lördag 30 april 2011

Rabarberpaj

- av Mostern

I kategorin sommarmatlagning platsar den här goda pajen. Eftersom pajdegen görs med smält smör kan alla ingredienser röras ihop i kastrullen och degen är enkel att hantera. Ett tips: låt det smälta smöret bryna lite i kastrullen så att den där lite knäckiga smaken kommer fram. Det gör hela skillnaden! Och är Du som jag förtjust i kombinationen rabarber/kardemumma: strö ca 2 tsk stötta kardemummakärnor över pajen innan Du gräddar den.

Ps. Observera att receptet är beräknat för ca 10-12 personer och görs i en pajform som är ca 32 cm i diameter.




Rabarberpaj (ca 10-12 personer)

Pajdeg:
225 g smör
5 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning:
ca 7 dl späd rabarber skuren i centimeterstora bitar
3 msk socker eller råsocker)
2 msk vaniljsocker
3 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lite. Låt svalna. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Blanda med smöret och rör i hop till en lös deg. Tryck ut i en form, ca 32 cm i diameter (gärna med löstagbarbotten). Fördela raberberna i formen. Rör ihop socker, vaniljsocker och potatismjöl och strö detta över rabarberna. Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Ps. Självklart går pajen att göra med andra frukter eller bär.


fredag 29 april 2011

Drömrulltårta

Av: Fröken Linda

Jag älskar ju att baka, men om det är något jag tycker är svårt så är det att baka en gammal hederlig rulltårta. Jag tycker det är jättesvårt att få till botten. Antingen blir den för hård eller för lös. Men jag tog mod till mig och försökte mig på en igen till påskfirandet hos mina svärföräldrar.


Ugnstemperatur: 250 grader

3 ägg
1½ dl socker
½ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör (mjölkfritt går lika bra)
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver.
Sikta och vändsedan ner det i äggblandningen.
Bred ut smetan på ett bakplåtspappaer i långpanna ca 30x40cm.
Grädda i ugnen ca 5 min.
stjälp sedan upp kakan på ett sockrat bakpålåtspappaer och dra försiktigt bort det andra pappret
(jag brukar alltid pensla vatten på för att det ska bli lättare ett dra bort).
Låt kakan kallna.
Blanda sedan alla ingredienser till fyllningan till en fin cream.
Bre sedan på fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den.
Jag föredrar att låta den stå i kylen en stund innan den ska skäras och serveras.




torsdag 28 april 2011

Grillad korv med bulgursallad och yoghurtsås

- av Mostern

Påskens varma väder gav sommarkänslor och tankar på sommarmat. På sommaren vill jag att maten ska vara lätt - både att laga och att äta. Inga krussiduller, alltså. I min familj grillar vi ofta korv. Och då menar jag riktig korv: välkryddade med hög kötthalt utan slaggprodukter. Eftersom vi har Rosas Handel på behändigt avstånd är vi bortskämda på den fronten. Deras kabanoss är en riktig favorit. Jag serverar den ofta med en bulgursallad (couscous går också bra) med tomater, rödlök, mango (eller galiamelon) och gurka. Till det en enkel yoghurtsås på krämig yoghurt smaksatt med lite salladskrydda och finhackade färska örter (basilika eller mynta). Funkar både som lunch och middag - och som picknickmat.
Ps. Kabanossen är god som den är oxå. Skiva upp och ät som tapas till en kall öl.

lördag 23 april 2011

Örtsill

- av Fröken Lindas Moster

Under ett samtal med ett par goda vänner från olika delar av världen för några år sedan talade vi om mattraditioner: Vad åt vi i våra respektive länder vid speciella högtider? Mitt svar blev sill, kort och gott. Vi äter ju sill till jul, påsk och midsommar - och flera gånger däremellan - något vännerna tyckte var märkligt: Samma mat vid alla högtider...? Men inte gör det mig något. Jag älskar sill, gjorde det även som barn. Och bättre sommarlunch än färskpotatis, matjessill, gräddfil, gräslök och ägg kan jag inte tänka mig. Till påskaftonens lunch gjorde jag två gamla favoriter (romsill med vitlök och senapssill), men provade också en ny inläggning. Jättegod!




Örtsill (6-8 portioner)
1 brk urvattnade sillfiléer, ca 420 g
½ rödlök
½ gul lök
½ knippe gräslök (eller det gröna på en liten purjolök)
1½ dl finhackade örter, t.ex. dill, persilja, rosmarin eller basilika.
Lag:
½ dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 lagerblad
12 krossade kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn

Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Skölj fiskfiléerna och låt dem rinna av. Skär dem i centimeterstora bitar. Skala och skiva löken, finhacka örterna. Varva sill, lök och örter i en burk. Häll över den kalla lagen och låt stå minst 1 dygn i kylen. Strö gärna lite färska örter över sillen vid servering.

fredag 22 april 2011

Oväntat vackra rötter

- av Fröken Lindas Moster

Jag vet att det kanske inte är så här morötter "ska" se ut, men visst är de vackra? Påminner mig mycket om lotusroten som används mycket i asiatisk matlagning, men som är rund och mycket ljusare i färgen.

torsdag 21 april 2011

Koreansk kyckling

- av Fröken Linda och Mostern

Blir vi sugna på koreansk mat är restaurang Arirang det givna valet. Alltid. Så Ni förstår vår lycka när kvinnorna som driver restaurangen för ett par år sedan skrev en kokbok. Från den lagar vi ibland Moster Imos kyckling. Snabb, enkel och jättegod. 

4 port

800 g kycklingklubbor
matolja till stekning
1 gul lök
1/4 röd paprika
1/4 grön paprika
10 cm purjolök
Sås: ½ dl japansk soja, 3 msk socker, 1 tsk riven ingefära, ½ tsk svartpeppar
1 msk potatismjöl.

Blanda alla ingredienser till såsen och skär grönsakerna i bitar. Stek kycklingen i olja på medelvärme i ca 10-15 minuter tills den fått färg och är nästan genomstekt. Tillsätt grönsakerna och häll över såsen. låt koka ihop ca 5 minuter. Servera med ris.

onsdag 20 april 2011

Havre- och kokoskakor

- av Fröken Lindas Moster

Till de klassiska kombinationerna som vi tidigare berört hör ju smör, socker och sirap. Nästan "ju mer desto bättre". Med de ingredienserna i baket är det svårt att misslyckas. Under en sommar för några år sedan bakade jag de här så gott som varje vecka - de är perfekta till picknick och drömlika till glass och färska bär. Beroendeframkallande! Har faktiskt ett par vänner som skyller alla sina gravidkilon på de här kakorna och mig (för att jag gav dem receptet).....

Ps. Testa gärna varianten med choklad också - recept hittar du här.

Tidigare inlägg om smakkombinationer:




Ca 35 st kakor

100g smör
½ dl vatten
2 msk ljus sirap
2 dl havregryn
2 dl kokos
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret med vattnet i en kastrull, häll i sirap. Blanda de torra ingredienserna och rör den dem i kastrullen till en jämn smet (tillsätt lite mer vatten om det behövs). Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minutereller tills de börjar mörkna i kanterna. Låt kakorna svalna på plåten.

 

tisdag 19 april 2011

Bönröra med soltorkade tomater

- av Fröken Lindas moster

Jag älskar "guckor" och röror av olika slag. Framförallt gillar jag att de går att använda till det mesta: istället för sås, som dipp, i en soppa (jodå, vissa!) som tillbehör till en sallad, som lite "matigare" snacks till ett glas vin... Perfekt att ta till om maten dröjer och gästernas magar kurrar. Häromsistens blev det en röra på vita bönor till en surdegsbakad baguette och grovt knäcke.



4 dl vita bönor (på burk eller egen kokta)
ca 50 g soltorkade tomater
saft av en citron
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
lite finhackad bladpersilja
salt och peppar.

Mixa bönorna med olivolja och pressad vitlök. Blnada i citronsaft, hackade soltorkade tomater och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Ps. Är röran för tjock kan Du späda den med lite vatten.

Hallontryfflar

- av Fröken Linda & hennes Moster

Första gången vi provar att göra tryfflar utan grädde. Något för påskens godisbuffé....?


ca 25-30 st

2 dl frysta hallon
½ dl strösocker
200 g mörk choklad, 70%
20 g osaltat smör
2 tsk koncentrerad hallonsaft
2 dl kako

Tina hallonen och passera dem till puré genom en finmaskig sil. Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp smör, hallonpuré och socker. Tillsätt saft och häll detta över chokladen i en fin stråle under omrörning. Ställ kallt en stund. Rulla sedan chokladmassan till små bollar och rulla dem i kakao. Förvara kylt, men servera dem rumstemperade.

Ps. Ta inga genvägar utan sila/puréa hallonen ordentligt: att få kärnor i munnen när man äter tryfflar är inte trevligt.

måndag 18 april 2011

Chiliburgare med "mjölkfri rodde"

-Av Fröken Linda

Jag gillar enkel och snabb mat vissa dagar, därför blev det denna rätten till på en söndag. Jag tycker mycket om matiga hamburgare och när man gör dem själv kan det ju aldrig gå fel!

4 port
400g nötfärs
½ röd chili
mycket hackad färsk persilja
salt och peppar

Blanda allt och gör till lagom stora burgare.Till burgarna gjorde jag en mjölkfri Rhode island-dressing.

"Mjölk fri "rodde"
½dl äkta majonäs
½dl Alpro Soya naturell yoghurt
2 msk chilisås
salt och peppar.

Jordgubbstårta med kardemumma

- av Fröken Lindas moster

Att inte äta tårta på sin födelsedag är obegripligt för en 4-åring. Så eftersom det inte blev någon födelsedagstårta för mannen förra veckan fick det bli tårtbak igår istället. Prövade en variant med kardemumma i tårtbottnarna. Affärens jordgubbar är fortfarande ganska trista tycker jag och frysta, tinade bär är inte så roligt att garnera med. Så jag använde frysta bär (gubbar och blå) mellan tårtbottnarna och pressade lite apelsinsaft över de färska jordgubbarna jag dekorerade med. Iden med att "ställa jordgubbarna upp" på tårtan fick jag på Lenôtre i Paris (se länken här), ett fantastiskt ställe med oerhört vackra bakverk där tårtorna går loss på sisådär 850 kronor för 8-10 bitar!



Tårtbottnar
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2½ dl strösocker
1 msk bakpulver
80 g smör
3 dl mjölk
0,5 msk kanel
1,5 msk socker

Garnering
1-2 liter jordgubbar och blåbär
3-4 dl vispgrädde
1 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform. Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda med mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Tärna ner smöret och finfördela med fingrarna. Häll i mjölk och blanda smeten slätmed en slev. Häll smeten i formen. Blanda kanel och socker och strö det över kakan. Gräda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Dela kakan i två halvor när kakan svalnat. Mosa hälften av jordgubbarna med lite honung och blanda med lite vispgrädde och bred över den undre tårtbottnen. Lägg på den andra och smeta resten av grädden på. Dekorera med bär.

söndag 17 april 2011

Parmesankex med Ölandssmak

av Fröken Lindas Moster

När några vänner - tillika grannar och föräldrar till dotterns kompisar - i fredags kom över på en AW ("after work") bjöd vi bl.a. på Parmesankex till det vita vinet. Orginalrecpetet kommer från Brunkebergs bageri, men jag använder mer parmesan och rullar kexen i Ölandskrydda - en universalkrydda i mitt kök!



Till ca 30 kex:
120 g riven parmesanost
ca 2 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade örter eller hackade nötter till garnering.

Blanda ingredienserna till en jämn deg (tillsätt lite vatten om det behövs). Forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i örterna eller nötterna. Lägg rullarna i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Skär tunna skivor av rullarna med en vass kniv. Grädda dem på en plåt med bakplåtspapper i ca 7-8 minuter eller tills de fått lite färg. Förvara i en papperspåse eller burk.

Ps. Eftersom det i princip är en vanlig mördeg funkar det att frysa degen oxå. Bara ta fram, tina en aning, skiva och grädda när det dyker upp oväntat besök, alltså!

lördag 16 april 2011

Fruktomaner är vi allihopa!

- av Fröken Linda och hennes moster

Vi älskar frukt! Frukt och bär. Det finns liksom ingen hejd på hur mycket frukt vi kan äta. Minns en helg för ett tiotal år sedan då vi "lördagsmyste" genom att först åka till affären och köpa kilovis med frukt som vi inte smakat tidigare och sen sätta i oss alltihopa. En vuxen - och mer modern? - variant av samma fruktfat är att koka sockerlag och smaksätta med lite ljus rom och ringa över den uppskurna frukten.

Annars är en fruktsallad aldrig fel. I frukostfilen, till pannkakorna, som lunch eller "mellis" (med eller utan keso), som efterrätt (med eller utan glass). Och variationerna är ju oändliga....!

Så här såg vår "frukostsallad" ut under vår matlagningshelg.

fredag 15 april 2011

Mandelrabarber med glass

- av Fröken Linda & Hennes Moster

Vi har tidigare talat om klassiska smakkombinationer (se nedan). För oss tillhör rabarber och kardemumma den kategorin, vare sig det handlar om bakverk eller glass. Just det sistnämnda testades nyligen tillsammans med en slags rabarberkompott som fick extra skjuts av den kryddiga glassen. Eller kanske var det tvärtom.....?



4 port
25 g mandel, ca ½ påse
300 g rabarber, ca 3 kraftiga stjälkar
2 msk smör
½ dl socker
½ dl vatten

Hacka mandeln och rosta den i en torr panna. Skär rabarberna i bitar. Smält smöret i en stekpanna (teflon) och fräs rabarbern i några minuter. Strö över socker och värm tills det smälter. Häll på vatten och låt koka i 3 minuter. Lägg upp på tallrikar med glass (vanilj). Strössla över mandel och servera genast.

Tidigare inlägg om smakkombinationer:
1. Chili, lime, ingefära och vitlök

torsdag 14 april 2011

Asiatisk lax



Vissa smakkombinationer är klassiska. Lime, chili, vitlök, ingefära, sötma och säta är en sådan, inte sällan i thailändsk mat (då sältan kommer från fisksås). Vi använder detta ofta när vi lagar lax. 


 4 portioner

4 bitar laxfilé (skinn- och benfri), ca 500 g
1 tsk salt
1 tsk riven ingefära
1 tsk farinsocker
rivet skal av en lime och ca 1 msk limesaft
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
½ finhackad röd chili
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Blanda alla andra ingredienser (utom grädden) och bred över fisken. Häll över grädden och stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera med ris och lättstekta grönsaker.
Ps. Visst går det med annan grädde (även sojagrädde och matlagningsvarianten av Oatly), men risken är att såsen "skär sig".

Citronpasta med quorn och pumpakärnor

- av Fröken Lindas Moster

Att blanda nykokt pasta med tomater, basilika, god olivolja och lite citron finns det oändliga varianter på. Själv byter jag ofta ut basilikan mot persilja och lägger till lite chili och några räkor (eller scampi). I Laga Lätt (nr 3/mars 2011) presenterades ett vegetariskt alternativ med quorn. Mitt tips är att krama ur tomaterna (på äkta Jamie Oliver-vis), lägga till lite vitlök (skivad), använda all citronsaft och spara en del av pastavattnet för att blanda i såsen.




4 portioner

1 citron, skal och saft
1 ask körsbärstomater
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
3 msk god olivolja
1 dl pumpakärnor
1 påse frysta quornbitar
1 kruka basilika
2 msk olivolja
 flingsalt och nymalen peppar
Papardellepasta
(lite pastavatten)

Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Skiva vitlöken. Skölj och halvera tomaterna och krama ur kärnorna i citronsaften. Tillsätt citronskal och olivolja. Salta och peppra.
Rosta pumpakärnorna gyllenbruna i lite olja och flingsalt.
Koka pastan. Spara lite av kokvattnet. Stek quornet i olja på medelvärme i ca 4-5 minuter. Häll citron och tomatblandningen (och eventuellt lite av kokvattnet) i pannan. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Blanda med pastan och servera med finhackad basilika.

onsdag 13 april 2011

Det franska köket

- av Fröken Lindas Moster

Har precis kommit hem från Paris som fullkomligt svämmar över av god mat och härliga råvaror. I fyra dagar har vi i princip bara ätit, druckit och promenerat och besökt matmarknader, chocolaterier, pâtisserier och bistrò:er. Kort sagt, vi har njutit av smaker och atmosfären.

Bästa middagen åt vi på Bistro du 17ème på Av. du Villiard, en restaurang med härlig stämning. Trots att det var fullsatt och galet mycket att göra (har aldrig sett ett ställe "vända bord" i den takten förut), hade personalen (och gästerna) glimten i ögat, något som fick oss att nostalgiskt minnas vår egen restaurangtid. Och trots stressen tummades det inte på servicen, inte ens för dåligt fransktalande utbölingar som vi. Vi hade ju inte bokat bord och eftersom det var lång kö räknade vi med ett iskallt "Non" på vår fråga om ledigt bord. Men de föste de in oss i kön och trollade de fram varsitt glas bubbel att smutta på medan vi väntade (ganska enkla och billiga poäng som jag förvånas över att fler hak inte anammar). Det var den enda gången under kvällen vi behövde vänta på något. 



Restaurangen körde fast pris för tre rätter. För 39 euro (i runda slängar och högt räknat alltså 390 spänn) per person fick vi fördrink, förrätt, huvudrätt, efterrätt och kaffe. I priset ingick också en flaska vin till två personer och en stor flaska mineralvatten. 

Jag passade på att prova Foie gras (gåslever) för allra första gången. Helt okej. Till och med ganska gott. Men efter ett par skedar var jag nöjd, liksom "mätt på smaken". Kanske var det också vetskapen om det oetiska sättet att mata fåglarna för att få fram "delikatessen" som gav en bitter eftersmak. Jag vet inte. Hur som helst. Därpå följde en rejält tilltagen portion oxfilé med pepparsås och den godaste pommes frites jag ätit. Ett gott Côte d Rhône-vin på det och crêpes suzette till efterrätt. Franskt så det förslår, alltså. Och så oerhört prisvärt.

tisdag 12 april 2011

Bulgogi

- av Fröken Lindas Moster

Att laga asiatisk mat är oftast ganska enkelt. Åtminstone på papperet. Att woka är ju världens snabbaste tillagningssätt, det är ju liksom det som är grejen med tunna plåtwokar och finstrimlade grönsaker. Eftersom det var dyrt och brist på kol lär detta ha varit det "snålaste" sättet. Men tänk inte ens tanken att woka till för många personer: med alltför stora satser blir det mer kokt än wokat och med för små blir det problem att hålla det varmt - eller så får Du stå vid spisen hela kvällen och på kinesiskt vis skicka ut rätterna vartefter de är färdiga utan att själv kunna delta i kalaset.

Men förutom det är det alltså ganska lätt att få det "lite kinesiskt". Ofta är sesamolja, vitlök, chili, ingefära, lite ostronsås och soja det enda Du behöver "i botten" (hetta upp natolja, lägg i tunt skivad vitlök och chili samt lite riven ingefära, "smaksätt" sedan med sesamolja och ostronsås) för att få en klassisk smak (kineser vill också att det ska "dofta" vin/vinäger, så mot slutet tillsätts lite vitt vin). MEN kruxet är att hitta rätt balans. Och det kan vi ägna en livstid åt att finna. För antingen smakar det för mycket ingefära eller så blir det för distinkt vitlökssmak. Eller för mycket chili. Eller.....

Det här med balans gäller ju all matlagning, men det känns ofta extra svårt när det handlar om ingredienser med smaker som tenderar att dominera det mesta. Ta "den koreanska nationalrätten" Bulgogi (påminner en del - föga förvånande - om den mer kända japanska rätten Yakiniku) till exempel. Jag har ätit Bulgogi som bara smakat ingefära eller soja med kött som varit alltför tjockt skivat på dåliga restauranger. Men oxå himmelskt god Bulgogi på klassiskt vis. Hemma använder jag oftast detta recept, men jag erkänner att balansen haltar lite. Jag jobbar på det!


4-6 port

ca 800 g entrecôte i tunna skivor
1 msk pressad vitlök
½ msk riven ingefära
1½ msk sesamolja
1 dl japansk soja
2 msk strösocker
2 msk finhackad vårlök
2 tsk rostade sesamfrön

Marinera köttet minst 30 minuter. Grilla eller stek det på hög värme (eftersom det är så tunna skivor går det fort). Servera gärna med ris, salladsblad, olika marinerade grönsaker och kodjochang (koreansk chilipasta). Eller bara med ris.

Ps. Marinaden funkar även för hela skivor entrecôte på sommarens grillmiddagar. Det kött som blir över kan man dessom lägga mellan två skivor bröd ihop med salladsblad, kryddmarinerad gurka och sesammarinerade groddar. Et voilá (eller vad det nu kan heta på koreanska) har Du en Bulgogiburgare!

måndag 11 april 2011

Rabarbermuffins med vit choklad

- av Fröken Linda och Hennes Moster

Under vår matlagningshelg testade vi ett recept på Rabarbermuffins med vit choklad från Laga lätt (nr 4 april 2011). Tyvärr blev de inte som vi tänkt. Kanske berodde det på att vi använde sojamjölk och mjölkfritt smör istället för vanligt. Kanske för att vi tryckte ner chokladen i formarna istället för att blanda dem i smeten (eftersom de mjölkfria inte skulle innehålla choklad). Och kanske berodde det på att de - enligt receptets text - skulle gräddas i 25 minuter (i ingressen angavs 20 minuter). Vi gör ett nytt försök senare, då kommer vi använda både mer rabarber och mer kardemumma. Men kanske har Du bättre tur med orginalrecpetet nedan? 


12 st

150 g rabarber
2½ msk + 1 dl socker
100 g rumsvarmt smör
½ msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g vitchoklad
1 tsk kardemummakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och hacka rabarbern fint. Blanda med 2½ msk socker.
Rör smör, vaniljsocker och strösocker mjukt. Tillsätt ett ägg i taget, därefter mjölken. Vänd ner mjöl blandat med bakpulver. Hacka chokladen grovt och mortla kardemumman och blanda ner detta i smeten tillsammans med hälften av rabarberna. Fördela smeten i muffinsformar. Toppa med resten av rabarberna. Grädda i 15-20 minuter (kolla med en sticka att de är klara!)

söndag 10 april 2011

Svamp- & spenatlasagne

- av Fröken Lindas Moster

När Fröken Linda var på besök senast hade hon med sig en kasse med frysta och förvällda trattkantareller. Dessutom fick vi en burk torkade svampar. Så nu är frysen full av vardagslyx, något som bland annat resulterade i en spenat- och svamplasagne.

Ps. Visste Du att det går åt ungefär 10 ggr så mycket fryst/förvälld svamp som torkad för att få samma svampsmak?



Spenat- och svamplasagne /4 p

1 pkt fryst bladspenat, 450g
lite riven muskot
2 dl grädde
3/4 brk Keso (500g)
3-4 dl förvälld svamp
1 schalottenlök
smör
3-4 dl riven ost, gärna västerbottenost
Färska lasagneplattor

Tina spenaten. Blanda ned grädden och låt koka ett par minuter. Vänd ner keson och smaka av med muskot, salt och peppar.
Finhacka löken och fräs mjuk tillsammans med svampen.
Varva lasagneplattor, spenatblandningen och svampen i en ungsfast form. Toppa med riven ost och grädda i ca 20 minuter på 225 grader.

Hallonmoussetårta på choklad-kokosbotten

-Av Fröken Linda

En vacker söndag som denna får mig att tänka på sommar och tårtor. Här är ett perfekt recept på en god hallonmoussetårta. Jag serverade tårtan på min studentskiva och alla var nöjda och glada. Receptet kommer från tidningen Allt om mat receptet var med i en tidning från våren 2008.


Tårtan blir bäst om den görs dagen före. Botten kan göras i god tid och frysas, men även hela tårtan kan stå klar i frysen och garneras när den är fryst. Tina den i kylskåp minst 5 timmar.

