torsdag 28 februari 2013

Fänkål med dill och citron

Vi har snöat in på fänkål. Den här varianten är ett perfekt tillbehör till fisk.



till 2-3 personer
2 små fänkålsstånd
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
lite färskpressad citronsaft
2 msk grovhackad färsk dill
1/2 dl vatten
salt och peppar

Halvera fänkålen och skär bort den hårda stammen. Skär varje halva i 3 klyftor. Stek klyftorna i olja i en kastrull eller en panna tills de får lite färg. Sänk värmen och låt steka i ytterligare 15 minuter. Vänd runt kålen då och då. Låt vitlök, dill och citronsaft fräsa med de sista minuterna. Häll i vatten och sjud tills nästan allt vatten dunstat och fänkålen är mjuk (ca 10 minuter). Salta och peppra.

tisdag 26 februari 2013

Äntligen bokrea!

I morse startade en av årets höjdpunkter: Bokrean!
Om vi inte redan nämnt det är vi - inte minst Moster - storkonsumenter av kokböcker. Bortsett från dem vi får i present, är merparten i hyllan bokreafynd.

Vanligtvis är strategin (Mosters) följande:
1. Läsa alla reakatalogerna från pärm till pärm i god tid innan reastart
2. Förbeställa "måste ha"-böckerna
3. Vara på plats vid "midnattsöppningen" - alternativt hänga på låset kl. 07.00 då de flesta boklådor öppnar.
4. Handla "rea på rea" i mitten/slutet av mars

Men i år är alla cirklar rubbade och istället botaniserar vi bland fynden på nätet. Bekvämt, men inte alls lika kul..... Mest blir det förstås böcker i "mat & dryck"-kategorin. Några på önskelistan (inköpslistan?) står (i nuläget) följande (och ja, med tanke för att vi absolut inte skulle kunna tänka oss att köpa en tråkigt bok, hur goda recepten än må vara, är det självklart böcker som vi redan tummat, bläddrat och hummat i eller om i affärerna):

"Om jag var Din hemmafru" - Lotta Lundgren, 149 kr  (ja, Lotta. Även om hon inte visste vad en viss idrottare hette vid en viss idrottsgala...!)
*Mina efterrätter" - Elisabeth Johansson, ca 65 kr
"Det naturliga köket" - Mattias Dahlgren, ca 269 kr
"Sommarkalas" - Hannu Sarenström
"Sill och strömming - på klassiskt vis och med modern twist" - Fredrik Eriksson, ca 94 kr

Som sagt, dietböcker går bort. Trista bilder oxå. Och kändisar som inte riktigt är i matbranschen (fast några undantag görs). Men för Er som inte är lika restriktiva eller som saknar några av våra favoriter i hyllan, finns MASSOR att handla: Nigella, Jamie, Leila, "Fredagskväll med mat och vin", "Sallader med arom", Marcus Aujulay, Monica Eisenmanns asiatiska, "Smulpajer" osv. osv. osv. osv.

Härligt, va'...?



lördag 23 februari 2013

Biltårta

Jag har försökt mig på en biltårta, det är inte det lättaste jag har gjort men inte det svåraste heller.
Ett tips är att göra en tårtbotten i långpanna. Då finns det betydligt mycket mer svängrum att skära ut delar på. Jag använde mig av marsipan när jag dekorerade tårtan, tyckte dock att det var lite svårt att får till det.

Det här är slutresultatet!

/  Fröken



onsdag 20 februari 2013

Snabb Citronpasta

En av världens snabbaste pastarätter...?


Pasta till fyra personer, ca 250 gram
2,5 dl grädde
0,5 dl vatten
200 g mozzarella
rivet skal och saft av en citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
salt och svartpeppar

Koka pastan. Koka upp grädde och vatten i en kastrull. Blanda i osten och rör om på svag värme tills osten smält. Ta av kastrullen och blanda i resten av ingredienserna. Blanda såsen med den varma pastan. 


söndag 17 februari 2013

Kanelbullar, harissa och Lachapelle

När jag för en tid sedan fyllde år fick jag en alldeles fantastisk present av min bror: en hel dags umgänge med honom och syster, först på Fotografiska museet och sedan middag på stan. Utan respektive, utan barn.... Tror inte vi umgåtts så på oändligt många år. Och det var precis som en bal på slottet - alldeles underbart härligt!

Först såg vi den fantastiska utställningen "Burning Beauty" med David Lachapelles bilder, musikvideos och dokumentärfilm om "krumping". Inte så mycket "mat" över den, bortsett från "Candy Mosque", "Milk maidens" och "Death by Hamburger", kanske...  Och så är det ju rätt mycket mat på Fotografiska överlag eftersom restaurangen/caféet  drivs av Paul Svensson. Till exempel enades vi om att de har världens snyggaste kanelbulle. Fotografiskas logga i bullform. Vackert!


Middagen åt vi istället på "Khartago", en nordafrikansk restaurang där vi valde rätter från det traditionella tunisiska och marockanska köket (läs: långkok i tagine) där det tunisiska karaktäriseras av "harissa" (se recept nedan), "röd mat" och hetta, medan det marockanska är fruktigare, sötare och "gulare" med saffran, gurka, aprikoser och russin. Båda köken var mycket goda och ett härligt avslut på en riktigt mysig dag. Från och med nu är detta vad vi kommer ge varandra i present varje födelsedag.

/Moster



Harissa på Mosters vis

4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1/2 dl olivolja

Dela chilifrukterna, ta bort kärnorna och dela i mindre bitar. Skala vitlöken. 
Mixa aal ingredienser till en slät massa. 
Förvara i en glasburk i kylen (håller ca i månad) och använd som smaksättare i soppor och grytor. Eller blanda med yoghurt, gräddfil eller créme fraiche till en kall sås eller dipp. 







lördag 16 februari 2013

Kinesisk nyårsafton

Förra helgen, närmare bestämt lördagen den 9 februari, var det kinesisk nyårsafton. Slutet på Drakens år och början på Ormens. Då äts det traditionsenligt dumplings och familjerna samlas för att vika de små godsakerna tillsammans.

Några dumplings eller presenter blev det inte för oss den här gången, men familjens "Hund" och "Gris" tog sig till Östasiatiska museet för att kolla in traditionell "Lejondans" och göra små pappersdrakar (och äta ett helt gäng kinesiska "lyckokakor") - allt medan familjens "Kanin" jobbade (de andra nio djuren den kinesiska kalendern är  Råtta, Oxe, Tiger, Drake, Orm, Häst, Get, Apa och Tupp. Enligt sägnen var det just de tolv djuren som hörsammade Buddha när han kallade samman alla jordens djur). Men vårt recept på dumplings bjuder vi självklart på i alla fall. Och fläskkarré på Pekingankevis.

/Moster




För den som undrar följer kineserna månkalendern och nyåret infaller den andra nymånen efter vintersolståndet. Därför varierar dagen för själva nyårsafton eftersom en månad enligt månkalendern är kortare (29,5 dagar) än enligt vår gregorianska kalender och kalendern baseras på månens fyra faser (alla fyra veckor långa), men oftast någon gång mellan slutet av januari och början på februari. Förutom att äta dumplings, hänger kineserna upp röda dekorationer, ger barnen i små röda kuvert, smäller nyårsraketer för att hålla de onda andarna borta m.m. Nyårsfirandet pågår i tre dagar, men markerar också början på vårfestivalen som pågår i sammanlagt femton dagar. 

fredag 15 februari 2013

Comfort food eller Jordärtskockssoppa med ost- och kavringsströssel?

Vad är egentligen "Comfort Food"? Någon som vet - egentligen....?

Konsulterar den allvetande "Google och konstaterar att svaren kan tolkas på en rad olika sätt.
Några resultat talar om "comfort food" som mat som tar dig tillbaka till barndomen (förutsatt att det varit en bra barndom som du verkligen vill minnas, så klart). I så fall torde "comfort food" vara i princip all mat som får dig att minnas en känsla. I mitt fall skull det vara allt från krusbärskräm och potatisplättar till pölsa, oxtunga och så'n där hemsk skinka i gelé i trekantiga burkar. Å hur gott det än är med krusbärskräm är inget av detta vad jag skulle vilja kalla "comfort food".

En annan sak med "comfort food" är att det ska vara gott. Fast ibland tycks det räcka med att själva tillagandet gör gott. För själen, typ. Eller välbefinnandet. Långkok. Köttgrytor. Söndagsstekar. Saker som sköter sig självt medan du tar ett bubbelbad, dricker ett glas vin eller myser under en filt i soffhörnet med en bra bok. Bullbak, kanske. Eller annat brödbak. Fast jag tror inte jag skulle kalla kanelbullar för "comfort food" heller.

Andra menar att "comfort food" är mat att äta när man är sjuk. Lättsmält, varmt och enkelt. Kycklingssoppa och tomatsoppa, om vi ska tro filmvärldens klyschor. Och hemlagat ska det vara. För det är väl ingen som säger "comfort food" och "halv-/helfabrikat" i samma mening? Ja, förutom i reklamsammanhang då. Och det för oss tillbaka till sjukdomstillståndet. Orkar vi verkligen bena ur en hel kyckling, koka egen fond etc. när vi är sjuka? Eller har alla någon som gör det åt en?

Jag letar vidare. "Comfort food". Tröstmat. Mat som skänker tröst. Tröstäta. Handlar det om att tröstäta behövs knappast någon särskild mat. "Anything goes", liksom. Ja, jo. Finns det extra godsaker i kylskåpet när suget sätter in går de ju åt först, särskilt nattetid (tänk sluten på Nigella Lawsons matprogram där hon i pyjamas/morgonrock smyger ner och tar en bit av den där delikata chokladtårtan).

Vilket för mig vidare till frågan om "Comfort Food" är det vi stoppar i oss när vi är nedstämda. Återigen hamnar jag i filmens värld: Glass. I stora mängder, direkt ur paketen. Men det skulle även kunna vara alla form av bakverk, godis och efterrätter. Så länge det innehåller en försvarlig mängd grädde, smör och socker.

Så vad blir då "summan av kardemumman"? Tja.... oklart.

Det enda jag vet är att jag just idag var i behov av all tröst jag kunde få. Grått och trist väder. Trött och sliten. Åsså tråkiga besked på det. Och då blev det först jordärtskockssoppa med ost- och kavringsströssel, ett recept jag hittade på Tasteline.com. Sen Hägendaz-glass med Bailey's smak. "Comfort food goes fredagsmys" - även om det inte precis är balsam för själen att skala jordärtskockor....

/Moster



torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans fettisdagspannkaka

Det har varit flera mathögtider den gångna februariveckan. I tisdags (den 12 februari) var det både fettisdagen och den internationella pannkaksdagen (högtiden ska enligt uppgift komma från England. Där hålls det flera pannkakslopp dagen till ära där deltagarna springer med stekpanna och pannkaka. Under loppet ska de också vända pannkakan i luften vid minst tre tillällen. Undrar om det kvalificeras som en "extremsport"....?). Och idag är det Alla hjärtans dag. Okej, kanske inte någon riktig "matdag" - om vi nu inte räknar choklad som mat och tänker på att restaurangerna slår årsrekord i antal "bokade tvåor". Men vi gjorde i alla fall "tre flugor på smällen" och slog ihop de tre på en enda tallrik: hjärtformade pannkakor med vispgrädde och glass.

Trevlig alla internationella hjärtans fettisdagspannkakedag!



onsdag 13 februari 2013

Chokladtårta i fyra lager

Trots att jag ogillar choklad kan en snygg chokladkaka ändå fresta... Kanske inte så mycket smaklökarna som det estetiska i en perfekt och vacker bit chokladtårta eller tryffel. Det samma gäller tårtor. Trenden just nu - eller kanske snarare en trend som tycks hålla i sig - handlar om små och höga tårtor. Något som vi kanske kan skylla på Lomelino/bloggen "Bake my day"där några av de snyggaste bakverk jag sett presenteras och inspirerar.

Nackdelen är väl att "Lomelino" sannolikt är en bidragande orsak till att det i princip är omöjligt att hitta små, fyrkantiga bakformar med extra hög kant, typ 15x15 cm eller 20x20 cm. Slutsålt överallt! Så till den här kakan - som serverades som efterrätt på nyårsafton, men som jag är säker på också får "Valentine" på fall imorgon - gjordes i en vanlig (men liten) springform och blev alltså avsevärt lägre än den skulle (häften av moussen serverades i glas). Ett par dagar senare hittade jag formar hos Systrarna Voltaire på PUB. Men det var så dags då....

/Moster

Ps. Receptet - som ursprungligen kommer från någon av de, delvis, trasiga mattidningar jag inhandlade på loppis i somras - kan verka i krångligaste laget. Men det var faktiskt ganska enkelt och gick oxå förvånansvärt fort att göra. Tyvärr vispade jag den "löst vispade grädden" till moussen lite för löst, så tårtan sluttade lite när den hamnade på tallrikarna. Och någon cognac hade jag inte i skåpet, så det blev en skvätt Cointreau istället.



ca 8 bitar

Lager 1: Brownie
50 g smör
50 g choklad
1/2 dl socker
 1 litet ägg
1/4 dl mjöl
1/2 dl hel mandel, skållad och skalad

Lager 2: Chokladkräm
1/2 dl grädde
1/2 mjölk
1/4 dl socker
35 g mörk choklad
1 äggula
!/2 blad gelatin

Lager 3: Chokladmousse
1/2 dl socker
3 äggulor
1 ägg
100 g choklad
3,5 dl grädde
1 tsk espressokaffe
1 tsk konjak
50 g choklad, hackad
1 blad gelatin

Lager 4: glaseringsganache
1 dl grädde
100 g mörk choklad
60 g glukos (eller 3 msk flytande honung)

kakao och choklad till garningar.

Brownie
Sätt gnen på 190 grader. Smält smör och choklad med sockret. Rör ned ägg och vänd ner siktat mjöl. Häll i en form med höga kanter, 15x15 cm. Gärdda i 7-9minuter. låt svalna

Chokladkräm
hacka choklad ochlägg i en bunke. Blötlägg gelatinet. Koka oupp grädde och mjölk i en kastrull. Blanda socker och äggula i en bunke. Slå en liten del av den varma gräddmjölken över äggsockret och häll sedan tilbaka det i kastrullen med resten av gräddmjölken. Värm upp så att det tjocknar, men inte kokar (83-84 grader). slå blandningen över den hackade chokladen och rör till sdet är slätt. Smält ner gelatinet i krämen. häll krämen över brownien och ställ i frysen.

Chokladmousse:
Vispa ägg och socker till vitt skum. Smält chokladaden. Blötlägg gelatinet i vatten. Vispa grädden löst (men inte för löst) blötlägg gelatinet. Vänd ner äggblandningen i tre omgångar till en slät smet. hall i konjak och espresseo. Smält geltatinet och blanda ner i smeten och rör så att det inte blir några klumpar. Vänd ner grädden och den hackade chokladen. Fördela moussen jämnt i formen med browni och kräm och ställ tillbaka i frysen.

Ganache
häacka clokladen. Koka upp grädde och glukos. Slå över ochokladen Rör fröskiktig till en slät smet. låt svalan till den är fingervarm. Stryk sedan ganachen jämnt över tårtn.

Servering.
Pudra över kakao och garnera med chokladrullar: dra en osthyvel längs den släta sidan på en 200 g mjölkchokladkaka.


lördag 9 februari 2013

Varm Brietårta med valnötter i balsamvinäger

En "vintrigare" variant av den osttårta som varit mer eller mindre standard på våra bufféer de senaste åren. Vi har serverat den förut (se här), men nu fick den sällskap av ett par valnötter i balsamvinäger.

Ps. Den andra Osttårtan med örter och nötter hittar du här.




1 kg hel brietårta
200 g cocktailtomater
1/2 finhackad rödlök (kan uteslutas)
1 kruka mbasilka
1 krm salt
1 krm strösocker
nymaltd svarteppar

8-10 minuter i 225 grader. Servera med salta kex.

Koka upp 1 dl farinsocker och 2 dl balsamvinäger. Låt sjuda i ca 5 minuter. Rör i 2 msk honung och låt svalna. Blanda i 2 dl valnötter. (håller i flera veckor).

tisdag 5 februari 2013

matspel

Förra året fick vi sällskapsspelet "Matspelet" i present. Och det spelades flitigt.
Numera är vi istället helt fast i "Quizkampen" (en app för iPhone och andra smartlurar) där kategorin "Mat & Dryck" så klart är den givna favoriten. Så nu sitter vi där runt bordet, ett helg gäng, med näsorna i våra lurar. Om även det kan kallas "sällskapsspel" vete fåglarna. Men roligt är det. Och det går bra. Oftast i alla fall. Men frågor om afrikanska ölsorter och vilka köttbitar som sitter var på olika djur hör fortfarande inte till våra starka sidor.... Och jo, det händer fortfarande att det gamla hederliga "Matspelet" åker fram.

söndag 3 februari 2013

Mjölkfria scones med blåbär och citron

Att baka mjölkfritt kräver sin kvinna om man (haha!) liksom jag är ovan. I alla fall när det rör sig om recept där mjölken liksom är huvudsaken. Som till exempel scones. Degen eller smeten beter sig liksom inte som jag är van. Så därför blir det kanske inte särskilt vackert, men fullt godkänt av de allergiker som åt dem.

/Moster





4 scones

6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 dl  råsocker
2 tsk bakpulver
1 citron, skalet
125 gram mjölkfritt smör
2 dl havredryck eller sojamjölk
1,5 dl blåbär

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser och finrivet citronskal. Tärna smöret och nyp ihop det med det torra. Häll i mjölken och blanda ihop till en deg, men knåda inte för mycket. Platta till degen, ca 3 cm tjock. Skär den i fyra delar och lägg på en plåt med papper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera med grädde och sylt.

lördag 2 februari 2013

Äppelmarmelad med saffran och rosmarin

Till en av julens alla "gå bort"-tillfällen kokade jag en sats marmelad som räckte till både present och egna frukostar. Så god att jag faktiskt snålar lite på det som finns kvar i burken. Löjligt egentligen. Det GÅR ju faktiskt att både koka en ny sats OCH använda saffran FASTÄN det inte är december.

/Moster


ca 3 dl

3-4 äpplen, gärna Ingrid marie
1 citron
1/2 krm saffran
1 rosmarinkvist
1/2 dl sultanrussin
2 dl socker
1/2 dl vatten
1/2 dl pinjenötter

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Pressa saften ur citronen och blanda med äpplet och övriga ingredienser utom nötterna i en kastrull. Koka upp och sjud i 20-30 minuter. 
Rosta nötterna i en torr panna. Blanda ner i marmeladen. Häll i glasburk och låt kallna.


Ps. Enligt mottagaren perfekt på en bit surdegsbröd och med chèvreost.



fredag 1 februari 2013

Chilisöt mandel till "revanschmiddagen"

Rostade och smaksatta nötter är världens enklaste och snabbaste snacks som dessutom går att variera i evigheters evighet. När vi nyligen hade "revanschmiddag" (vilket syftar på musikquiz:et vi roar oss med, inte på matlagningsnivån) blev det chilisöt mandel, solig tomatröra och bönröra med rosmarin till fördrinken. Sen följde italiensk köttgryta med gremoulata och sardellaioli samt allra enklaste chokladtryffeltårtan till efterrätt (den här gången hällde jag en skvätt Cointreau i chokladsmeten). Hur det gick? Tja. Låt oss säga så här: någon revansch blev det inte.... =)

/Moster

Ps. Andra nötkombinationer hittar du här:



Ca 300 sötmandel (ca 1,5 normalstor påse)
1 msk flingsalt
2 msk paprikapulver
1/2 msk cayennepeppar
2 msk florsocker

Rosta mandeln i en torr, het stekpanna. 
Tillsätt flingsalt, paprikapulver och cayenne och låt kryddorna rosta med i någon minut. 
Ta stekpannan från spisen, vänd ner florsockret och låt mandeln kallna.


Ps. Bland det örongodis som stod på menyn denna gång fanns gamla godingar i covertappning, reklamfilmslåtar (apsvårt!), duetter och hårdrock. Å så lite "Gangnam Style" på det. Bara en sån sak!