onsdag 10 juni 2015

Persikokaka med kardemummagrädde

Förra sommarens favoritkaka. En riktig höjdare. I år också.

 
100 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 mogna persikor
 
Grädde: 3 dl vispgrädde, 2 tsk färsk riven ingefära, 1 tsk vaniljsocker och 2 msk florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ned kesella.
Mortla kardemummakärnor. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ned i smeten. Blanda väl.
Halvera, kärna ur och skiva persikorna.
Smörj en form, ca 22 cm i diameter med löstagbar kant. Häll smeten i formen. Lägg i persikobitarna i ett mönster. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn efter med en provsticka - kakan ska vara torr.
 
Servera kakan ljum med vispad grädde smaksatt med riven ingefära, vaniljsocker och florsocker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar