/ Fröken Linda
Beer can chicken
4 port
1 stor hel kyckling (ca 1 ½ kg)
1 burk (500 ml) Budweiser eller anna ljus öl
Marinad:
1 tsk färnkålsfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk farinsocker
1tsk chilipulver
flingsalt och svartpeppar
olivolja
Tänk på att ha en grill med lock som kycklingen kan stå rätt upp i.
Tänd grillen. Ta ut kycklingen ur kylskåpet innan du gör marinaden.
Stöt färnkålen coh spiskumminen i en mortel och blanda det sedan med paprikapulver, socker, chilipulver, salt och peppar. Tillsätt sedan 3 msk olivolja och rör ihop till en fin massa. Massera in kryddblandningen ordentligt över hela kycklingen.
Öppna ölburken ovh drick upp eller häll ut hälften av ölen. Trä på kycklingen på ölburken.
Skyffla kolen mot kanterna så inte allt ligger direkt under kycklingen. på så sätt kommer värmeb från flera olika håll. Ställ gärna en alluminium förpackning under kycklingen som fångar upp all vätska som man sedan kan göra en god sås på. Ställ varsamt ner kycklingen på gallret. Låt stå med lock tills kycklingen blir gyllenbrun och släpper lätt från benen. Det tar ca 1,5 h , men man ska vara noga att kolla till kycklingen det kan ta olika tid.
Lycka till i sommar värmen!
Här är en annan variant... som borde mer smak innifrån också o då inte bara av öl.
SvaraRaderahttp://www.matklubben.se/recept/beer_can_chicken_83100.html
Vitlök, rosmarin, timjan, chili, citron och paprika låter som en alldeles fantastisk kombination. Ska absolut prövas nästa gång grillen är framme - tack för tipset!
SvaraRadera