/Moster
Chokladbotten
100 g smör
½ dl kakao
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2½ dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
Tryffel
400 g mörk choklad (70%)
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smöra en rund form med löstagbar botten, ca 20-25 cm i diameter. Rör ner kakao, vaniljstångens innanmäte eller vaniljsockret, salt och socker. Tillsätt äggen och mjölet och rör slätt.
Häll smeten i formen och grädda i ca 17 minuter (kakan ska fortfarande vara lite kladdig). Låt svalna.
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i den odiskade kastrullen. Dra åt sidan och rör ned chokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll chokladsmeten över den svalnade tårtbotten. Ställ i kyl tills tryffeln stelnat, gärna över natten.
Servering: ta ut kakan, puddra med kakao och servera med vispgrädde eller vaniljglass - eller grädde med krossade polkagrisar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar