lördag 31 augusti 2013

Persikomarmelad med vanilj och vitt vin

av Moster
Det har blivit något av en tradition att hitta en "marmeladsyltig" favorit varje sommar. I år var det utan tvekan den här persikomarmeladen med vitt vin. Har kokat flera omgångar, ibland med nektariner istället för persikor. Lika gott båda delarna. Senare i höst ser jag fram emot att använda samma recept för varianter med plommon eller aprikoser.

Ps. några tidigare favoriter hittar du här:



1 kg mogna persikor
1 dl vitt vin
1 kg syltsocker
1 vaniljsstång

Skålla, skala och kärna ur 1 kg mogna persikor. Skär dem i bitar och lägg dem i en rymlig kastrull. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt sjuda under lock 3-4 minuter. Tillsätt 1 kg syltsocker och låt koka ytterligare 2-3 minuter. Dela 1 vaniljstång, skrapa ur fröna. Lägg frön och den urskrapade stången i katsturllen och rör om. Skumma väl och häll upp på varma, rena burkar. Förslut och förvara svalt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar