onsdag 24 juni 2015

Jordgubbsdryck - och drink - med fläder och mynta

Om solen lyser med sin frånvaro får vi se till att ha solsken i glaset istället! Fläder, jordgubbar och mynta är väl något av en klassisk kombination (se fler här)...? Vi gjorde en alkoholfri bas och tillsatte rom i de vuxna glasen vid serveringen (och lite extra vatten i de utan).



1 dl koncentrerad flädersaft
Saft av 2-3 pressade lime
1/2 liter jordgubbar
9 dl vatten
Mynta och is
(1/2-1 dl ljus rom)
 
Mixa flädersaft, limesaft och hälften av jordgubbarna (sila genom finmaskig sil). Häll upp i tillbringare och tillsätt vatten. Servera med myntakvistar, skivade jordgubbar och is. 
 

 
Ps. En variant på smakerna i drinken hittar du här:
 

söndag 21 juni 2015

"Kall bea" till grillresterna

Av resterna från midsommarens grillade oxfilé gjordes pytt i panna på klassiskt vis: potatis, kött och gul lök. Ett lätt vändstekt ägg alternativt en äggula. Men med en kall variant på bearnaise istället för en senapskräm som först var tänkt.

Fler recept på bearnaisesås hittar du här:




(Receptet kommer ursprungligen från Arla)
2 dl creme fraiche
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
½ dl klippt persilja
½ tsk salt
1 krm vit peppar.
 
Rör ihop och låt stå kallt en stund innan servering.

fredag 19 juni 2015

Glad midsommar 2015

Det blev midsommar i år också - även om sommarsolen lyser med sin frånvaro och dansen kring stången fick ske i dunjacka (!). Men det regnade åtminstone inte. Och med sill på tallriken och nubbe i glasen blev det faktiskt riktigt bra!


 
Midsommarmaten finns kategoriserad här bredvid (under "Midsommar" så klart!), men länkar till favoriterna finns här nedan:
 
 
 
 
Ps. Dotterns midsommarkrans gjordes av salvia, mynta, fläder och gräslöksblommor. Det doftade underbart i kyrkan som alltid besöks innan dansen kring stången - och vi skämtade om att kransen skulle kunna få ett liv efter midsommardansen som kryddbukett i en köttgryta!
 

onsdag 17 juni 2015

Frukost på Pascal = vardagslyx


Att äta frukost på Café Pascal är riktig vardagslyx - även om datorn och högar med jobbpapper måste följa med så gynnar det tankeverksamheten att komma bort från kontorslandskapet ett slag. Fler Pascalfrukostar åt folket! 



tisdag 16 juni 2015

Brownies med Twix

Det händer att vi får bakbeställningar från kollegorna på jobbet. Till dotterns stora förtjusning. Hon brukar säga att hon skulle kunna sälja kakor på mitt jobb, men konstaterar i nästa andetag att "det nog skulle bli väldigt långa köer då" och att "alla nog skulle komma försent till sina möten" och att det därför "nog kanske inte är en så bra idé"....

Mest önskad är den dubbla kladdkakan med mjölkchoklad, men ibland sätter vi oss på tvären och provar något nytt recept. Som den här brownien med Twix som vi saxat ur ngn tidning för länge sen. Betyget? God, men inte lika god....


Andra recept och varianter på brownies och chokladkakor hittar Ni här:
Bondmorans choklad- och kolakaka med nötter
Dubbel kladdkaka med mjölkchokladtryffel
Chokladtryffeltårta
Blondies med hallon och vit choklad



Till ca 20 bitar
225 g rumsvarmt smör
3 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
3 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g mörk choklad
300 g Twix eller liknande chokladbitar.

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
Sikta i kakao och mjöl och tillsätt salt. Vänd alltsammans till en tjock smet.
Finhacka chokladen och vänd ned den i smeten.
Bred ut ca hälften av smeten i botten av en form, ca 20x28 cm, klädd med bakplåtspapper.
Lägg Twixbitar på smeten med jämna mellanrum.
Klicka resten av smeten ovanpå och bred ut lite slarvigt.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig.
Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

lördag 13 juni 2015

Maten är målet - eller är målet maten....?

Jag är nybörjare på att springa. Jo då, även om det blivit fler rundor i löpspåret de senaste tre-fyra åren - och faktiskt ett och annat lopp - ser jag mig själv fortfarande som "nybörjaren som springer långsammast i hela världen". Så där så att när jag vid ett besök hos kiropraktorn nyligen fick höra att jag har ett "typiskt löparknä" tänkte att, "nä, det kan inte stämma - jag är ju ingen löpare".

Men alldeles oavsett eventuellt skevhet i min självbild eller vad som stämmer och inte, vill jag slå ett slag för ett av de trevligaste lopp jag sprungit (å märk väl att jag alltså är nybörjare och inte sprungit alls särskilt många): Söder Runt. En mil runt fantastiska Södermalm i Stockholm som avslutas med "After run" på gamla Skofabrikens innegård vid Hornstull där alla löpare bjuds på pizza, öl och skönt häng. Mycket, mycket trevligt.

 Det här med att pressa kroppen för att få pizza och öl får mig osökt att tänka på en vän med tio Iron Man-tävlingar i ryggen och som gärna - och med stor lycka - konstaterar att de tävlande ju bjuds på kaffe, chips och Coca cola under loppet. Och kaffe gillar hon ju. Och cola och chips gör det hela till värsta fredagsmyset. Så det finns liksom inga ursäkter för att INTE simma 3,8 km, cykla 18 mil och springa ett Marathon (4,2 mil)....

Resonemanget stämmer förvisso - åtminstone delvis - överens med min filosofi om att träna för att äta - inte äta för att träna. Samtidigt som jag funderar på om jag trots allt kanske inte borde lägga lite mer fokus på det sistnämnda. För nej, loppet gick inte riktigt som jag ville. För jo, hur mycket "nybörjare" jag än säger att jag är och hur mycket jag än försöker övertyga mig själv om att det "bara handlar om att ta sig runt", så hade jag ju så klart velat pressa förra årets tid en aning. Kanske hade det gått om jag fokuserat mer på matupplägget de senaste veckorna....?








Fast. Nä. Livet är för kort för att äta trist mat eller avstå god dryck för att pressa tiden på ett lopp som inte spelar någon roll alls i "det långa loppet" (haha!). I det här fallet handlar det sannolikt mer om att jag knappt hunnit springa något alls de senaste månaderna och mindre om maten. Men jag erkänner att jag är lite nyfiken på Kristina Anderssons bok om smart mat för löpare (168 kronor på Adlibris). Kanske mest för att maten och recepten bara utgör en liten del (resten handlar om tankar kring löpning och träningsupplägg) och för att maten inte verkar knastertorr..... Så vem vet, nästa gång kanske jag avverkar Söder Runt i rekordfart!
 
 
Ps. Mer om träning och mat hittar Ni här:
 

fredag 12 juni 2015

Storstaden blir semesterort

Äntligen kom värmen! Äntligen sommar! Som vi har längtat. Efter allt som också följer med sommarvärmen. Avslappnat häng med nära och kära på någon av alla uteserveringarna i våra kvarter. Glassugna bekanta i flipflop och badkläder i matbutiken. Morgondopp. Kvällsdopp. Ett oplanerat glas iskallt vitt vin med några vänner som blir fler och fler på uteserveringen som får bära fram fler och fler stolar och bord för att vi ska få plats. Ett glas som blir ett till, som blir till middag och ett glas till. Allt medan barnen leker kull, kurragömma och spelar fotboll på torget. En sån där magisk kväll. Blotta minnet av den kommer värma länge.



 
 

onsdag 10 juni 2015

Persikokaka med kardemummagrädde

Förra sommarens favoritkaka. En riktig höjdare. I år också.

 
100 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 mogna persikor
 
Grädde: 3 dl vispgrädde, 2 tsk färsk riven ingefära, 1 tsk vaniljsocker och 2 msk florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ned kesella.
Mortla kardemummakärnor. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ned i smeten. Blanda väl.
Halvera, kärna ur och skiva persikorna.
Smörj en form, ca 22 cm i diameter med löstagbar kant. Häll smeten i formen. Lägg i persikobitarna i ett mönster. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn efter med en provsticka - kakan ska vara torr.
 
Servera kakan ljum med vispad grädde smaksatt med riven ingefära, vaniljsocker och florsocker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen
 


söndag 7 juni 2015

Liten lagar favoriter i repris

När Liten bjöd pappa på middag blev det två favoriter i repris - och en medhjälpare i köket: ugnstekt färsk salsicca med baconlindad potatis och vit chokladmousse med hallon, blåbär och jordgubbar. Dessvärre hittade vi inte Taylor's & Jones fantastiska korv med parmesan som vi hade sist. Men gott blev det ändå - och pappa var grymt imponerad!


 
 

 
 Och receptet på den vita chokladmoussen hittar Ni här.
 
 
 
 

fredag 5 juni 2015

fredagsmys av enklaste slag

Tomater. Oliver. Blandade charkuterier. Basilika. Ruccola/Spenat. Mozzarella. Parmesan/Västerbotten. En bit Brie. Nätmelon/Päron. Surdegsbröd. Olivolja. Flingsalt. En flaska gott vin. Där har Ni receptet på Litens bästa fredagsmys - och fredagsmys utan nästan någon ansträngning alls.


 
Efterrätt? Svenska gubbar och vaniljglass.

torsdag 4 juni 2015

Smaka på Stockholm den 4-7 juni 2015

Ni glömmer väl inte att besöka matfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm den 4-7 juni?
Kolla in hela programmet på www.smakapåstockholm.se



måndag 1 juni 2015

Färskoströra med grillad paprika till grillad korv

Stranddagar så här års är fantastiskt - även om det är alldeles för kallt för att bada. Vi promenerar, leker och letar strandfynd. Och så lagar vi lunchen på engångsgrillen: Korv från Rosas handel med god färskoströra, skivade tomater och rostad lök. Men de träliga färdigköpta korvbröden struntar vi i och tar små tortillabröd istället. Mycket godare. Och så får det plats så mycket mer god röra.

Ps. Färskosten är den bredbara från Arla, lite mjukare och smidigare än Philadelphiasorten - även om det också funkar.

 
200 g naturell färskost
1 burk grillad paprika i olja
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad gräslök
 
Låt paprikan rinna av och mixa tillsammans med färskost, yoghurt och vitlök. Blanda i gräslöken och servera till grillad korv.