2 tårtor, ca 24 bitar

Botten:
150 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
200 g kokos, riven
0,5 dl kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver

Hallonmousse:
1 kg hallon, frusna
10 st gelatinblad
2 st äggvitor
3 dl strösocker, (2 dl + 1 dl)
4 dl vispgrädde
2 st lime, skal och saft

Garnering:
100 g mörk choklad
rosor och band

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka formarna och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i en liten smörpappersstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera med rosor och band.

lördag 9 april 2011

Flapjacks - Nyttigt eller bara nyttigare?

- av Fröken Lindas Moster

Det bakas ofta så kallade Flapjacks hemma hos oss nuförtiden,. Det är en slags energikaka. Lite som "jägarblandning" fast i kakform. Helt nyttigt är det väl inte, men jag inbillar mig att det är nyttigare äen andra kakor. Fabriksbakade varianter säljs bland annat  hos Naturkompaniet. Vill Du baka själv finns det en hel uppsjö av recept att välja bland: med choklad, utan choklad, med kondenserad mjölk osv. osv. Hos oss äts en bit till kvällens kopp te, det har också hänt att dottern fått en bit med ett glas mjölk som mellis. Mannen äter dem också när blodsockret börjar falla - och som efterrätt till lite vaniljglass!



Till ca 40 bitar:

2 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
2+2 msk råsocker
125 g smör
½ dl ljus sirap
1 krm salt
6 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Blanda hallon, blåbär och 2 msk råsocker i en kastrull. Sjud i ca 5 minuter och ställ åt sidan. Smält smör i en kastrull. Blanda ner råsocker, sirap, salt, havregryn och vaniljsocker. Klä en liten ugnssäker form (ca 20x30cm) med bakplåtspapper. Lägg hälften av smeten i botten. Platta till lite grann. Bred hallon- och blåbärsblandningen över (strö ev över nötter och torkad frukt). Bred resten av smeten ovanpå. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna något i formen innan du lyfter ur kakan och skär den i bitar. Lägg bitarna glest och låt dem svalna. Förvara i plastlådor med bakplåtspapper emellan.
Ps. Ibland blandar jag i ca ½ dl solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön eller linfrön.Ibland blir det grovhackade nötter i kakorna, ibland torkad frukt i bitar, t.ex. russin eller aprikoser.

fredag 8 april 2011

Club Sandwich med avokadodressing

- av Fröken Linda och hennes Moster

Lika mycket som vi älskar bra, vackra och inspirerande kokböcker som vi kan läsa från pärm till pärm, avskyr vi trista kokböcker, med tråkiga bilder och oinspirerad text. Ibland dissar vi (mest Moster, om sanningen ska fram) kokböcker för att vi ogillar författaren - på väldigt subjektiva och icke-faktamässiga grunder, det erkänns.

Ett exempel på det är "Smaker från Fjällbacka" av Camilla Läckberg och Christian Hellberg. Enbart på grund av Läckberg och för att Moster inte är något fan av  hennes böcker (även om hon läser allt som skrivs klagar hon på allt ifrån stereotypa personligheter till språkbruk). Så trots att den var med på årets bokrea "såg" vi den inte. 

Men så knackade finaste grannarna på och ville låna ut sitt exemplar (köpt till "rea på rea-pris" eftersom även de varit skeptiska). Och Moster blev positivt överraskad. Bra och enkla recept, många tips och knep. Vackra bilder. Behändigt format. Trevlig text. Typiskt en sådan bok som vi gillar. Så "om inte om hade varit" hade vi säkert slagit ett slag för den för länge sen. Nu nöjer vi oss med att konstatera att Hellberg/Läckbergs Club Sandwich är grym! 


4 port

1 grillad kyckling
1 pkt skivad bacon
2 röda paprikor
1 rödlök
2 bifftomater (eller fyra vanliga)
12 skivor formfranska
1 pkt Philadelphiaost (200g)
4 blad romansallad
2 avokador
1 dl dijonsenap
2 dl vatten

Rensa kycklingen och dela den i mindre bitar. Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
Halvera paprikorna, ta ur kärnorna. Lägg dem på en plåt med skalet uppåt och ringa över lite olivolja. Rosta dem i ugn på 225 grader tills de är mjuka och skalet börjar bli svart. Dra av skalet under rinnande kallt vatten (mycket enklare än mina tidigare försök med att lägga paprikorna i en plastpåse och sedan dra av skalet).
Skiva rödlök och tomat. Skölj sallad och rosta brödet. Bred philadelphiaost på brödet och varva bröd, kyckling, bacon, sallad, tomat, paprika och rödlök mellan skivorna.
Dela avokadon i bitar. Vispa ihop senap och vatten (dijonsenap innehåller mycket olja, så vatten är det enda som behövs för att få en god dressing), lägg ner avokadon och bjud avokadodressingen till club sandwichen.

Ps. Perfekt som lunch. Bjud klyftpotatis eller "pompa" till om Du vill ha det lite matigare. Och gillar Du inte dijonsenap eller avokado kan Du skippa paprika och servera "clubban" med en blandning av creme fraiche, majonnäs, curry och lite äppe.

Krogveckan den 8-17 april 2011

Idag börjar en favorit i repris: Krogveckan. På ca 180 restauranger runt om i landet kan Ni mellan den 8 och 17 april (alltså tio dagar) äta två rätter för 200 kronor. Och det är inga "sunkhak" som deltar i Krogveckan: I Stockholm kan Ni t.ex. välja att käka på Riche, Långholmens värdshus, Ulla Winbladh eller Melanders fisk. Så passa på att besöka de där krogarna som Ni annars kanske tycker är lite för dyra för en vanlig vardagsmiddag!

Ps. Alla bokningar sker via bookatable.com och målet är att locka fler att gå ut och äta och då välja att boka bord online.

torsdag 7 april 2011

Hallongrottor

- av Fröken Lindas Moster

Det sägs ju ofta att det är resan som är målet, inte målet för resan. Det gäller ibland även mat och bak. När två små kompisar bakar hallongrottor hamnar en tredjedel av degen i de små magarna och en tredjedel på golvet. De öser på mängder med sylt som hamnar överallt utom i de små kakhålen. Då gäller det att släppa eventuell prestige och längtan efter estetiska bilder på bloggen. För jisses så roligt vi hade - och smaken på kakorna var det definitivt inget fel på!



ca 30 st hallongrottor

4½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1 dl fast hallonsylt

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt smör i mindre bitar. Arbeta snabbt ihop en deg. Låt evenutellt degen vila en stund i kylen (då blir den lättare att hantera). Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg dem i formar på en plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Ps. Den här gången använde vi sylt på blåbär, hallon och jordgubbar från frysen. Gott det oxå!

Snabb Cheesecake i glas

- av Fröken Lindas Moster

Jag vill gärna att en brunch ska avslutas med något sött. Och fixar jag brunch hemma har jag sällan lust att duka upp samma svulstiga dessertbuffé som restaurangerna erbjuder (fast det har hänt, det med). Ibland blir det muffins, ibland morotskaka. Och ibland blir det cheesecake i glas som går att förbereda.

Ps. Fler efterrätter i glas som passar bra på brunchbordet hittar du här: 



Till fyra: Blanda 1 brk kesella med 1 dl lemon curd. Blanda 1 pkt tinade frysta blåbär (ca 200g) med 1 msk socker. Fördela blåbären i glas. Toppa med citroncréme och 4 krossade digestivekex.

Ps. Det här är vårt bidrag till "Månadens söta" hos Söta saker.

Leilas goda formfranska

-Av Fröken Linda

Det här är nog den godaste formfranskan jag bakat, den är även väldigt enkel att göra. Brödet är supergott att rosta och ha någon härlig marmelad på eller bara äta som det är. Jag frös in brödet och det var supergott även efter det, alltså väldigt praktiskt. Receptet kommer från Leila Lindholms bok " A piece of cake".



















2 Bröd

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk ljus sirap
  • 1 dl olivolja
  • 1½ msk flingsalt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10-11 dl vetemjöl special
  • smör sesamfrö eller valmofrö till brödformarna
  • Flingsalt
  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
  2. Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
  3. Jäs i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
  4. Smörj och bröa två brödfomar med sesamfrö eller valmofrön.
  5. Dela degen i två delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Låt brödet jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  8. Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.
  9. Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett brödgaller.

onsdag 6 april 2011

Ugnsbakad mango med rom

- av Fröken Linda och hennes Moster

Efter en "tung" eller stor måltid föredrar vi fräscha, syrliga och lite "lättare" efterrätter. I Anna och Fanny Bergenströms kokbok "Under valnötsträdet" finns en riktig favorit: Ugnsbakad mango med rom. En miss i planeringen innebar att det blev ljus rom istället för mörk (och mjölkfritt smör till formen), men det funkade precis lika bra!



4 port
4 mangofrukter
50 g smör + lite till formen
6 msk mörk (eller ljus) rom
4-5 msk råsocker
2 passionsfrukter

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och klyfta mangon på längden. Lägg bitarna i en smord ugnsfast form. Klicka över lite smör, häll på rom och strö över sockret. Ställ in formen i gunen ca 10 minuter eller tills mangon fått färg. Låt svalna lite, toppa med urgröpt passionsfrukt och servera med vaniljglass.

tisdag 5 april 2011

Gratäng med aubergine och bönor

- av Fröken Lindas Moster

En riktig vardagsfavorit som hos oss görs både med köttfärs och utan. Ibland använder vi quornfärs istället, ibland har vi i lite extra bönor istället för färsen. Alla varianterna är lika goda.


4 portioner

400-500 g blandfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
½ dl tomatpuré
4 tomater
salt och peppar
400 g stora vita bönor
1 stor aubergine
timjan och basilika
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tunna skivor. Ringla olivolja i botten av en ugnssäker form och lägg ett lager aubergine i botten. Salta lite och varva sedan augergineskivor, olja och salt. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Gör köttfärsröran under tiden: hacka lök och fräs tillsammans med pressad vitlök. Lägg i färsen och stek tills färsen är brynt överällt. Tillsatt tomatpuré, salt och peppar samt tomater i tärningar. Blanda ner kryddorna.
Lägg bönorna på de förgräddade aubergineskivorna och bred sedan ut köttfärsröran på bönorna. Toppa med riven ost och gratinera i ugn ca 10 minuter. Servera med en sallad.

måndag 4 april 2011

Pilgrimsmusslor på Sobabädd

- av Fröken Linda & Hennes Moster

En av helgens förrätter var pilgrimsmusslor på sobanudlar, en rätt som under en tid serverades på en av restaurangerna vi jobbat på. Lite pyssligt är det, men är bara "mice en place:n" i ordning (alla delar går alltså att förbereda) är det egentligen bara att steka musslorna och sedan lägga upp alltsammans.

Ps. Just den här gången glömde vi Nori:n, så det gröna Ni ser på bilden är en liten bit sesammarinerad spenat. Dessutom fick Moster hjärnsläpp och glömde oxå att massera in sesamolja i nudlarna samt dela upp mirinsåsen i två delar, så på bilden fattas det även skedad sås runt om rätten.


(4 port)

8 pilgrimsmusslor
100 g sobanudlar
100 g färska böngroddar
1 blad Nori i strimlor
2-1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
Mirinsojasås: ½ dl japansk soja, ½ dl mirin, ½ dl saké, ½ dl sockerlag.

Marinera groddarna i 2 msk sesamolja, salt och peppar. Koka nudlarna i 4 minuter. Skölj i kallt vatten och blanda i 1 msk sesamolja. Koka ned mirin, saké och sockerlag till hälften. Blanda i soja. Koka upp. Ta undan hälften av såsen och låt resten koka ned till "sirap". Stek musslorna. Lägg groddar i botten, nudlar ovanpå och därefter musslorna. Strö över nori, sesamfrön och skeda "mirinsirapen" runt om.

söndag 3 april 2011

Scener från helgens bloggkök




Matfrossarhelg

- av Fröken Linda & hennes Moster

I helgen har vi umgåtts, lagat mat och bakat. Vi började med bullfika och receptläsning på lördagsförmiddagen innan vi tog oss in till storstaden för att handla ingredienser och äta lunch på Vapiano. Och sen satte vi igång. Det blev två förrätter, tre varmrätter och två efterrätter med asiatiskt tema.

Söndagen började med ett misslyckat brödbak (som resulterade i en snabb tur till affärens "bake off"-avdelning), men med desto godare pannkakor, äggröra och fruktsallad (till det bagels, pumpabröd, inte mindre än fem olika sorters juice, kaffe, ost, skinka och marmelad). Därefter blev det bakning för hela slanten. Så nu har vi mat och bullar i kyl och frys - och en hel massa recept till kommande blogginlägg!

lördag 2 april 2011

After eight-muffins!

-Föken Linda

Är ni som jag en stor After eight-älskare kommer dessa muffins bli en favorit. De har allt: seghet, kladdhet och mintsmak. Jag brukar servera dem med vaniljglass, men går att äta som de är - och att göra som en kladdkaka.

ca 12 st

Ingredienser:
  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g (12 rutor) mintchoklad (after eight)
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
  • ca 12 bitar After eight

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen innan smöret är helt smält och rör om så att det sista smälter. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.

Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Rör ner den försiktigt i äggblandningen.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen med en slickepott.
Häll upp smeten i muffinsformar och stoppa in i ugnen på 175 grader i ca 12 min.

Ta ut muffinsarna och lägg en after eight på varje muffins. Stoppa in dom i ugnen igen i ca 2 min så chokladen smälter.

fredag 1 april 2011

Annas saffransgrönsaker med lax

- av Fröken Lindas Moster


En kokbok jag ständigt återkommer till är "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström. Häromdagen blev det Annas saffransgrönsaker med lax. Servera med ett gott bröd eller en klick yoghurt smaksatt med lite citron och timjan/oregano - om Du föredrar mindre spad och flata tallrikar. Båda varianterna är lika goda!



Till 4 personer:

4 bitar laxfilé utan skinn (ca 500g)
1 gul lök i klyftor
8-10 små potatisar i halvor
2 msk olivolja
½ morot i tunna stavar
1 fänkål i skivor
½ röd paprika i strimlor
½ gul paprika i strimlor
½ kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
200 g sockerärtor
salt, vitpeppar, färsk timjan eller oregano, citronklyftor.

*Färs lök och potatis ett par minuter i olja i en traktörpanna eller wok. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över stött saffran, smula i buljongtärningen och salta och peppra. Häll på vin och vatten. Koka under lock ca 6-8 minuter. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkan med ca 3-4 minuter per sida och vänd helst fisken bara en gång. Fördela grönsakerna med spad i djupa tallrikar, lägg på fisken och garnera med kryddkvistar och citronklyftor.