Fröken Linda
Saffrans bullar med vanilj
ca 24 st
1g saffran
dl vatten
g färsk jäst
dl strösocker
tsk salt
mjukt smör
ägg
1 vetemjöl special
smör, socker och vaniljsocker till utbakningen
Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten, saffran, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 4 delar.
Kavla ut en del och smöra på hela degen, strö sedan över socker och vaniljsocker så det täcker degen.
Rulla ihop degen och lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
(Ett litet tips för att få bullarna höga och fina, låt dom jäsa och gräddas i en muffinsplåt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar