Personligen är jag inte särskilt förtjust i vare sig pannkakor eller sötsliskig tårta, men den här har en syra från rabarberna som balanserar lite av allt det söta (idén snodde jag från en gammal DN från förra året). För den som tycker det är besvärligt - och lite för kletigt - med glassen på toppen, serverar det kalla vid sidan om.
/Moster
Ps. Extra roligt var det att dottern dagen efter gick över med en bit och en kopp kaffe till grannen som bäst håller på att sätta grunden till sitt nya hus - och som blev alldeles salig: han hade inte ätit pannkakstårta sen hans mamma gjorde det till honom som barn för väldans länge sedan...!
Pannkakor:
2 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smör till stekning
Rabarberkompott:
2 stora stjälkar rabarber
2 msk vatten
2½ dl syltsocker
Till servering:
1 liter jordgubbar
3 dl grädde
1 liter jordgubbsglass
8-10 små maränger
florsocker
Skiva rabarberna tunt (är stjälkarna späda brukar de inte behöva skalas). Koka bitarna i vatten i ett par minuter. Tillsätt syltsocker och rör tills sockret smält. Låt kallna.
Vispa pannkakssmet (låt gärna smeten stå och svälla en stund) och stek kakor i smör i en panna. Låt dem kallna.
Vispa grädde. Skiva hälften av jordgubbar.
Lägg två pannkakor på ett tårtfat. Bred rabarberkompott och grädde över och lägg på skivade jordgubbar. Lägg på ytterligare två pannkakor och fortsätt varva med kompott, grädde och gubbar.
Lägg på några kulor glass, ett gäng jordgubbar och några minimaränger och pudra florsocker över.
Vilken tjusig tårta! jag älskar själv pannkakor, men gör gärna mina på nötmjöl, vilket är riktigt gott :)
SvaraRaderaDet kan jag tänka mig - dessvärre har vi nötallergiker i familjen. Har länge tänkt prova "pannkisar" på kokosmjöl (om det nu är lågt GI som eftersträvas): tänker thailändska kokospannkakor med stekta bananer med apelsin- och chokladsås till efterrätt. En annan gång...!
Radera