söndag 22 februari 2015

Torsk med vitvins- och vit chokladsså

Torsk med vit chokladsås. Lät lite märkligt när vi först hörde om det, men det var riktigt gott. Receptet hittade vi i DN, där det också förklaras att "paille" betyder halmstrå på franska  och betyder att potatisen ska vara riktigt finskuren.



 
Till 4 personer
600 g torskrygg   
1 tsk salt   
1 tsk strösocker   
1 fänkålsstånd   
1 purjolök   
1 msk smör
     
Sås:
2 schalottenlökar 
1 msk smör   
2 dl torrt vitt vin   
1 msk koncentrerad kycklingfond   
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 msk pressad citron
½ tsk salt
½ krm kajennpeppar   
 
Pommes paille:
500 g potatis
1 liter rapsolja
1 tsk salt
  
Garnering:körvel  
 
 
1. Skär fisken i fyra bitar och gnid in dem med salt och socker. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
2. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök.
3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör tills den mjuknat. Tillsätt vin och fond och låt koka ihop tills hälften återstår. Häll i grädden och låt koka utan lock ca 5 min. Riv chokladen och blanda ner den i såsen. Krydda med citronsaft, salt och kajennpeppar.
4. Pommes paille: Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, gärna på mandolin. Skär skivorna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i kallt vatten.
5. Sätt ugnen på 150 grader. Stek fisken i smör i en stekpanna så att den får fin färg. Lägg den i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen till 55 grader innertemperatur, ca 20 min.
6. Koka fänkålen i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt purjolöken koka med ca 1 minut. Låt rinna av.
7. Hetta upp oljan till 180 grader. Låt potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk. Fritera potatisen så att den får fin färg och blir knaprig. Låt rinna av på hushållspapper och strö salt över.
8. Fördela grönsakerna på tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll såsen runt om. Toppa med pommes paille och garnera med körvel.
 
 
Att dricka till: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 • 89 kr • SB 6463

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar