onsdag 29 februari 2012

Mat, kaffe och film

Det är inte bara matintresset som förenar Fröken Linda och hennes moster: Vi delar också intresset för film. Massor av film - och aldrig utan popcorn (mer om det en annan gång). Och även om "matfilmer" kanske inte är det vi väljer i första hand, kan vi inte låta bli att reflektera över hur mat ofta spelar en central roll i rätt många filmer. Vem har inte noterat hur upptagna människor - oftast poliser i någon deckare - så gott som alltid hämtar kinamat i små vikbara papperslådor? Och rätt ofta används mat för att förstärka en känsla, typ i romantiska komedier FÖRSTÅR man hur himla deppig huvudpersonen (tjejen) måste vara om hon äter glass direkt ur förpackningen uppkrupen i sängen eller soffan i pyjamasen. Lite stereotypiskt, kanske. Men visst påverkar det oss och vår syn på hur "livet bör vara" om det ska vara som på film: Vi ska äta brunch med våra bästa tjejkompisarna som i "Sex and the City". Vår pizza ska vara skuren i "slice:ar" och stor nog att delas med hela kompisgänget (men beställningen "everything on" lär nog aldrig fungera i Sverige.... för hur skulle den se ut?). Och så ska vi fika, jämnt och hela tiden, och avhandla livets alla delar som i "Friends" och "Gilmore Girls" (som väl för övrigt måste vara de TV-serier där det dricks mest kaffe - alla kategorier!).

"Gilmore Girls" satte också sina spår i vår syn på "ta-med-kaffe" och insikten att kaffe kan - och kanske ska? - intas i vita pappmuggar "på väg" (var eller varför är oväsentligt). Med en "take away-latte" och lite schysst musik i lurarna kan vi nu alla spela huvudrollen i vår egen film - vilket vi ju självklart ska - OCH välja vårt eget soundtrack till! Till exempel minns vi ofta och gärna hur Fröken Linda för ett antal år sedan drack sin första "ta med latte" gåendes området runt Stureplan i Stockholm och hur känslan av att befinna sig i en film var enormt påtaglig (för Mosters del kommer säkert samma känsla att infinna sig vid höstens - om allt går i lås - resa till New York). Vid den tidpunkten hade caféerna i Frökens hemstad svårt att erbjuda sojamjölk som alternativ. Nu har väl alla caféer med självaktning (även i Frökens hemstad, hoppas vi) flera mjölkalternativ (soja, laktosfri och lätt) att erbjuda.

Och apropå olika kaffealternativ. I slutet av januari öppnade Starbuck's sitt andra café i Sverige, på centralstationen i Göteborg (läs mer här). Starbuck's är ju själva sinnebilden för valmöjligheterna när det gäller kaffe (deras logotype finns väl i typ varje film där det hämtas kaffe). Men för oss som tycker att det är tillräckligt svårt att välja svart kaffe, med eller utan mjölk, kan det lätt bli "för mycket av det goda". För på Starbucks (åtminstone i USA) kan vi beställa en "half-caf, double-tall, non fat, whole milk foam, bone-dry, half-pump mocha, half sugar in the raw, double cup, no lid, capp to go". Då får vi en stor kopp mockablandad cappuccino med skummjölk utan alltför mycket mjölkskum med låg koffeinhalt, lite råsocker, dubbla koppar (stor) utan lock att ta med. Glasklart, eller hur? Frågan är väl snarare hur någon någonsin kan bestämma sig för vad han eller hon vill ha när det finns så många alternativ och varianter.

Förresten kan vi berätta att Starbuck's i Göteborg tar 52 spänn för en latte. Japp, Du läste rätt: 52 kronor. Och förlåt, men vi kan inte låta bli att jämföra det med Ikea där man visst kan köpa hela caféet för en femma (se bilden nedan)! Skämt åsido, men med tanke på att vanligt kaffe kostar ca 0,45 öre koppen (inklusive hyra och arbetskostnader) skulle vi tippa på att samma kostnad för en latte - om vi räknar högt - är cirka 6-7 kronor. Alltså gör även Ikea en rätt hygglig förtjänst per kopp, inte sant? Och vad Starbuck's gör vågar vi knappt ens fundera på.

