söndag 13 november 2016

Smulpaj med äpplen, blåbär och pekannötter

Till en middag nyligen gjorde Liten Elisabeth Johanssons smulpaj med äpple, blåbär och pekannötter. Med egenplockade bär från sommarens ö kändes det både extra lyxigt och smarrigt!


 
2½ dl vetemjöl
2 dl hackade pekannötter, grovt hackade
½ dl farinsocker
½ dl socker
100 g kallt smör
 
4 äpplen
2 dl blåbär
2 msk (rå)socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk potatismjöl
(ev. lönnsirap till serveringen)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen till en smulig massa. Strö hälften av blandningen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Platta till något. Grädda i ca 6-7 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
 
Skala och kärna äpplena. Skär dem i klyftor och lägg dem i ett cirkelmönster i formen. Lägg blåbären i en skål och blanda med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Strö bären över äpplena. Strö över resten av pajdegen och grädda i ca 25 minuter.
Ringla eventuellt över lönnsirap vid serveringen och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.




Ps. Mer äppelinspiration hittar Ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar