis hoppar du över sockerlagen, häller av spadet ur sillförpackningen och blandar det direkt med flädersaften.



1 förpackning 5-minuterssill
2 dl vatten
knappt 1 dl socker
1 citron, skal och saft
1 dl koncentrerad flädersaft
½ syrligt grönt äpple
ca 10-15 cm av det gröna på en purjolök

Koka upp vatten och socker till sockret löst sig. Blanda i citronsaft, skal och flädersaft. Varva sill i bitar med äpple i tunna skivor och tunt skuren purjolök. Låt stå i kylen  1 dygn.



måndag 17 juni 2013

Sallad med jordgubbar, mozzarella och rökt skinka

När dottern är ute och reser har hon sällan tid att säga mer än "go'natt" i telefon. Men nu senast ringde hon faktiskt självmant en gång - för att fråga om jag matat alla hennes gosedjur som utlovat...!
Och eftersom hon inte nöjde sig med ett "ja" utan i detalj ville veta VAD de fått att äta också, beskrev jag det som stod på bordet just då: sallad med jordgubbar och rökt skinka. Och med det lät hon sig nöja - för hennes gosedjur ÄLSKAR jordgubbar...!

/Moster


Småbladig blandsallad, röd lök, tomater, mozzarella, rökt skinka och basilika blandas med en vinägrette på balsamvinäger.





lördag 15 juni 2013

Nyttiga chokladbollar som träningsmellis

Den här helgen tog man och barn sitt pick och pack och åkte "långt upp i Sverige", som dottern sa. De ska umgås med vänner, äta våfflor med hjortronsylt på Dundret och på det stora hela bekanta sig med den vackra fjällvärlden. Men framförallt (?) ska det springas ett tre mil långt lopp (själv ska jag springa ett inte fullt så långt lopp här hemma, umgås med vänner och njuta av tystnaden - å att ha "makten över fjärrkontrollen"!). Inte vet jag om det var orsaken, men innan de drog satte mannen igång med att göra chokladbollar, fullproppade med energi och nyttigheter, stora nog att funka som "efterträningmellis". Sannolikt inte de billigaste chokladbollarna i världen - och om de är goda eller inte är jag inte rätt kvinna att avgöra, men de som provsmakat har gjort tummen upp...!

/Moster

 
1 dl linfrön
1 dl chiafrön
1 dl cacao
1 dl raw cacao nibs
250 g cocosfett
150 g jordnötssmör
2,5 dl cashwenötter
3/4 dl pumpafrön
3/4 dl solrosfrön
1 dl cocosflingor
2,5 dl cocosmjöl
400 g torkade aprikoser
200 g dadlar
 
Hackade nötter eller kokos till garnering
 
Grovhacka ingredienserna, kör i mixer och forma till bollar som rullas i kokos eller hackade nötter.
 
 

tisdag 11 juni 2013

Fisk- och kräftburgare med romdressing

För någon månad sedan hade DN ett recept på fisk- och kräftburgare med löjromsdressing som vi bara var tvungna att prova. Fast vi använde vanlig kaviar/rom istället för löjrom till dressing. Mindre lyxigt, men nästan lika gott!



till 4 personer
 
500 g vit fiskfilé (torsk, gös eller sej)
1 burk kräftstjärtar i lag (ca 330 g)
3 msk hackad dill
1 ägg
1 tsk salt
2 krm dillfrö
1krm nymald svartpeppar
75 g löjrom
2 dl crème fraiche
3 msk gräslök
300 g grön sparris
2 msk smör
4 vita brödskivor
sallad och citron till servering.
 
Skär fisken i grova bitar. låt kräftstjärtarna rinna av, spara några till garnering. Mixa fisk och stjärtar i en matberedare. Tillsätt dill, ägg, salt , dillfrö och peppar. Forma färsen till 4 burgare.
Blanda löjrom, crème fraiche och gräslök.
Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 4 minuter. Låt rinna av.
Stek burgarna i smör, ca 4-5 minuter på varje sida. lägg sparris på en skiva bröd, placera burgaren ovanpå och toppa med dressing. Servera med sallad och citronklyftor.


fredag 7 juni 2013

Somrigaste mackan

Äntligen, äntligen är det sommar! Och äntligen, äntligen är det rimliga priser på den svenska färskpotatisen. Fast det där med "äntligen" är kanske lite orättvist för det sistnämnda: åtminstone i vår affär sjönk priset rätt fort från 49 kronor kilot (jo, jag köpte då oxå) till 5 kronor. Så nu äter jag sommarens favvismacka till frukost, lunch och middag utan att bli ruinerad. Bara en så'n sak...!

/Moster

Knäckebröd, smör, kall kokt färspotatis i tunna skivor, Kalles kaviar och några dillvippor. Bättre än så blir det inte...!

söndag 2 juni 2013

Öländska smaker på oljan

I all vår iver att laga italienskt och vurma för olivoljans hälsosamma egenskaper, har vi nog glömt bort vår egen rapsolja. I år har Karin Fransson från Hotell Borgholm smaksatt en med backtimjan och en med citrongräs. Mycket goda, båda två. Så varför gå över ån efter vatten....?'