Kanske är de skenande - och orimliga - lattepriserna en bidragande orsak till att världens trendkännare nu är överens om att vanligt hederligt bryggkaffe är på väg tillbaka (läs t.ex. här). Men å andra sidan, det har de väl sagt ett par år nu och vi väntar fortfarande....!

/Fröken Linda & hennes Moster



Förresten, så här ser vår lista över matfilmer ut - hur ser Din ut?

- Julie & Julia
- Chocolat
- Råttatouille
- En perfekt man
- Eat, Pray, Love

söndag 26 februari 2012

Vanilj- och blåbärsbullar

När jag besökte Fabrique för en tid sedan upptäckte jag att de hade vanilj- och blåbärsbullar. Inspirerad gick jag hem och försökte mig på något liknande. Gott blev det, men vaniljsmaken blev inte så där supertydlig, så nästa gång tror jag att jag blandar fröna från en vaniljstång med mjölken till bullarna istället.

/Moster




Till ca 24 bullar:
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 gjäst
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g mjukt smör
1 dl råsocker
2½ dl blåbär, färska eller frysta
1 msk vaniljsocker
2 msk maizena/majsstärkelse

lördag 25 februari 2012

Fröken Linda & hennes Moster fyller 1 år.

Idag fyller bloggen 1 år! Ett år har gått sedan vi publicerade vårt allra första inlägg. Otroligt vad tiden har gått fort - å vad roligt det har varit. Särskilt med alla positiva kommentarer från Er läsare - både i skriftlig form här på bloggen och muntligt. Kanske har det inte blivit fullt så många gemensamma inlägg som vi från början hade tänkt oss. Kanske har vi inte heller varit så vidare värst nytänkande eller matfilosoferande som vi föreställde oss i början. Och kanske har vi inte heller uppdaterat så ofta som vi hade hoppats. Bra eller dåligt? Tja....  Hur som helst ser vi fram emot ännu ett år som "matbloggerskor" och håller tummarna för att Ni vill fortsätta följa med oss.

/Fröken Linda & hennes Moster

torsdag 23 februari 2012

En ny prinsessa kräver sin tårta

Är det någon gång det är befogat att äta prinsesstårta så är det väl idag, när Sverige fått en alldeles ny liten prinsessa. Men vardagen kom liksom i vägen. Så vi nöjer oss med att visa en bild på tårtan som Fröken Linda bakade då Moster fått och skulle döpa sin prinsessa - som för övrigt hade arbetsnamnet Grodan - och recept på den prinsesstårta som hon fick när hon fyllde 4 år (se här). Och så säger vi självklart grattis kronprinsessan och prins Daniel! Hoppas att Ni får njuta av det nya lilla livet utan medias närgångna kameror.

/Fröken Linda & hennes Moster

Grönsaksgratäng med bönor eller färs

En gratäng som kan göras på så väl bönor som quorn eller köttfärs - å dessutom passar perfekt i matlådan.

/Moster



4 portioner

1 zuccini, ca 350 g
1 aubergine, ca 300 g
1 röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g köttfärs eller två burkar vita bönor
½ dl tomatpuré
1 brk krossade tomater, 400g
1½ tsk timjan
1 brk keso, 250 g
1½ dl riven ost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 g. Skiva zuccini, aubergine och paprika tunt, ca ½ cm (har Du mandolin kan Du använda den). Dra ur vätskan ur grönsakerna genom att lägga skivorna på en plåt, blanda med ½ tsk salt och låt stå ca 10-15 min. Häll av vätskan och torka av grönsakerna med lite hushållspapper.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja.
Tillsätt tomatpuré och bönor/färs. Krydda med timjan och låt fräsa några minuter. Häll på krossade tomater och låt puttra ca 10 minuter.
Varva grönsaker, sås och keso i en gratängform. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Servera med grönsallad.

tisdag 21 februari 2012

Semmelier - dagens yrke?

Så var fettisdagen här. Någon som märkt av det? Jag menar, semlorna intog ju våra fik och affärer redan strax efter nyår....

Men visst är det säkert många som unnar sig en gräddbulle just idag - oavsett om de köps färdiga eller är hembakta (se recept här). För de riktiga entusiasterna som väljer att köpa sina gräddbullar torde tidningarnas "stans-bästa-semla-tester" vara riktmärken - å de brukar alltsom oftast peka åt Thelins håll. Men de finaste semlorna finns nog i alla fall på Hornsgatan, nära hörnet  Ringvägen. Där har de fått fina änglavingar av maräng - till alla förbipasserandes glädje.



Åsså har Ni väl inte missat att vår kärlek till denna gräddbulle gett upphov till ett nytt yrke - eller åtminstone en ny titulatur? Frågan är väl om det är absolut nödvändigt, en kul grej eller ett tecken på att vår tids "snobbism" vad gäller mat & dryck nu nått oanade höjder....? Döm själva.


Ps. Den nedre bilden är "fotad" ur DN den 21 januari 2012

fredag 17 februari 2012

Mosters tomatsoppa

När jag var yngre avskydde jag tomatsoppa. Antagligen för att skolans serverades med överkokt spaghetti i och var rätt smaklös. Numera gör jag ofta tomatsoppa, alltid med olika ingredienser och smaker. Den senaste i raden var den här.

/Moster




1 finhackad gul lök
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 grovt riven morot
1 näve färsk basilika, finhackad
1 msk tomatpuré
2 brk cocktailtomater á 400 g
½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk balsamvinäger
1 buljongtärning
ca 3-4 dl vatten
ca ½-1 dl grädde

Fräs lök, vitlök och morot i olja i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré och basilika och låt fräsa med någon minut. Slå i tomaterna, tillsätt socker, salt, vinäger, buljong och vatten och låt koka upp. Låt sjuda ca 20 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädden och låt koka upp. Servera med krutonger och/eller smulad fetaost och ett gott bröd.

tisdag 14 februari 2012

Biskvier till mina hjärtan!

I dag är det ju en riktig hjärtlig dag, som man rår om varandra lite extra på. Själv tycker jag man ska visa varje dag hur mycket nära och kära betyder för en: man kan aldrig ge för mycket kärlek!

Så dagen till ära så bakade jag min pappas favorit, biskvier. Jag har gjort det tidigare när jag gick i skolan och provade idag igen. Jag blev faktiskt inte helt nöjd med bottnarna så nästa gång kommer jag nog blanda lite olika recept. Men smörkrämen var helt underbar

Jag kan meddela att min far blev väldigt nöjd och glad!

/ Fröken Linda



Alla hjärtans dag

Tillhör Du dem som avskyr konstruerade högtider och köphets? Eller dem som tar varje tillfälle att förgylla vardagen lite? Jag är en av den sistnämnda sorten. Inte så att det måste vara blommor, choklad och presenter, men anstränger mig gärna lite i matväg sådana dagar. Eftersom mannen jobbar kväll ikväll passade vi på att fira lite i förväg i söndags. Då blev det majskycklingbröst med västerbottenrisotto och sparris. Och ett riktigt bra Valpolicella-vin, så klart.

/Moster



Till 2 personer

De två majskycklingbrösten (som hade skinnet kvar) kryddades med 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, ett par droppar citron, olivolja och salt och peppar. De bryntes ett par minuter på varje sida i en panna med en blandning av smör och olivolja. Sen fick de steka klart i ugnen på ca 175 gradig värme.

Till risotton användes 2 dl arborioris, 1 schalottenlök, olivolja, 1-1½ dl vitt vin, 3-3½ dl hönsbuljong och ca 1-2 dl riven västerbottenost. Löken finhackades, buljongen kokades upp och hölls varm. Sedan frästes löken och riset i rätt mycket olivolja tills att det blivit glansigt. Vinet hälldes på och fick koka in på svag värme. Sedan hälldes buljongen på lite i taget under omrörning tills att riset var klart. Osten blandades i och det saltades och pepprades. Sedan serverades alltsammans med sparris.



Därefter blev det världens enklaste (och nyttigaste?) efterrätt: fruktsallad på färska jordgubbar, färska blåbär, filead apelsin och päron som serverades med en klick vaniljkesella (vanligtvis har jag också finhackad färsk mynta i salladen, men all mynta tycktes som uppslukad av jorden den här helgen.  

söndag 12 februari 2012

Utedag!

För ett tag sen så bestämde vi oss för att åka ut i skogen för att grilla. Det är nåt väldigt speciellt med att äta ute, tycker jag: allt blir så mycket mysigare, smakfullare och godare. Vi tog med oss ett stekfat som man ställer över elden och hittade ett perfekt ställe med både bord och eldstad.
Maten vi hade med var kokt potatis, strimlad marinerad kyckling, paprika och lax i folie. Vi stekte på allt på stekfatet, varje sak försig. Sen serverade vi det med varma tortillabröd. Man kan inte göra fel med det här utan man tar det man tycker är gott. Maten blev supergod och det var avkopplande och ett perfekt sätt att umgås på. Så ut i skogen med er!

/ Fröken Linda





lördag 11 februari 2012

Pasta med kyckling och grönsaker

Snabbt, enkelt, nyttigt och färgglatt - vad mer kan man begära av en måltid?



4 port

ca 500 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 knippe bladpersilja
1 zuccini
1 påse färsk bladspenat
1 dl rostade pumpakärnor

Krydda kycklingen med salt ochpeppar. Stek kycklingen i olja och låt vila några minuter. Skiva sedan kycklingen tunt.
Koka pastan.
Skala och finhacka vitlöken. Hacka personligen. Skiva zuccinin på längden med en mandolin eller osthyvel.
Fräs vitlök och paprika i olja ett par minuter. Tillsätt zuccinin och låt fräsa med någon minut.
Häll av pastavattnet, men spara ca 1 dl av vattnet. Lägg pastan i en stor bunke, vänd ned de frästa grönsakerna, spenaten, persiljan, kycklingen och pumpakärnorna. Servera genast.

onsdag 8 februari 2012

Bovetefrallor

Om filmjölkslimpor med bikarbonat, sirap och "tager-vad-man-haver"-inställning har vi bloggat om tidigare (se här). Och det går att göra frallor oxå. Perfekt till långa helgfrukostar, men också till soppmiddagar i vardagen. Till den här varianten används också bovete som först fick koka ett par minuter, men annars var det precis som vanligt.

/Moster




Ca 12 st

2 dl helt bovete
1 dl nötter, t.ex. hasselnötter eller valnötter
2 dl blandade fröer, t.ex. solrosfrön, pumpakärnor och linfrön
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 tsk hel kummin
1 tsk hela fänkålsfrön
4 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
1½ msk sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt bovetet och låt koka ca 5 minuter. Sila av och skölj i kallt vattten.
Grovhacka nötterna och blanda med alla de torra ingredienserna.
Tillsätt bovete, filmjölk och sirap. Rör ihop till en lös deg.
Klicka ut 12 degbollar på en plåt med bakplåtspapper (använd två skedar). Strö över sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

måndag 6 februari 2012

Ale... Ju fler desto bättre

När dotterns fina Gudfar hälsade på med ett par kompisar för ett tag sedan bjöd vi på en ale-provning i miniatyr (á la min far som de senaste åren till allas glädje tagit för vana att köpa en mängd olika flaskor till festliga tillfällen - fast vi garderade oss med ett par flaskor lager oxå: Ale faller ju inte alla i smaken). Eftersom besöket var spontant fanns där egentligen ingen tanke bakom valet av dryck - det ska snarare erkännas att min 4-åring fick välja fritt (nåja...) på Bolaget. Och då blev det efter utseendet på flaska och etikett. Men två favoriter fick jag med, Belhaven och Newcastle Brown Ale. Även East India Pale Ale föll församlingen i smaken. Kanske inte klockrent till maten, men roligt var det att få ett gäng nära nog 20-åriga killar att vidga sina vyer lite.

Moster



Till ölen serverade vi salta sojabönor och senare ugnsstekt fläskfilé (som hade fått marinera hela dagen i vitlök och salvia), ugnstekt potatis med soltorkade tomater och spenat  och en grönsallad med bönor. Dessutom blev det blåbärspaj och vaniljglass till efterrätt.  

söndag 5 februari 2012

Ex-svärisarnas skaldjurspaté

Den här fantastiskt goda skaldjurspatén har varit en stadigt inslag på så väl julbord som midsommarbufféer de senaste åren - till släktens glädje: Både äldsta systersonen och dottern åt den mosad som halvårsgamla bebisar och ett år önskade sig t.om. mannens svåger en laddning i julklapp!

Den funkar också som förrätt på vilken middag som helst - särskilt som den är superenkel att göra och går att frysa. Hos oss serverades den exempelvis på nyårsafton.

/Moster

1-2 krukor dill
1 lite brk musslor i vatten
500 g räkor med skal
3 dl vispgrädde
3 ägg
½ stor tub Kalles kaviar
Salt och peppar

Lägg ett tjockt lager finklippt dill i botten på en smord, avlång brödform.
Grovhacka musslorna och lägg ovan på.
Grovhacka räckorna och lägg dem ovanpå musslorna.
Blanda grädde, ägg och kaviar. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i formen.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter. Låt svalna.

Servera med en sås på ca 1 msk senap per dl gräddfil blandat med finklippt dill. Salta och peppra.

lördag 4 februari 2012

Bars som på gymmet

Tillhör Du dem som gillar bars som mellanmål eller som snabbt tillskott efter träningspasset, men aldrig tänkt på att de går att göra själv? Jag har ju kört s.k. "flapjacks" tidigare (se här), men så hittade jag ett recept i en (gammal?) Ica-tidning med nyponskalsmjöl som lät spännande (nypon innehåller ju mängder med C-vitamin och antioxidianter). Precis som när det gäller andra recept med frön och nötter tänker jag lite "Kajsa Warg" när det gäller de torkade bären också: ta det som finns hemma. Själv är jag t.ex. inte så förtjust i aprikoser, så jag tog ca 1½ dl tranbär och ½ dl torkade blåbär. Dessutom kryddade jag med en 1 tsk vaniljsocker, men "barsen" går att krydda med kardemumma eller kakao oxå.

/Moster



ca 10 bitar

1 dl cashewnötter
1 dl pumpakärnor
3 äggvitor
2 dl havregryn
3 msk nyponskalsmjöl
3 msk honung
1 krm salt
1 dl hackade torkade tranbär
1 dl hackade torkade aprikoser

Sätt ugnen på 125 grader. Rosta cashewnötter och pumpakärnor i en torr het panna ett par minuter. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt, gör 2 längder av smeten (ca 4 cm breda och 1 cm hög) så kompakta som möjligt. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i en lufttät burk.

torsdag 2 februari 2012

Morotsdipp med fetaost

En god röra som passar till det mesta: en bit bröd, en sallad eller en bit kött eller kyckling. Riktigt mumsig!


Koka ca 200 g skalade morötter i mindre bitar tills de är helt mjuka, ca 15 minuter. Häll av och mixa med ca ½ pkt fetaost (ca 150 g) till en slät kräm. Tillsätt ca 1 krm salt. Toppa med finhackad persilja och lite flingsalt.

onsdag 1 februari 2012

mellis

Tips på bra och snabba mellanmål är alltid välkommet, särskilt sådana som klarar en dag i väskan eller fickan. Sådant som snabbt kan höja blodsockernivån efter träningen eller på väg hem från dagis. Vi köper ofta någon av de där otaliga nöt- och fruktmixpåsarna som finns i handeln, men i långa loppet blir det rätt dyrt. Så nu gör vi egna som vi stoppar i små söta, färglada plastburkar från Rice. Perfekt!


Principen är väl egentligen gammal klassisk "jägarblandning", men vi hoppar över både chokladen och russinen. Men egentligen kan Du blanda vad 17 som helst. I vår mellisblandning har vi naturella cashewnötter, pumpafrön, solrosfrön, torkade blåbär, tranbär och kokosflingor.