söndag 27 februari 2011

En sockerbagare här bor i staden


Inget går väl fortare att "slänga ihop" till eftermiddagskaffet än en sockerkaka? Dessutom är det enkelt och kan göras i oändligt många varianter, något som inte minst illustreras av Leila Lindholm i "A piece of cake" där det finns ett grundrecept som sedan "smaksätts" på olika sätt. 

Jag har sockerkaka så länge jag kan minnas. Faktum är att jag nyligen hittade mina allra första recept (i orginal) som jag fick i lekis, alltså när jag var si så där 5-6 år. Och det funkar fortfarande - inte minst för dem som behöver mjölkfria alternativ. Den görs på 2 ägg, 2 dl strösocker, lite rivet citronskal, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1½ dl vatten (alltså ingen mjölk och inget smör utöver det som används till formen). Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Tillsammans med dottern gör jag ofta sockerkakan ur underbara boken "Castor bakar" (mest för att hon älskar boken). I den används 75 g smält smör till 2 dl socker, 2 ägg, 3 dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 1 dl mjölk.

Idag blev det dock systrarna Eisenmans variant med blåbär och citron. Eller ja, nästan i allafall. Handen på hjärtat blandar jag Leilas och Två systrar sötas sockerkaksrecept och då blir det så här:

125 g rumsvarmt smör vispas poröst med 2½ dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Två ägg tillsätts ett och ett under omrörning. Därefter blandas 4 dl vetemjöl, ½ tsk bikarbonat och 1 krm salt. Detta blandas ned i smeten tillsammans med 1½ dl filmjölk, skal och saft av en citron. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad form (jag använder en vanlig springform, dvs. utan hål i mitten), strö över hälften av ca 2-3 dl blåbär (frysta funkar fint), resten av smeten och sedan resten av blåbären. Grädda den i 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Gör en citronglasyr av 3 dl florsocker, lite rivet citronskal och några matskedar citronsaft och bred över kakan.

Och inget går ju uppmot nybakat och hembakat till helgfikat - oavsett vilken variant man väljer.

- Mostern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar