måndag 11 maj 2015

Tre sorters biskvier, tre sorters choklad

Jag tillhör dem som alltid tyckt att det verkat galet svårt att göra biskvier: bara tanken på mandlar och mandelkvarnar satte mentala käppar i hjulet för mig. Men så påstod Roy Fares på TV ("Union States of Cakes" på Kanal 5) att det inte allt var svårt. Dessutom insåg att biskvier ju i mångt och mycket är Sveriges svar på franska macaroons - och att det borde gå att göra på mandelmjöl (efter att ha surfat runt lite lärde jag mig att mandelmassa också funkar). Efter att ha prövat oss fram fastnade vi för dessa i tre olika varianter med fyllning från ett Arla-recept. Vi gjorde dem extra små, så att varje kaka är lagom stor för en munsbit. Perfekt pyssel för små fingrar en regnig dag.



 
 
Bottnar:
3 dl mandelmjöl
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, äggvita och socker och spritsa ut ca 30 små rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
Smörkräm:
300 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 dl florsocker
 
Vispa fluffigt och smaksätt smörkrämen med något av följande alternativ:
A. 50 g smält, avsvalnad choklad
B. 50 g smält, avsvalnad mjölkchoklad och ½ dl mosade hallon
C. 50 g smält, avsvalnad vit choklad, finrivet skal av 1 citron och 1 tsk pressad citronsaft
 
Lägg smörkrämen på biskvibottnarnas platta sida med en tesked så att de får en toppig form. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
 
Topping: 
150 g mörk eller vit choklad.
 
Smält chokladen och låt den svalna. Doppa smörkrämssidan på biskvierna i chokladen. Ställ i kylen minst en timme till chokladen stelnat.
 
Ps. vill du ha en snygg och jämn yta "spetsar" du kakan på en kniv, men om du inte bryr dig om det estiska - OCH ser fram emot att få slicka av fingrarna när du är färdig, struntar du i kniven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar