I mitt tycke ska sommarens middagar vara enkla och opretentiösa. Snabba och goda. Och gärna lagas på grillen. Som regel blir det lite oliver, en röra, några kex och ett glas vin eller en öl medan grillen blir varm. Och när alla är nästan mätta, en enkel efterrätt till kaffet. Nyligen bjöd vi på den här grillade laxen. Äppelsmaken förstärkte vi med äpplen i såsen, men det är alls inte nödvändigt.
/Moster
1 laxsida, ca 800-900 g till 4 personer
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finklippt dill
Glaze
1/2 konc äppeljuice
1/2 dl flytande honung
3 msk finklippt dill
2 msk finklippt gräslök
1 citron, skal och saft
Börja med glazen: koka upp samtliga ingredienser till glazen.
Låt puttra ett par minuter på svag värme. Låt svalna.
Salta och peppra fisken. Gnid in den med dill.
Grilla laxen i ca 20 minuter med skinnsidan ned. Pensla med glaze några gånger under grilltiden.
Servera med färskpotatis och äppelsås.
Äppelsås: ca 2-3 dl turkisk yoghurt, 2-3 msk majonnäs, 1 finhackad syrligt äpple, 1-2 msk finklippt dill, salt och peppar.
Taget!
SvaraRaderaLåter jättegott. Provar imorgon!