När jag tröttnat på klassisk morotskaka brukar jag variera mig med denna saftiga päron- och lingonkaka.
100 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
1-2 dl lingon (färska eller frysta)
3 dl rivna päron (ca 1-2 päron)
Glasyr
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 3 msk vatten
½-1 dl lingon
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filjmjölken. Rör i det smälta smöret och blanda ner lingon och päron.
Häll smeten i formen och grädda 50-55 minuter. Låt svalna och stjälp sedan upp den.
Blanda glasyren och bred eller ringla den över kakan. Garnera med lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar