söndag 10 november 2013

Kryddig älggryta

I tidningen Lantliv (nr 12/2013) hittade vi ett recept på kryddig älggryta som vi provade  - och serverade en äppelchutney med lingon till (se här).


 
till 4 personer
5 vitlökssklyftor
4 cm färsk ingefära
800 g grytbitar av älg
1 liter svamp, t.ex. trattkantareller
smör till stekning
1 buljongtärning
5 dl vatten
1 stjärnanis
4 små torkade chilifrukter
1 lagerblad
6 schalottenlökar
2 morötter
1 msk maizenamjöl
salt och peppar

Skala vitöken och skär den i halvor. Skala ingefäran och skär den i mindre bitar.
Bryn köttet i smör tills det får fin färg. Bryn svampen i smör.
Lägg kött och svamp i en gryta. Häll på vatten, buljong, vitlök , ingefära och kryddor. Låt puttra i ca 45 minuter tills köttet är mört.
Skala schalottenlökarna och morötterna. Skär morötterna i slantar. Lägg ned schalottenlök och morötter i grytan ochkoka tills de är mjuka.
Red grytan med maizena så att den blir lite "simmig".
Servera med råris och äppel- och lingonchutney.

1 kommentar:

  1. Älggryta mums:)
    Jag har ätit älgfärs idag sonen gjorde middagen och det blev älgvulkaner (älgfärs, fläskfärs sambal kryddor och fylld med chilikeso)

    SvaraRadera