I år bjöd vi in familjen på frukost - eller kanske snarare julbrunch. Förutom traditionsenlig risgrynsgröt och skinkmackor serverade vi serverade saffranscones med grädde och sylt, yoghurt med pepparkaksmüsli och äppelhack (tärnat äpple och granatäppelkärnor), fruktsallad på skivade apelsiner med kanel, granatäpple och pistachnötter, "gubberöra", laxröra med äpple, saffransmuffins med vit choklad och dubbelkladdkaka med kardemummatryffel.
God jul, allesammans!
Saffranscones (8 stycken)
2 dl mjölk
2 pkt saffran (á 0,5g)
7,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
(ägg att pensla med och lite råsocker att strö över)
Sätt ugnen på 250 g.
Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna.
Blanda med ägg och saffransmjölken till en deg. Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga dem med en gaffel. Pensla med ägg och strö över lite råsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar