söndag 29 januari 2012

Spaghetti Bolognese som långkok

Spaghetti med köttfärssås är en klassiker som ju funkar nästan jämt: Som snabbmat i vardagen med färs och färdig tomatsås eller som bjudmat med extra tillbehör som goda oliver, ett gott (vitlöks)bröd, mozzarella och solmogna tomater och ett gott rödvin. Då får såsen gärna ta tid. Och eftersom jag delar Fröken Lindas uppfattning om "hellre sällan och av god kvalitet" och gärna vill veta vad som "ingår i min köttfärs" gör jag ibland såsen som långkok på högrev. Mustigt, mättande - å mycket gott!

/Moster

Fler recept på köttfärssås hittar Du här: 
Köttfärssås
Tomatssås (som bas till en snabb köttfärssås)





Till ca 8 personer
3-4 gula lökar
3+2 vitlöksklyftor
½ röd chili, urkärnad
2 stora morötter
ca 700 g högrev
1 pkt bacon (140g)
1-2 msk tomatpuré
1 lagerblad
3 msk konc oxfond
5 dl vatten
3 dl rödvin
2 burkar körsbärstomater (á 400 g)
1 kruka basilika

Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skala och tärna morötterna fint.
Trimma kötet och skär i tärningar, ca 2x2 cm. Strimla baconet.
Hetta upp en gryta eller en stor kastrull med lite olivolja, ca 2 msk. Bryn köttet hastigt i två omgångar. Tillsätt lök, vitlök,chili och bacon och bryn tillsammans med köttet. Tillsätt morot och tomatpuré och låt bryna med någon minut.
Häll på fond, vatten, vin, lagerblad och tomater. Krydda med salt och peppar och låt koka upp. Låt puttra under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört och trådigt. Rör om då och då.
Finhacka 2 vitlöksklyftor och grovhacka basilikan. Rör ned detta i grytan strax innan serveringen. Salta och peppra. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.

lördag 28 januari 2012

Chokladtryffeltårta

Den nya trenden i världen - om vi får tro SvD:s artikel från den 27 januari - är chokladbarer. Ni läste rätt: inte "bars" utan barer som nischat sig på kvalitetschoklad (läs mer här). Jag som inte är överdrivet förtjust i choklad har väl ingen anledning att jubla precis, men passar ändå på att bjuda på en chokladtårta som vi serverade till kaffet på nyårsafton senast. En tät och enkel tårta som rörs ihop i en enda kastrull - och som kan förvaras i frysen och skäras upp när man(nen) är sugen på en bit. Även det torde vara en dröm för chokladälskare, alltså!

/Moster



Chokladbotten
100 g smör
½ dl kakao
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2½ dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Tryffel
400 g mörk choklad (70%)
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smöra en rund form med löstagbar botten, ca 20-25 cm i diameter. Rör ner kakao, vaniljstångens innanmäte eller vaniljsockret, salt och socker. Tillsätt äggen och mjölet och rör slätt.
Häll smeten i formen och grädda i ca 17 minuter (kakan ska fortfarande vara lite kladdig). Låt svalna.
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i den odiskade kastrullen. Dra åt sidan och rör ned chokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll chokladsmeten över den svalnade tårtbotten. Ställ i kyl tills tryffeln stelnat, gärna över natten.
Servering: ta ut kakan, puddra med kakao och servera med vispgrädde eller vaniljglass - eller grädde med krossade polkagrisar.

torsdag 26 januari 2012

Koll på matpriserna

Jag vill äta gott och nyttigt. Det ska vara bra mat, dvs. närproducerat, etiskt och miljövänligt. Säsongsbetonat. Och så ska matvalen synkas med särskilda behov och matlagningen ska vara snabb och enkel, särskilt under vardagarna. Och så billigt som möjligt, så klart. Antar att jag inte är ensam om att försöka få ihop den ekvationen.... ?

Lite enklare har det blivit med Matpriskollen, en webbsida som hjälper Dig att ha koll på extrapriserna i de butiker Du brukar handla i. Sidan gör det lite lättare att planera veckans måltider och inköp och är helt klart värd ett besök.

/Moster

Ps. Häromdagen undrade min 4½-åring vad "extrapris" är för något: - måste man betala ett extra pris då....?

tisdag 24 januari 2012

Sallad med quinoa, räkor och rostade rotsaker

En favorit i matlådan, även om det kan tyckas vara onödigt många moment för en sallad - särskilt om Ni som jag brukar "sno ihop" matlådan samma morgon. Tricket är att ha betorna klara, quinoan kokt och räkorna skalade i kylen. Då är det ingen match alls....

/Moster


Om det ska räcka till 2 portioner:
2-3 morötter
2-3 rödbetor
1 dl quinoa
½ kruka gräslök
½ citron
knappt 1 dl matyoghurt
½ dl keso
en näve ruccola eller babyspenat
en näve handskalde räkor.

Sätt ungen på 225 grader. Skala och skär morötter och betor i bitar. Lägg dem i en ugnsfastform med lite olivolja och rosta i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Koka quinoan enligt anvisningarna.
Blanda yoghurt och keso.
Blanda quinoa, finklippt gräslök med lite olivolja och pressad citronsaft. Vänd ner salladsbladen och blanda med rotsakerna. Toppa salladen med räkor och servera med kesoyoghurten.

söndag 22 januari 2012

Kryddiga ugnsäpplen med pepparkakscremefraiche

Än har jag inte tröttnat på vare sig pepparkakor eller äpplen - även om det varit något av julens tema i år här hemma. Så för Er som liksom jag inte begränsar Ert pepparkaksätande till juldagarna kommer här en smarrig efterrätt som passar bra efter en vintrig utflykt eller en härlig gryta.

/Moster


till 4 personer

4 dessertäpplen, skalade och urkärnade
3/4 dl råsocker
2 msk färskriven ingefära
skal och saft av 1 apelsin
1 tsk kanel
50 smör (kylskåpskallt)

1½ dl creme fraiche
2 msk calvados
2 pepparkakor, grovt krossade

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda socker, ingefära, rivet apelsinskal och kanel. Rulla äpplena i blandningen och placera varje äpple på en bit ugnsfolie. Hyvla eller riv smör över och fördela i äpplena. Pressa lite apelsinsaft över och förslut "paketen".
Baka dem i ugnen ca 20-30 minuter till äpplena är mjuka. Låt svalna.
Blanda creme fraiche, calvados och pepparkakssmulor.
Servera.

lördag 21 januari 2012

Fler tilltugg till drinken - Snittar med chévre och fikon

Till en bubblig fördrink med fläder serverar vi gärna olika snittar och tilltugg, bland annat dessa med chévreost och fikon. Riktigt smarrigt.

/Moster

Ps. Drinken gjorde vi på 1/3 flädersaft, 2/3 champagne (eller mousserande vin) och ett par frysta jordgubbar i champagneglas.



1 liten rulle chévreost, ca 200g
1-1½ minibaugette
1-2 tsk flytande honung
2-3 msk fikonmarmelad
2 färska fikon

Skiva brödet i tunna skivor och osten i lika många skivor.
Ringla lite honung över och gratinera i ugnen på 200 grader ett par minuter till osten börjar få färg.
Lägg på lite fikonmarmelad och garnera med en bit färskt fikon på varje snitt.


fredag 20 januari 2012

Och vinnarna är....

Årets Gulddrakar har delats ut - och som vanligt grips jag av en omedelbar lust att testa dem allihopa (kolla in listan här). Vem vet, 2012 är kanske året jag faktiskt gör slag i saken....?

/Moster

onsdag 18 januari 2012

Paprika- och poatissoppa med fetaost och persilja

Soppa med potatis och röd paprika som toppas med smulad fetaost, finklippt persilja och några droppar olivolja. Med ett gott bröd och en god röra till funkar den helt klart som bjudmat i januari.
/Moster


4 portioner
1 gul lök
4 medelstora potatisar
4 röda paprikor
2 hönsbuljongtärningar
olivolja
salt och svartpeppar

till servering:
ca 150 g fetaost
1 msk olivolja
1 knippe persilja (el en kruka mynta)

Skala och haka löken. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Fräs löken i 2 msk olivilja i ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt potatisen och fräs 3 minuter. Blanda i paprikan och fräs i ytterligare tre minuter. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt 5 dl vatten, koka upp och låt koka under lock i 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt ytterligare 5 dl vatten. Koka upp och krydda med salt och peppar.
Servera soppan i skålar. Toppa med smulad fetaost, finklippta kryddor och några droppar olivolja.

tisdag 17 januari 2012

Porterstek

En gammal goding som jag alltid varit totalt såld på. Eller ja, det är såsen jag vill åt: på min tallrik simmar allt i den underbara såsen. Man kan inte få så mycket godare sås än den.

Jag har börjat falla tillbaka lite på det här med gammal hederlig husmanskost. Man behöver ju kanske inte äta mängder av allt utan hitta på nya ideer och byta ut vissa saker. På sista tiden har jag haft sån otrolig idétorka när det gäller allt som har med mat att göra. Hoppas att mitt driv ska komma tillbaka så jag kan börja pröva en massa nya saker.

/ Fröken Linda



Porterstek
4 port

1 kg benfri mörad högrev
33 cl porter eller mörk öl
1½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 dl kenesisk soja
1 tsk timjan
5-6 st torkade enbär
5-6 st svartpepparkorn
2-3 st köttbuljongtärningar
2 korssade vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor

Sås
sky
mjöl och vatten

Blanda alla ingredienserna utom såsen i en gryta.
Se till så att köttet med en termometer får plats.
Koka upp. Sätt in köttermometern så att hela röret är inne.
Lägg ner köttet i grytan, sjud under lock tills termometern visar 75 grader ca 1-1½ tim.
Ta bort gryta och låt den stå från värmen med lock i 20 min.
Sila sedan skyn och red av med en toppredning (blanda mjöl och vatten slätt och häll i den kokande såsen).
Låt såsen koka i några minuter och skiva sedan köttet.
Serveras gärna med kokta grönsaker och potatis.

måndag 16 januari 2012

Totalt onödigt eller en fantastisk idé?

I affärens kyldiskar stötte jag nyligen på det här: Knäckta ägg på dunk... Något förbryllad läste jag att detta var perfekt till bak, pannkakor med mera och att ca 1 dl motsvarade 2 ägg. Måste erkänna att jag faktiskt inte riktigt inser förträffligheten med detta - har vi blivit så lata att vi inte orkar knäcka själva längre? Eller ökar "äggens" hållbarhet på det här viset - vilket ju kan locka "storhandlare"? Å andra sidan har ju vanliga ägg också rätt lång hållbarhet - om de är färska och förvaras på rätt sätt behöver de inte ens förvaras i kylskåpet har jag fått lära mig (men då behöver de "vändas på" lite då och då). ....

Lite större förståelse har jag för dunken brevid som bara innehåller vitan. Många som tränar använder ju äggvita i sina proteindrinkar och äter man inte ägg på annat sätt kan det ju (väl?) finnas viss ekonomi i att bara köpa vitan. Men helt övertygad är jag inte - är Ni?

/Moster

söndag 15 januari 2012

Smulpaj med blåbär och citron

Blåbar och citron - en klassisk och oslagbar smakkombination. Med frysta bär är en smulpaj också enkel att svänga ihop när som helst på året.
/Moster



150 g kallt smör i tärningar
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 citron, finrivet skal och några droppar saft

Sätt ugnen på 200 g. blanda ingredienserna till en smulig massa. Fördela hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Platta till dem lite och grädda i 6-7 minuter.
Ta ut pajen och höj temperaturen till 225 grader och gör sedan fyllningen.

fyllning
4 dl blåbär
2 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk potatismjöl

Blanda blåbären i socker och mjöl och lägg sedan på pajbotten. Strö resten av pajsmulorna över och grädda i ca 20-25 minuter. Servera med vaniljglass.

torsdag 12 januari 2012

Sallad med päron, västerbotten och granatäpplen

Vi försöker alltid ha minst en sallad på julbordet. I år blev det en sallad med smak av apelsin, päron, ost och nötter - som dessutom ser julig ut med sina granatäppelkärnor. Men vem har sagt att den bara funkar på julbordet? Den är perfekt till en bit grillad kyckling.

Hasselnötterna rostar du i ugnen, men se upp. Det är som att koka mjölk: först händer ingenting, sen allt på en gång. Gnid av skalen med en kökshandduk. Eftersom mannen är allergisk hoppar jag oftast över nötterna eller ersätter dem med rostade pinjenötter som han tål.

/Moster


6-8 personer på julbordet/ca 4 som tillbehör till kyckling

2 askar ruccola
1 dl rotade hasselnötter
2 päron
1 granatäppple
Västerbottenost

Vinägrett
1 pressad apelsin
1 msk vit balsamvinäger
1½ dl kallpressd rapsolja
1 tsk flytande honung
salt och peppar

onsdag 11 januari 2012

Lättprodukter inte alltid smalast

I DN (den 10 jan 2012) lagade diesten Lina Gebäck två likadana såser: en baserad på vispgrädde och en på det smalare alternativet matlagningsgrädde. Till vispgräddssåsen användes 1 dl och till såsen med matlagningsgrädde använde hon 2,7 dl. Med smör och mjöl gjordes det 4 dl sås i båda kastrullerna - och ingen av provsmakarna märkte någon skillnad.

Principen är alltså att det går åt en mindre mängd om Du använder orginalfeta produkter eftersom de också går att späda ut med lite vatten (créme fraiche, grädde etc.), det blir billigare än att använda lättprodukter och sparar både förpackningar och transporter. Något att tänka på för så väl midjemått som plånbok och miljö, alltså. 


tisdag 10 januari 2012

Snöiga gubbar

Så blev det äntligen lite vinterkänsla med minusgrader och någon halv centimeter snö på Stockholms gator. I brist på tillräckligt mycket med snö för att göra egna gubbar njöt vi av de här fina som vi hittade på Bistro Voltaire i Dieselverkstaden. Söta så det förslår!

söndag 8 januari 2012

Kryddiga clementiner med saffran

En vintrig efterrätt som går att förbereda: i kyl håller den ca 1 vecka. Servera med lättvispad grädde och ett glas Nivole (muscatvin). Gudomligt!

/Moster



Till 6 personer
12 clementiner
1 vaniljstång
1 kanelstång
3 stjärnanis
5 kardemummakapslar (eller 1 tsk kärnor)
0,5 g saffran
½ citron, strimlor av skal
1 citron, saft av
3 dl strösocker
9 dl vatten

Skala clementinerna med kniv och lägg dem i en glasburk.
Dela vaniljstången och lägg i en kastrull med övriga ingredienser. Koka ca 5 minuter.
Slå den varma lagen över frukten.
Låt svalna och ställ sedan kallt.
Servera med lättvispad grädde.

lördag 7 januari 2012

Frukost

Länge hävdade jag med bestämdhet att jag inte var någon "frukostmänniska", att jag hade svårt att äta tidigt på morgonen. Nu njuter jag ohämmat av långa frukostar, både på vardagar och helger (men erkänner att mina långa frukostar på vardagen har sitt pris i form av jäkt och fler "skynda, skynda" än Gunde på Fortet). Dottern tycks ha anammat detta: får hon te, filmjölk med flingor och "bananpengar" och smörgås på en "dagisdag" är det lyx (hos oss är det gröt som gäller på vardagar) och är det äggröra, med skinka, avokado och grönsaker på helgen är det "superlyxig" - för att inte tala om när det serveras grapefrukt oxå. Nu hoppas jag bara att hon ska lära mig det här med gröt oxå - för jag hävdar bestämt att jag inte är någon "grötmänniska".....

/Moster

fredag 6 januari 2012

Lammrostbiff med tryffelsmör och jordärtskockskräm och sparris

Under en lång tid åt jag inte lamm eftersom jag tyckte det smakade kofta. Så småningom insåg jag att det ju beror på både vilken del på djuret vi talar om och hur det tillagas. Numera tillhör lamminnerfilé och lammrostbiff favoriterna. För ett antal år sedan lagade vi denna rätt med vänner på nyårsafton och i år var det dags igen.

/Moster

Ps. Det blir rätt mycket smör, men det bästa är att det går att frysa och ta fram till andra kötträtter. Toppen, eftersom det är tar lite tid att fixa.


Räkna med ca 800 g lammrostbiff till 4 personer

Glaze:
1 dl finhackad rödlök
3 msk honung
2 dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 dl portvin
1-2 tsk majsenamjöl

Tryffelsmör
3 vitlöksklyftor
100 g smör
100 g rumstempererat smör
1 msk tryffelolja
salt och peppar

Jordärtskockscrème:
4 mandelpotatiser
500 g jordärtskockor
1 dl grädde
1½ dl mjölk
1 hönsbuljongtärning
2 droppar tryffelolja
½ dl vatten

Portvinssky:
2 dl portvin
3 msk honung

Börja med smöret. skär vitlöken i tunna skivor. Lägg 100 g smör i en kastrull med vitlöken och låt det fräsa på medelstark värme tills det blir gyllenbrunt. Ta upp löken och låt den rinna av på hushållspapper. Ställ kastrullen med smöret i kallt vatten. Vispa det rumstemperade smöret med en elvisp till vitt skum. Hacka vitlöken och lägg den i det vispade smöret tillsammans med tryffeloljan. När smöret i vattenbadet börjat stelna blandas det med tryffelsmöret. Salta och peppra och lägg i en form och förvara i kylskåpet tills det blivit kallt.
Blanda ingredienserna till glazen och koka tills hälften av vätskan återstår. Red med maizena till smidig konsistens och ställ åt sidan. 
Skala potatis och jordärtskockor. Lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser till jordärtskockscrémen och låt sjuda i 35 minuter. När rotsakerna är mjuka, sila av ca 2 dl vätska och kör i en matberedare (elvisp funkar också). Tillsätt lite av den avsilade vätskan vid behov. 
Putsa köttet, dela det i 4 bitar. Skär kryss i fettkappan. Krydda och bryn det runt om. Pensla lammet med hälften av glazen och stek i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Låt vila i 5 minuter och pensla med resten av glazen före servering
Koka sås på portvin och honung. Red eventuellt med lite maizena.
Servera med nykokt grön sparris, tryffelsmöret och lite flingsalt.

onsdag 4 januari 2012

Sydfransk grönsakssoppa med färskoströra

Mustig grönsakssoppa som serveras med färskoströra gjord på kesella. Perfekt januarimat efter alla mustiga kötträtter under julen.
/Moster


4-6 personer

1 aubergine
1 gul lök
1 msk olja
2 msk tomatpuré
1,3 l grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
1 potatis
2 msk grovriven rotselleri
2 lagerblad
1 msk basilika
2 tsk oregano
1 tsk timjan
1-1,5 dl zuccini, fintärnad
1-1½ paprika, gärna olika färger

Färskoströra
2 dl kesella
½ kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor, pressade

Tärna auberginen och strö salt över för att dra ur den beska saften en stund.
Blanda färskoströran
Krama ur auberginetärningarna med handen så att vätskan rinner bort. Fräs dem med lök i olja tills de får färg. Tillsätt tomatpuréoch låt bryna med en stund.
Häll över buljong och tillsätt övriga ingredienser utom zuccini och paprika. Låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter.
Lägg i zuccini och paprikla. Koka upp och smaka av.

tisdag 3 januari 2012

Smulpaj med saffran och äpple

Jag instämmer med Fröken Linda här nedan: Jag vill inte heller ta mig ur "saffransbubblan"- eller julbubblan, för den delen - riktigt ännu. På Fabrique i Stockholm stöter de saffranet till sina lussebullar i lite konjak. Inspirerad av det stötte jag mitt saffran till smulpajen med äpple i lite Calvados.

/Moster


150 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk calvados
0,5 g saffran

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i tärningar. Rör ut saffranet i calvadosen. Blanda med smör och övriga ingredienser och blanda till en smulig massa. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter och platta till dem något.
Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och gör sedan i ordning fyllningen.

Fyllning
4 äpplen
2 msk råsocker
½ tsk vaniljsocker
1 apelsin, finrivet skal och några droppar saft.

Skala och riv äpplena grovt. Blanda med övriga ingredienser. Fördela fyllningen i pajskalet. Strö resten av pajsmulorna över och platta till lite.
Grädda i 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde


måndag 2 januari 2012

Saffrans bullar med vanilj.

Julen är över och man börjar nu komma tillbaka till vardagen lite smått med ett nytt år och det innebär nya utmaningar och härliga möjligheter! Själv undrar jag som vanligt vart julen tog vägen..... Så än vill jag fortfarande leva kvar lite i gottandet.och jag är ett stort fan av saffran. Det är verkligen gott i nästan allt. Jag älskar helt vanliga bullar med saffran i och här kommer mitt bästa recept på mjölkfria saffransbullar.

Fröken Linda



Saffrans bullar med vanilj
ca 24 st

1g saffran
dl vatten
g färsk jäst
dl strösocker
tsk salt
mjukt smör
 ägg
1 vetemjöl special
smör, socker och vaniljsocker till utbakningen

        Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten, saffran, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
 Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 4 delar.
Kavla ut en del och smöra på hela degen, strö sedan över socker och vaniljsocker så det täcker degen.
Rulla ihop degen och lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

(Ett litet tips för att få bullarna höga och fina, låt dom jäsa och gräddas i en muffinsplåt)

söndag 1 januari 2012

Pizzans dag

Om det är en formell matårsdag är osäkert, men informellt har det flera gånger konstaterats att Nyårsdagen är årets största pizzadag. Den dagen säljs det fler pizzor än någon annan dagDet spelar alltså ingen roll vilka hälso- eller nyttighetstrender som regerar för tillfället: på Nyårsdagen är baktrötta nyårsfirare sugna på pizza (eller så orkar de helt enkelt vare sig laga eller tänka på mat), oavsett om de är viktväktare, LCHF-frälsta eller GI-fantaster. 

Själv konstaterar jag att vi haft massor av trevliga besök de senaste veckorna och att vi lagat - och tänkt - mycket på mat. Så idag är det rätt skönt att slippa - särskilt med tanke på att den här familjen inte kom upp ur sängen förrän vid 12-snåret och mer eller mindre fortfarande hasar runt i pyjamasen.

Så tradition eller ej: pizza låter som en lysande idé....

/Moster.