/ Moster
1 paj 8-12 bitar
2½ dl vetemjöl
100 g smör
1 msk vatten
2 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
200 g mörk choklad
1 msk lakritspulver
1 nypa salt
2 dl färska (eller frysta) lingon
Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och nyp i hop till en deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant. Nagga skalet med en gaffel och grädda i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt koka till kola under omrörning, ca 20 minuter tills smeten är 125 grader. Låt svalna en liten stund.
Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Blanda i lakritspulver. Rör ned allt i kolasmeten.
Häll smeten i pajskalet. Toppa med lingon och låt svalna. Servera med en klick vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar